La ronda espanyola
Tots contra Roglic a la Vuelta a Espanya
La prova comença dissabte a Burgos amb el campió olímpic de contrarellotge a la recerca d’una tercera victòria i amb Bernal, Landa, Carapaz, Mas i Bardet com els seus principals opositors.
Ja a la tercera etapa, en el burgalès Picón Blanco, apareix la primera muntanya en una cursa que s’hauria de resoldre en les cites asturianes dels llacs de Covadonga i el Gamoniteiru de la tercera setmana.
A les 3 de la tarda ja no hi ha cap ciclista pels carrers de Burgos. De fet, no hi ha una ànima, caminant o en bici. Bufa un aire que gairebé crema la cara. Se sua fins sota de l’aire condicionat. I tots, tots els 184 corredors que prendran part a la Vuelta, que comença dissabte sota les escales de la famosa catedral de la ciutat castellana, estan refugiats als hotels, ajaguts al llit i revisant als ordinadors els secrets, les trampes, les pujades, les baixades i fins i tot si és possible trobar al satèl·lit de Google Maps una ombra a la província burgalesa, per on circularà la carrera fins dimarts vinent.
Fins el 5 de setembre, i no a Madrid, per on no passa la carrera aquest any, sinó a Santiago de Compostel·la, davant una altra catedral, la Vuelta prendrà el testimoni del Tour, sense el seu guanyador, Tadej Pogacar, cansat en aquest punt de l’any després de l’èpica del Tour. Però amb un paisà de principal favorit, el mateix que s’ha emportat el triomf en la ronda espanyola en les dues últimes edicions: Primoz Roglic, amb la medalla d’or de la contrarellotge olímpica gairebé penjant del coll, però amb el dubte de saber com estarà de fons davant tres setmanes (normalment sempre pateix en l’última) després de la caiguda que el va obligar a sortir del Tour i deixar la carrera pràcticament entregada a Pogacar.
Utrecht 2022
Es va de Burgos a Santiago, passant per les dues Castelles, per territoris valencians, murcians, andalusos, extremenys, càntabres, asturians i gallecs; sense cap sortida a l’estranger (l’any que ve la Vuelta començarà a Utrecht) i intentant l’organització que hi hagi sempre que es pugui una etapa plana i l’endemà una de muntanya per reunir la màxima duresa en l’última setmana, en les pujades asturianes als llacs de Covadonga i al Gamoniteiru.
Però, compte, perquè ja al tercer dia apareix la primera pujada amb duresa, al burgalès Picón Blanco, terra del landisme, la religió ciclista que adora Mikel Landa, que confia i creu que continua tenint una gran ronda a les seves cames; el gran escalador per qui resaran, perquè per una vegada la mala sort no torni a entorpir el seu camí. Arriba després de guanyar precisament la Vuelta a Burgos i donar signes d’estar absolutament recuperat de la brutal caiguda que va tenir al Giro. Landa serà la gran opció espanyola per lluitar per la victòria final, amb permís d’Enric Mas, sempre regular, però sempre demostrant que li falta un petit impuls per aspirar a alguna cosa més que a cinquè o sisè del 2020 i 2021 al Tour.
Del Picón Blanco es passarà a l’ascens curt i costerut al castell de Cullera, per després descobrir una muntanya que s’anomena Balcó d’Alacant, abans de tancar la primera setmana de la prova a Velefique, on només el mapa fa creure que s’estigui a Almeria amb un clima molt més suau. Un panorama en què estarà obligat a despertar-se l’equip més potent de la carrera, un Ineos on gairebé es podria dir que fins a quatre corredors aspirarien a lluitar per la victòria. I és allà on apareix Egan Bernal, el guanyador del Giro, tot i que amb dubtes per haver agafat la Covid, pels mals d’esquena i per una caiguda a la ronda burgalesa. «No ha sigut la millor preparació per arribar a la Vuelta, però les sensacions van a millor», va declarar aquest dijous el ciclista colombià a Burgos.
Més recanvis
Però a l’Ineos no hi ha problema perquè si falla Bernal tenen Richard Carapaz, campió olímpic de ruta. «No he tingut temps de descansar, entre el Tour i els Jocs. Venim amb Bernal però hi ha altres opcions i es pot guanyar Roglic, perquè aquest any la carrera és més dura que el 2020». I si fallen els dos tenen Adam Yates i Tom Pidcock, el campió olímpic de muntanya, que a la carretera es mou com un peix a l’aigua.
Notícies relacionadesAixí que, amb el ventilador per superar la tempestuosa calor de Burgos, tot i que amb poques esperances que el temps refresqui camí d’Andalusia i Extremadura, caldrà esperar a les dues grans etapes asturianes i a la penúltima jornada, pels voltants de Vigo i els embolics dissenyats per Óscar Pereiro, veí de la zona i vencedor del Tour 2006.
I, sobretot, que els escaladors tinguin present que Roglic compta amb la contrarellotge inicial de demà i la final de Santiago per començar a cuinar la Vuelta o girar la truita si és necessari.
❤️¡Aquí está la lista definitiva de los ciclistas de #LaVuelta21!
— La Vuelta (@lavuelta) 12 de agosto de 2021
❤️ Here you have the final list of #LaVuelta21 cyclists! pic.twitter.com/qfAuAtso84
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- El conflicte del Pròxim Orient Els rebels sirians ocupen grans territoris davant la fugida d’Assad
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores