Prepara el pitet
On podem menjar bons calçots fora de Barcelona
Et proposem diversos llocs on calçotejar a gust fora de la capital catalana
Passades les festes nadalenques, aquí no s’abaixa el ritme, perquè una altra tradició gastronòmica ens espera. Ara el protagonisme és per als calçots, aquesta llarga ceba amb capital a Valls (Tarragona). Pel seu sabor, la seva originalitat i la seva limitada temporada, i pels àpats en què són protagonistes, en els quals regna el bon rotllo i et pots saltar tot el protocol d’educació a la taula, s’han convertit en un ‘it’ de la tradició culinària catalana.
Té moltíssims adeptes locals, però també captiva ‘foodies’ internacionals curiosos que volen descobrir noves –i poc convencionals– experiències gastro. Pren nota: tot seguit, els millors llocs fora de Barcelona per disfrutar d’una calçotada com Déu mana. (I de propina te’n suggerim un de la capital, per si et fa mandra agafar el cotxe).
Masia del Pla (el Pla de Santa Maria, Alt Camp)
Un clàssic ubicat a la terra dels calçots. En aquesta descomunal masia elaboren cuina catalana de temporada amb producte de proximitat i, és clar, no podien faltar menús amb els calçots com a protagonistes. De fet, asseguren que aquí es dediquen a fer «calçotades per als que les vulguin disfrutar com les famílies de l’Alt Camp, al més pur estil tradicional». Els seus calçots amb IGP de Valls (servits sense límit més que el que cap al teu estómac), fets amb sarments, venen acompanyats amb la seva salsa, carn de be de l’Alt Camp, llonganissa i botifarra negra de Valls, tot fet a la brasa, a més de carxofa, patata al caliu i mongetes. De postres hi ha crema catalana. Alerta, també fa menú vegetarià (canvien la safata de carn per verdura a la brasa). Amb això, el pitet ens el podem emportar de record.
Can Cortès (Sant Cugat del Vallès, Barcelonès)
Can Cortès és un bon pla per als que són de Barcelona o voltants i no volen fer gaires quilòmetres de carretera. El seu menú a 39,90 euros consisteix en una teula de 15 unitats de calçots, un segon i postres a escollir en una carta de diferents opcions. Pa, vi, aigua, cafè, ‘chupito’ de licor també entren en el ‘pack’, que es pot disfrutar qualsevol dia de la setmana. Altres atractius d’aquest establiment és que ofereixen un menú infantil i un ampli espai de joc amb animadors que supervisen els més petits mentre els adults poden menjar tranquils. Mola, ¿oi?
El Vinyet (Vila-rodona, Alt Camp)
Ja que la calçotada va normalment associada a la idea de grup, ens hem posat una mica originals i hem anat a buscar un lloc on endrapar un calçots pot ser cosa de dos o pocs més. El Vinyet té un aforament limitat de 48 persones als seus salons de disposició íntima, cosa que liquida els grups. Aquí utilitzen una fórmula tradicional: calçots i salsa, llonganissa i botifarra negra amb mongetes del ganxet, carn de be amb carxofa i patata i, finalment, una crema catalana i una taronja. Tot regat amb vi i cava de la comarca, i cafè de Valls. Però també hi ha la possibilitat de fer una calçotada a la carta, triant els calçots com a primer i, de segon i postres, els plats que preferim del restaurant. I no està gens malament.
Tres Turons (Arenys de Munt, Maresme)
Relativament a prop de Barcelona, ens trobem aquest restaurant d’amplis salons i bonica terrassa en ple Maresme, que acull llargues taules preparades per a batalles gastronòmiques a l’estil més tradicional. No hi falten els mobles estil masia ni les estovalles amb quadros ‘vichy’. I en aquesta època de l’any, s’afegeixen a la decoració de la taula els típics pitets, preparats per salvaguardar les gales dominicals dels que venen aquí a clavar queixalada salvatgement a calçots preparats a la llenya. Al Tres Turons no hi trobareu fórmula especial, sinó que els calçots, procedents dels pagesos del poble, se serveixen a la carta en teules de 12-15 unitats, i cadascú hi afegeix el que vulgui: carns a la brasa, guisats o carxofes a la brasa, l’altra gran estrella de la casa. Una especialitat d’aquest restaurant també són els calçots arrebossats i fregits, que només se serveixen entre setmana, i que, asseguren, tenen molt èxit perquè hi ha «gent que no vol embrutar-se les mans».
Cal Ganxo (Masmolets, Alt Camp)
Potser el restaurant més famós de la indústria de la calçotada. La seva fama es deu, entre altres coses, al fet que van ser dels primers a llançar una fórmula dedicada a aquesta ceba com a proposta única de l’establiment, ubicat en una antiga casa de pagesos del segle XVIII. La calçotada es degusta a l’estil local: amb graellada de carn i embotits a la brasa, mongetes del ganxet i carxofes. A més, per als més fans, es pot comprar la seva salsa de calçots envasada i a punt per consumir.
Cal Pupinet (Castellbisbal, Vallès Occidental)
Notícies relacionadesNo es tracta d’una calçotada a l’ús, sinó que aquí, els calçots són sempre els protagonistes del primer plat del menú del cap de setmana en aquesta temporada. I no hi falta el porró de vi per acompanyar-los. Així que és ideal per als que no són amants dels acompanyaments tradicionals d’aquestes hortalisses i prefereixen tenir llibertat de selecció del segon. Un lloc popular, familiar i de tota la vida, on la cuina catalana de sempre es prepara de la manera més autèntica.
Can Cortada (Barcelona)
I sense sortir de Barcelona... una meravella de masia catalana, declarada Patrimoni Artístic de Barcelona. Can Cortada disposa d’uns espais molt amplis amb salons privats i jardins, que en època de calçots s’omplen de fanàtics o curiosos d’aquest ritual gurmet. Tant és així, que les taules tenen reserves amb setmanes i antelació. Aquí ofereixen un menú de calçotada, i també racions de la prestigiosa ceba en carta, sigui quin sigui el dia de la setmana.
- El tauler polític Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya
- Quanta aigua s'ha de beure al dia
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Leclerc i Sainz, a la recerca d’un doblet de Ferrari a Bakú
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"