Prepara el llevataps

12 vins per disfrutar de la Setmana Santa glop a glop

Seleccionem cinc de blancs, dos de rosats, un vermut i quatre vins negres. ¿Amb quin et quedes? O millor encara, ¿amb quins?

12 vins per disfrutar de la Setmana Santa glop a glop
7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

No hi ha millor moment per obrir una ampolla de vi que quan tens temps per relaxar-te i disfrutar-lo (¡millor en bona companyia!). I les vacances de Setmana Santa són ideals per disfrutar d’una copa.

Com que l’oferta és infinita, et proposem aquesta selecció de vins: cinc de blancs, dos de rosats, un vermut i quatre vins negres. La majoria, molt assequibles, tot i que n’hi ha algun per a qui vulgui gastar-hi una mica més. I tots bons. ¡Prepara la copa!

Garnatxa blanca (Can Sumoi)

El nou any dels vins ecològics i naturals elaborats amb la menor intervenció possible en tots els processos de viticultura i vinificació de Can Sumoi compta amb aquesta gran novetat: un monovarietal que ofereix elegància, estructura i una bona intensitat aromàtica. Amb notes de fruites cítriques i florals. Un vi rodó i de gran volum. 11,85 €.

Flor de Vetus Verdejo 2022 (Vetus)

Un vi fresc, amb notes florals i tropicals, amb l’acidesa pròpia d’aquest raïm verdejo de Segòvia, fonamental per obtenir un perfil més directe i una boca amb volum i records a fruita d’os. La seva etiqueta termocròmica informa de quan el vi està a la temperatura adequada (7º aproximadament). A l’arribar a aquest grau, l’etiqueta canvia de color i apareix una papallona blava per mostrar que està en el moment ideal de consum. 8 €.

Sonrisa de Tares 2022 (Dominio de Tares)

Dominio de Tares llança l’anyada 2022 del seu exitós Sonrisa de Tares, un 100% godello d’El Bierzo Alto. Té una criança de cinc mesos sobre mares en dipòsit que li confereix gran estructura i untuositat al paladar, cosa que fa que sigui un vi de llarg recorregut, ideal per disfrutar tant a la barra com a les taules dels millors restaurants. Acompanya plats frescos, peixos i pastes que mariden perfectament amb la seva complexa aroma floral, cítrica i mineral. Es recomana disfrutar-lo entre 10-11 graus, mai excessivament fred. 10,90 €.

Malvasía Lías 2019 (El Grifo)

Aquest vi d’El Grifo, el celler més antic de Lanzarote, atresoren multitud de medalles i reconeixements en concursos internacionals. L’any 2019 d’aquest monovarietal de malvasia volcànica s’ha sotmès a set mesos de ‘batonage’ i s’ha criat en ampolla 10 mesos. Notes de fruita fresca, cítrica (closca de taronja) i tropical (maracujà, mànec) així com de flors (tarongina, gessamí, violeta), fonoll i aromes complexes com el sílex i el pedrenyal (fòsfor). També té aromes de fleca i llevat, de fruita seca, mel i caramel. En boca té volum, pas llarg i untuós, acidesa natural molt marcada, frescor cítrica, notes minerals i lleugerament salines, amb un final persistent. 22 €.


La Retama 2020 (Bodegas Balbás)

La Retama 2020 és un vi elaborat amb raïm 100% picapoll major que ha sigut criat 12 mesos en barriques de roure francès i 12 més en ampolla. De color, groc verdós, molt brillant, en nas exhibeix subtils aromes de fruita d’arbre (albercoc). També n’apareix alguna de tropical (pinya) i encara hi manté alguna de floral. La seva criança sobre mares en formigó i el seu posterior pas per barrica li atorguen una gran complexitat i elegància. En boca, té una entrada fresca i elegant amb amplitud al paladar. Retrogust mineral que el fa molt saborós. Ideal per acompanyar peixos al forn, mariscos, verdures a la planxa, patés, amanides i arrossos. 37,60 €.


La Molineta de Sopla Levante 2021 (Rodríguez de Vera)

Aquest vi neix de l’interessant projecte de la família Rodríguez de Vera, que busca i recupera varietats perdudes, algunes de les quals pràcticament extintes, al llarg de tot el País Valencià, i després elabora vins amb tècniques d’elaboració experimentals desenvolupades per ells mateixos. En aquest cas, per produir només 400 ampolles d’aquest rosat natural de premsa fermentat en tina de fang. Procedent de les vinyes de muntanya de l’Alguenya, on cuiden una limitadíssima quantitat del raïm valencí negre. D’aparença clara, llàgrima lleugera i intensitat mitjana d’un color salmó, en nas té un marcat caràcter de fruita blanca tipus pera i vermella que recorda la maduixa, i lleugers matisos de tipus brioix. En boca és sec, d’acidesa mitjana, amb un alcohol mitjà i cos mitjà molt ben equilibrat. Un vi delicat d’una intensitat mitjana que recorda aquesta fruita blanca i vermella, amb un final de llevat. El final aporta una gran sensació d’elegància. 31,25 €.


Larrosa Rosé 2022 (Izadi)

Aquest vi d’estil provençal neix de la selecció de garnatxes velles i d’altura de diferents zones de La Rioja. L’anyada 2022 mostra un subtil color rosa pàl·lid que sembla la pell de ceba. En nas és molt expressiu amb matisos de flors i fruita d’os. En boca és saborós, untuós i amb notes de maduixa. 8,30 €.


El Polvorí (Raimat)

Raimat aposta per un vermut ecològic, sostenible i explosiu com la pólvora: s’elabora amb vi de qualitat i s’infusiona amb més de 48 extractes d’herbes aromàtiques mediterrànies i alpines seleccionades com ara arrels, flors, espècies i fruites. Després de la maceració es premsa i s’obté l’extracte, al qual s’hi incorporen la resta dels ingredients. Es finalitza amb un filtrat previ a l’embotellament. Aquest vermut pren el nom del polvorí de l’exèrcit que, al seu dia, va ocupar una part de les actuals vinyes de Raimat, a la Cerdera, la serra entre Lleida i Almacelles; tenia una caserna per a soldats que feien la mili, un camp de pràctiques i diverses casetes on s’emmagatzemava pólvora durant la Guerra Civil. 10,45 €.


Costalara 2020 (Pagos d’Anguix)

Pagos d’Anguix (Ribera del Duero) presenta el seu primer vi negre ecològic, Costalara 2020. Es tracta d’un vi 100% negre fi procedent de vinyes entre els 20 i 30 anys situats a les localitats d’Anguix i Olmedillo de Roa, a uns 800 metres d’altitud i sobre sòls pedregosos de fons argilocalcari. S’elabora de manera artesanal i poc intervencionista, i es pretén realçar l’expressió fruitera i primigènia de la vinya. Després de 12 mes de criança, té notes de fruites silvestres, especialment, de groselles, i toc d’espècies dolces que van deixant pas a aromes de fruites més vermelles, de vainilla i especiades. A la boca és untuós, estructurat, fresc i mineral. 23 €.


Vareia Beronia 2019 (Beronia Rioja)

Aquest vi té la qualificació de Vinya Singular. Veremat de manera manual de vinyes plantades el 1950, ha tingut una criança d’11 mesos en un fudre de 3.500 litres i 7 mesos més en ampolla. Presenta un color vermell intens i connotacions morades, que denoten la seva joventut. En nas aflora una aroma espectacular, amb notes a fruits vermells, regalèssia i pètals de rosa. En boca és voluminós, equilibrat i ben estructurat, tres trets que mostren totes les virtuts d’un gran ull de llebre de Rioja. Ideal amb embotits ibèrics, carns vermelles a la brasa i postres amb xocolata. 70 €.


Nattan Reserva 3005 (Buezo)

Notícies relacionades

Aquest celler de la desconeguda i petita denominació d’origen Arlanza només ha elaborat, de manera artesanal, 10.000 ampolles d’aquest ull de llebre. S’ha mantingut en barrica nova de roure francès durant un mínim de 18 mesos i 90 més en ampolla. Un vi net, de color vermell cirera amb rivet granat, amb aromes complexes, de fruits vermells i negres molt madurs, tocs de tòfona negra i xocolata amarga, primer, i de capsa de puro després. En boca es mostra sec, amb acidesa i equilibri, bona estructura i amplitud, amb tanins presents però molt polits. És persistent i després del glop deixa records d’aromes especiades, fumades i de xocolata amarga. És convenient decantar-lo. Maridatge: pastes amb salses fortes, guisats de carns, carns a la graella, rostits, formatges grassos i picants (d’untar, gruyère, molt curats i blaus) i de postres amb xocolates i trufes (especialment amargues). 30 €.


Alacer Crianza 2019 (Bodegas Riojanas)

Un vi d’un terròs enclavat en terres altes de la Ribera del Duero que neix de ceps de més de 50 anys ubicats a 909 metres d’altitud. L’edat i l’altitud fan que estiguem davant un criança amb tota la tipicitat de l’ull de llebre de Ribera del Duero, amb el segell de l’elegància, finor i excel·lent acidesa que són característiques dels vins d’altura. Les seves aromes de fruites vermelles, negres i licor, amb un toc torrefacte i de regalèssia, recorden l’entorn on es troba la vinya. Ginebrers, alzines i farigola envolten els ceps i es tradueixen en notes d’herbes aromàtiques. Al paladar, la canyella, el pebre i la fruita seca. Un vi càlid i amable. 11 €.