tour de frança

Purito Rodríguez guanya l'etapa reina dels Pirineus

El ciclista català triomfa en solitari al Plateau de Beille en una jornada en què ataquen Contador, Nibali, Valverde, Froome i Quintana

1
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / PLATEAU DE BEILLE (enviat especial)

Joaquim ‘Purito’ Rodríguez ha explotat de felicitat, mullat de cap a peus, content fins on mai s'havia imaginat, en la fuga perfecta, amb una tàctica extraordinària, en l'etapa més bonica del Tour, en el dia gran pels Pirineus, quan ha desaparegut una calor més pròpia del Sàhara i ha arribat la tardor, amb pluja i calamarsa, a l'equador del mes de juliol. Purito ha triomfat al Plateau de Beille, on només acostumen a vèncer els millors campions del Tour, en una muntanya que coneixia perquè els seus arbres i les seves flors creixen sota el mateix sol que il·lumina Andorra, on viu, i reben la mateixa aigua, els mateixos núvols, el mateix clima.

Purito ha guanyat aquest dijous la seva segona etapa al Tour 2015, després d'imposar-se en la tercera jornada al mur d'Huy. I ho ha fet just el dia en què es complien cinc anys de la seva victòria a Mende, la pujada del massís Central que s'afronta dissabte i on el català estarà entre els favorits.

Notícies relacionades

Purito, de 36 anys, no s'ha desgastat en l'escapada bona del dia. No ha fet cap pedalada extra i a més s'ha oblidat de desgastar-se als ports intermedis recollint punts per a una classificació de la muntanya que no li interessa. "Teníem la moral molt baixa a l'equip però durant tota l'etapa mantenia sensacions molt bones. He atacat la resta de la fuga en el moment idoni perquè la pujada es podia fer molt llarga".

Mentre Purito buscava el triomf, per darrere, tots s'han atrevit a atacar Froome, que fins i tot ha volgut respondre, després que Alberto Contador, animat i més optimista amb la baixada de temperatures (gairebé 20 menys graus que el dia anterior) i l'arribada de l'aigua, obrís la veda a 8,5 quilòmetres de meta. Després l'han seguit Vincenzo NibaliAlejandro Valverde Nairo Quintana. I fins i tot Chris Froome, que prefereix la calor a l'aigua, ha buscat rematar els seus companys. Al final l'únic que ha restat un segon ha sigut Valverde, en el comiat dels Pirineus, amb Froome sempre de groc i Purito sentint-se en la glòria.