A mà
¿Es posaran de moda els ‘pintxos’? En aquests 3 restaurants ja els treuen suc
Les broquetes protagonitzen la proposta gastronòmica d’aquests establiments
Com Albert Adrià prepara la broqueta moruna de pollastre
Dona joc a la síndria: osmotitzada i en un ‘pintxo’ amb maduixes, mel i lavanda

Resulta curiós que una ciutat com Barcelona, entregada a l’‘street food’, hagi deixat de banda el ‘pintxo’, una de les modalitats més de carrer i més pròpies d’aquest lloc. Abans que el concepte ‘street food’ es donés a conèixer i s’acabés instal·lant a la ciutat, sobretot amb gustos llunyans, la broqueta ja ens alegrava la vida. Però en ple segle XXI sembla que li costa fer-se un lloc, malgrat que es tracta d’un plat versàtil fora de mida. Carn, peix, vegetals... Per fortuna, hi ha alguns (pocs) restaurants que empunyen el bastonet dient-nos ‘aquí som’, i allà anem, a tastar els seus enfilats. ¿Es posaran de moda?

Comencem per un dels últims restaurants a arribar al superpoblat carrer d’Enric Granados: Pibä. La seva aposta per obrir-se camí en un lloc amb tantíssima competència és el ‘pintxo’. Confien en l’èxit perquè aquesta fórmula ja els ha anat molt bé a l’Argentina, on compta amb 10 locals, i a Milà (allà en tenen un), a més del seu imminent aterratge a Madrid. Una aposta, per cert, radical, perquè aquí no tenen coberts. Et toca utilitzar les mans. La seva suculenta carta de ‘pintxos’, a més d’altres plats de carrer (patates braves, tires de canana, empanades, croquetes, bocates), compta amb una varietat enorme, sempre amb gustos potents i originals, i ingredients treballadíssims.
El ‘pintxo’ de pollastre combina amb pebrot vermell, béicon i salsa; el de tonyina vermella porta reducció de mirin, salsa de soja, all i gingebre; el de carxofes, passades per la planxa abans de servir, es desfà a la boca després d’haver sigut marinat al buit durant una setmana amb farigola, oli d’oliva i all; el de llagostins juga amb pinya cuinada en cervesa, curri vermell i llet de coco (¡quin picant més bo!)...

No gaire lluny d’allà i també a l’Eixample, tres amics amb experiència en restaurants i tres feines entorn de la graella es van ajuntar per muntar Suru Bar, on manen les broquetes i el pollastre (però no sol). Carles Morote (cuina), Gemma López (sala) i Sergi Puig (vins) es van conèixer a Gresca, i juguen amb la robata perquè s’especialitzen en el yakitori, en el ‘pintxo’ de pollastre, bitxos de La Cajola, d’entre dos i tres quilos de pes.
Una de les meravelles que serveixen és la broqueta de pell de pollastre i tàrtar de gamba (un mar i muntanya per a minimalistes), que és superlativa. Més enllà del ‘pintxo’, destaquen plats com la terrina de porc, vedella i pollastre, l’hummus de cigrons/pinyons amb cabdells i rostes (¡de pollastre!) i el cap-i-pota amb escabetx lleuger.

Curiós que el tercer restaurant que aposta pel ‘pintxo’ sigui alguna cosa així com un ‘cosí germà’ de Suru Bar perquè el seu cuiner, Ludwig Amiable, també és ex de Gresca (i de Suculent). Som a Palo Verd, nom que es refereix a la broqueta («cuina al carbó punxada en un pal») i a una expressió uruguaiana. «Un ‘palo verde’ és un milió de dòlars. Qui té un ‘palo verde’, té la vida solucionada», expliquen.
Notícies relacionadesEn l’apartat d’empalats, venç el botifarró d’ànec. Vet aquí un treball anatomicoforense: pulmó, sang, fetge, ronyons, cor, tràquea, pedrers... El botifarró –i puré de patata i suc d’ànec i mostassa– escasseja perquè Ludwig necessita reunir els interiors de diversos ànecs per armar un frankenstein atractiu.
Més enllà dels ‘pintxos’, altres plats ressenyables són el pebrot vermell escalivat (i també passat pel forn i pintat amb salsa teriyaki) i pols d’olives, els nyoquis amb maitake (bolet), mantega i llimona, i el suquet amb gambes, rovellons i maionesa de safrà i alls.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern