Glops molt personals

¿Quin vi marida amb Marilyn Monroe? ¿I amb Rosalía? La sommelier Meritxell Falgueras respon

  • Els 5 vins per a la tardor de Meritxell Falgueras

  • Maridatges de pel·lícula: 5 vins per a 5 films

¿Quin vi marida amb Marilyn Monroe? ¿I amb Rosalía? La sommelier Meritxell Falgueras respon
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

La sommelier i periodista Meritxell Falgueras ha publicat el seu cinquè llibre: ‘Cátame’ (Catedral). Es tracta de la seva primera novel·la, ambientada a la Barcelona del 2010. La protagonista, amb 28 anys i moltes ganes de menjar-se el món per maridar-lo amb els millors vins, és una soltera «gairebé divina i trepitjant el terra amb uns talons d’escàndol». Una noia que recupera l’essència de ‘Sexe a Nova York’ traslladada a l’avantguarda gastronòmica.

Acompanyada de les seves amigues més íntimes, s’embarcarà en la recerca del vi i l’home perfectes. «La meva passió, llavors i ara, és el vi: descobrir nous elaboradors, maridar-los amb plats exòtics i, sobretot, tastar-los. El mateix que amb les persones: fer una nota de tast, puntuar-los, classificar-los, entendre’ls i anar més enllà de la seva etiqueta». Perquè, com diu Falgueras, tastar un home és com tastar un vi.

Per això li hem proposat jugar a maridar cinc personatges amb cinc vins. Aquests.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe és una icona pop i de l’‘star-system’ hollywoodià gràcies a pel·lícules com ‘Els senyors prefereixen les rosses’ i ‘La tentación vive arriba’, i moments icònics com el ‘Happy birthday’ que va cantar a JF Kennedy quan era president dels Estats Units. Podríem dir que el merlot és la Marilyn Monroe del vi. Perquè és una varietat voluptuosa, sexi i explosiva. Té tanins rodons, volum en boca, notes a prunes i a la desitjada fruita negra. En definitiva, una bomba de sensacions. Com el vi que proposo: Merlot-Merlot (Enate, DO Somontano).


Frida Khalo

La pintora mexicana Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón va tenir una vida marcada per un accident en la seva joventut que la va mantenir postrada en un llit durant llargs períodes de temps. He escollit la pinot noir perquè, tot i que sembli la més fàcil de beure, com la seva pintura, és el més difícil a l’hora d’elaborar un vi. La seva textura en boca la fa suau, com una carícia, però la seva acidesa és punyent. M’encanten els rosats de pinot noir, i més per a una artista tan internacional com ella, que va superar artísticament el seu marit i mestre Diego Rivera amb les seves creacions plenes de realisme, surrealisme i simbolisme. Com les seves obres, Vol d’Ànima Rosé (Raimat, DO Costers del Segre), elaborat amb pinot noir i garnatxa tinta, us farà somiar.


Gandhi

Gandhi maridaria amb vi blanc criat en les mares. Un home de bona família i molt culte, com un sauvignon blanc amb una mica de fusta. Un vi blanc molt aromàtic, fresc, ple de fruita però també amb molt fonament. Un vi que et convida a meditar i que casa perfectament amb els menjars especiats indis. A Gandhi l’associo amb aquest vi de Raül Bobet, que és també molt espiritual: Taleia 2019 (Castell d’Encús, DO Costers del Segre).


Marc Antoni

Notícies relacionades

Seria un vi negre amb criança. El que va ser lloctinent de Juli Cèsar –i el seu fallit successor– anava de vegades disfressat del mateix déu del vi Dionís, que és la versió grega del Bacus romà. I el que era el banquet filosòfic de la Grècia arcaica el va sexualitzar amb les bacanals romanes. ¡Però això ja és un altre tema! Segurament amb Marc Antoni hauríem de degustar formats molt grans, com les seves festes... ¡Com a mínim un doble màgnum! Com el de Mauro Vendimia Seleccionada 2020 (Mauro, IGP Vino de la Tierra de Castilla y León), un 100% ull de llebre elaborat pel gran enòleg Mariano García.


Rosalía

A Rosalía me la imagino com un espumós rosat elaborat amb el mètode ancestral amb una varietat autòctona com la monastrell, tan mediterrània. Amb bombolla fresca, àgil, jove, autèntica, que es pugui beure amb molta marxa, sense pressió, sense por d’un alt cost però tot un gaudi. Un vi d’iniciació per a la gent jove. Rosalía és un Aus Pét-Nat Rosé 2021 (Celler de les Aus, DO Alella), un celler capitanejat per una dona, Mireia Pujol Busquets.