La bíblia dels gurmets

Guia Michelin 2024: Disfrutar i Noor, nous tres estrelles

El restaurant d’Oriol Castro, Eduard Xatruch (Barcelona) i el de Paco Morales (Còrdova) arriben a la màxima distinció gastronòmica

Multimèdia | Com aconseguir tres estrelles Michelin (o què valoren els ‘inspectors’)

Així és una cuina amb tres estrelles Michelin

Consulta aquí la llista completa de les noves estrelles Michelin de la guia del 2024

Guia Michelin 2024: Disfrutar i Noor, nous tres estrelles

Elisenda Pons

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Per fi. Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch ja poden gaudir del seu esperadíssim i més que justíssim moment de glòria: Disfrutar ha aconseguit el somni de tot cuiner a l’aconseguir les tres estrelles Michelin. No és l’únic que està vivint l’èxtasi; també Paco Morales ha aconseguit la fita de convertir-se en ‘tri’ gràcies al seu treball a Noor (Còrdova). Les dues grans, enormes, notícies que porta a les seves pàgines la guia Michelin 2024 que s’ha presentat aquesta nit a Barcelona.

Disposats a jugar al ratolí i al gat fins a l’últim moment, els portaveus de la firma de pneumàticsn van anticipar fa unes setmanes que la d’aquest dimarts a la nit a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum, seria una cita «calenteta». Es podia entendre que l’augment de temperatura tindria a veure amb la incandescència de les noves estrelles. I les especulacions de què es van fer ressò aquest diari no van trigar a aparèixer: sonaven com a favorits a la tercera estrella Disfrutar i Noor. Sí, hi va haver filtracions

I sí, hi va haver caloreta bona. Michelin havia anat pujant la temperatura, primer, amb la presentació, el 18 d’octubre al mercat de Sants, de la gala que aquesta nit ha conduït amb la seva habitual gràcia Andreu Buenafuente en el format de ‘late show’ davant més de 700 convidats. I després, amb un debat, el 13 de novembre, sobre vi i gastronomia a la Pedrera, en el qual va anunciar que s’entregaria un nou premi: el de millor sommelier, que ha anat a parar Josep Roca (El Celler de Can Roca), a qui li han enfundat una jaqueta negra.

Així que tothom esperava que els termòmetres, ahir a la nit, fessin suar d’emoció els presents. No va defraudar la nova guia. Dos nous triestrellats. Des de l’edició del 2018 no havien ingressat al paradís dos restaurants de cop. L’any passat, van entrar a l’olimp gastronòmicAtrio (Càceres) i Cuina Germans Torres (Barcelona), i el 2018, Àbac (Barcelona) i Aponiente (El Puerto de Santa María, Cadis).

I l’edició del 2023 va ser bona, la del 2024 també. Un ‘bi’ i 31 amb nou entorxat. I Barcelona segueix com a capital indiscutible del bon menjar, ja que l’urbs catalana suma ara quatre establiments ‘triestrellats’ (ja eren a dalt de tot Àbac, Lasarte, Cocina Hermanos Torres i Disfrutar) per a un total de 43 estrelles. Comença a quedar en l’oblit l’edició del 2022 que havia sigut gasiva amb Catalunya.

15 ‘triestrellats’

Des d’aquesta mateixa nit, Espanya ja compta amb 15 restaurants ‘triestrellats’: Àbac, Lasarte, Cocina Hermanos Torres i Disfrutar (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), ArzakMartín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia), Aponiente (El Puerto de Santa María), Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria), Atrio (Càceres) i Noor (Còrdova).

Venta Moncalvillo, dues estrelles

Si en la categoria de dos entorxats hi ha hagut poc moviment, ja que Venta Moncalvillo (Daroca de Rioja) ha sigut l’únic a obtenir la segona (l’any passat hi va haver tres nous restaurants amb aquesta distinció), la guia Michelin 2024 ha sigut més generosa amb els que estrenen la primera estrella: 31. A Barcelona, aconsegueixen el primer entorxat Quirat, a l’Hotel Intercontinental, i el desconegut Suto. Martín Berasategui ha aconseguit una distinció més, i ja en van 13, per El Club Allard, amb José María Goñi com a cap de cuina, reforçant així a Madrid, que suma cinc establiments més en aquesta categoria (Cebo, Santerra, Desde 1911, Toki i Osa) i passa a tenir-ne un total de (40), a només dos de Barcelona (42), que ha perdut la segona d’Angle (Madrid han vist com en suprimien a Lúa i Gofio).

12 estrelles verdes

Notícies relacionades

En l’apartat d’estrelles verdes, amb què la bíblia gastronòmica distingeix aquells establiments que «creïn experiències que combinen l’excel·lència gastronòmica amb un notable compromís amb l’ecoresponsabilitat», les novetats a Espanya són: Emporium (Castelló d’Empúries), L’Algadir del Delta (Amposta), Es Tragón (Sant Antoni de Portmany), Andreu Genestra (Llucmajor), Barro (Àvila), Béns d’Avall (Sóller), Ca na Toneta (Caimari), Casa Marcial (Nacho Manzano, Arriondas), Monte (del xef Xune Andrade, San Feliz), Hábitat Cigüeña Negra (Valverde del Fresno), El Molino de Alcuneza (Sigüenza) i El Molino de Urdániz (Urdaitz).

Tres premis especials

A la gala en la qual s’ha recordat Daniel Redondo, cap de cuina de Can Roca, mort divendres passat en un accident de trànsit, la guia Michelin ha atorgat diversos premis especials. A més del citat al Millor Sommelier, els que distingeixen al Xef Jove 2024 (Martina Puigvert, Les Cols), al Xef Mentor (Juan Mari Arzak, Arzak, guardó que ha recollit la seva filla, Elena) i al Millor Cap de Sala 2024 (Joan Carles Ibáñez, Lasarte).