El pagès de Boyacá

El retrat del guanyador de la Vuelta 2016

aguasch35483825 winner of the vuelta 2016 movistar s colombian cyclist nairo160911210254

aguasch35483825 winner of the vuelta 2016 movistar s colombian cyclist nairo160911210254 / JOSE JORDAN

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Hi va haver una vegada, en un hotel de Girona, durant una Volta, en què Nairo Quintana parlava del camp, dels problemes de la gent corrent de Colòmbia i de la il·lusió que ja començava a provocar el seu domini en el regne dels cels ciclistes. Amb senzillesa, mirant de no perdre (cosa que no sempre és possible i que passa poques vegades) la normalitat en la vida d’un noi que volia ser un xaval tranquil ara amb 26 anys, al seu Boyacá natal, terra de pagesos.

No obstant, Colòmbia ja l’ha convertit en l’esportista més important del país, un ídol de masses, cosa que s’ha vist en cada etapa –el passeig de la Castellana i la plaça de la Cibeles de Madrid van estar plens de banderes i compatriotes seus que viuen a Espanya– fins al punt que la pressió va ser tan gran, tant, que s’apunta com una de les causes principals per què Nairo no va poder complir al mes de juliol el que es va batejar com el somni groc. 

Ha guanyat el Giro (2014), ara la Vuelta i ha sigut dues vegades segon (2013 i 2015) i una vegada tercer, al juliol, a la ronda francesa. Ja s’ha començat a treballar perquè firmi l’any que ve l’ampliació del contracte amb Movistar, que el convertirà en el segon ciclista del gran grup més ben pagat darrere de Chris Froome i davant d’Alberto Contador i el monstre de Peter Sagan. Des que el Movistar el va descobrir i se’l va endur a viure a Pamplona (ara resideix entre Colòmbia i Mònaco) ja es va veure que aquell noi menut seria una estrella del pilot internacional.

El somni del Tour

«Segueixo madurant i aprenent de moltes coses, com he fet en aquesta Vuelta. Ara sé que per guanyar el Tour haig de tenir el cos al cent per cent, cosa que no va passar al juliol per culpa, entre altres coses, de les al·lèrgies. Llavors vaig fer tercer més per classe que per cames perquè el cos no responia al que li demanava. Jo segueixo creixent, però s’ha de tenir calma perquè els corredors no som robots», va dir dissabte després de sentenciar la carrera a l’alt d’Aitana davant Froome.

Notícies relacionades

Quintana sempre ha tingut clar que ha d’aprendre dels corredors més veterans que ell. «De Valverde fins i tot he après dels seus errors», valora en una relació molt correcta, superant fins i tot les tensions inevitables que se susciten quan les coses no surten com es volen; per exemple, al Tour. «Per mi la tercera plaça no va ser cap fracàs. Alguns ho van catalogar com el més gran del món», es va queixar després de guanyar la Vuelta.

La ronda espanyola li ha demostrat que pot guanyar Froome i que no te’n pots fiar mai, de Contador, pel que pugui passar, com a Formigal. Però, a la vegada, li ha deixat clar que si vol aspirar a derrotar Froome a França ha de millorar molt en la contrarellotge.