Cata Menor

La carxofa i el calçot es despullen, per Pau Arenós

  • Segons els cultivadors, l’any carxofer és dolent però no recordo cap moment anterior en què a tants restaurants m’hagin ofert la flor cuirassada

La carxofa i el calçot es despullen, per Pau Arenós

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El calçot i la carxofa tenen en comú unes quantes coses: les temporades coincideixen, s’han de pelar per arribar al cor i demostren una versatilitat més enllà de l’ús primigeni sobre la flama o les brases.

Segons els cultivadors, l’any carxofer és dolent però no recordo cap moment anterior en què a tants restaurants m’hagin ofert la flor cuirassada com a protagonista.

Segur que el fet d’haver freqüentat establiments del Parc Agrari del Baix Llobregat, com Cèntric i Marimorena, ha facilitat la trobada (tot i que em sorprèn la quantitat de plats en què intervé, com a solista o part del cor), si bé també ha tret les fulles a llocs amb estrella, com La Salita, a València, en cassoleta i amb gelat d’arrel de julivert; a Moments, a Barcelona, formant una piràmide; i a Bardal, a Ronda, amb una holandesa fumada, en un exercici de reorganització en què una salsa clàssica troba nova companyia. No oblido el plat de Craun, amb la pinyata en diverses textures.

Marimorena, que en faig la crònica aquesta setmana, la planta herbàcia va arribar ficada en un trinxat i fa unes nits vaig tenir la necessitat de reproduir-lo a casa, completament vegetal, sense cansalada que el dopés. Tinc pendent, en la meva llista d’accions davant del foc, salsar-la amb una carbonara.

Vull dir que les possibilitats són enormes i que s’ha de pensar en la carxofa més enllà de forns i graelles i simplificacions.

Quant als calçots, encara en l’edat primitiva, és a dir, sotmesos al foc viu, també desplacen l’atenció cap a altres centres.

En el ja citat Bardal, Benito Gómez el cobreix amb un sèrum de llet de cabra payoya i en un viatge exprés a Mallorca, Andreu Genestra li va donar formes d’alta cuina i el va combinar amb sípia.

[Aquí, un reportatge, amb visió satírica, sobre la calçotada]

La carxofa i el calçot, en aquesta transició entre l’hivern i la primavera: després de desposseir-los de capes, el plaer del nu.

Els plats de la setmana

VIDEOTAST: els sis vins blancs que més agraden als experts

Quatre restaurants diminuts de Barcelona que serveixen grans plats

Barcelona bona i barata: l’empanadilla de conill a la caçadora del Bar Torrente (Sant Andreu)

¿Cranca gallega? Fins al novembre, o és furtiva o de França

De fugir de la guerra d’Ucraïna a treballar en cuines amb estrelles

Cinc bons restaurants de Barcelona que has de visitar abans que acabi el març

Maison Aime: ¡aquí fa olor de ‘fromage’!

Cuinar al forn: tres receptes senzilles i saludables

Aquesta és la recepta de tiramisú de la ‘nonna’ del xef Ricardo Fiore

Recepta típica de Setmana Santa: les torrades de Santa Teresa, pas a pas

¡Bakallà! quatre receptes per a una ‘kuaresma’ canyera

Notícies relacionades

EXTRA ‘TAULA PER A DOS’

Juan Carlos Iglesias: «He estat a punt de morir unes quantes vegades; em van donar per liquidat» | vídeo i... pòdcast