The World’s 50 Best Restaurants
Geranium (Copenhaguen), millor restaurant del món del 2022, i Disfrutar (Barcelona), tercer
L’establiment danès agafa el relleu de Noma, també a Copenhaguen, que passa a l’Olimp del The Best of the Best, els integrants del qual ja no competeixen
Entre els 10 millors de la classificació de The World’s 50 Best Restaurants hi ha tres espanyols: Disfrutar (tercer), Diverxo (quart) i Etxebarri (sisè).
Consulta aquí la llista dels 50 millors restaurants del món del 2022
No es va pronunciar aquella mítica frase de la gala dels Oscars («and the winner is...»), tot i que es podria haver sentit alguna cosa així com «and the best is...». Perquè d’això anava la cerimònia d’ahir a la nit a Londres, de reconèixer el millor, ‘the best’, dels restaurants de tot el planeta. I l’elegit va ser el danès Geranium (Copenhaguen). Així ho han decidit els 1.080 experts gastronòmics amb les seves votacions per elaborar la llista de The World’s 50 Best Restaurants del 2022.
Com que aquesta era la 20a edició, els organitzadors van decidir tornar a casa, a una tòrrida Londres (¡als convidats els van donar una bufanda vermella commemorativa!), per celebrar un número tan rodó després d’haver passat en anys anteriors per Nova York, Melbourne, Anvers, Bilbao i Singapur. Com es va poder comprovar, es manté com la més mediàtica i influent de totes. Fins i tot es va permetre el luxe de comptar com a mestre de cerimònies amb l’actor Stanley Tucci (guanyador de dos premis Emmy per ‘Winchell’ –1999– i ‘Monk’ –2007–, i dos Globus d’Or per ‘Winchell’ i Conspiracy –2001–, i nominat a l’Oscar per ‘The lovely bones’ –2010–).
Tres estrelles Michelin el 2021
Geranium, segon l’any passat, agafa el relleu de Noma, de René Redzepi, a Copenhaguen, que l’any passat va aconseguir la seva cinquena distinció com el millor dels millors (del 2010 al 2012 i 2014), empatant amb El Bulli, que va tancar el 2011. Geranium també és danès. Ubicat a Parken, al centre de Copenhaguen, va ser el primer establiment gastronòmic que va guanyar tres estrelles Michelin (2021, el mateix any que Noma). Deu anys abans, el seu xef, Rasmus Kofoed, va guanyar el Bocuse d’Or.
El Noma, per la seva banda, a l’haver guanyat l’any anterior, passa a una categoria superior, en què hi ha els The Best of the Best, una espècie d’olimp els membres del qual ja no competeixen pel títol. Una vegada tocat el cel, s’hi queden. Allà hi ha, per exemple, El Celler de Can Roca. El cas del Noma, malgrat haver guanyat cinc vegades, era diferent, segons l’organització, que considerava que el canvi d’ubicació el convertia en un restaurant nou i, per tant, podia competir.
¿I els espanyols? Si la llista del 51è al 100è, publicada fa uns dies, va ser pobra per als restaurants espanyols (només hi apareix Azurmendi, 55è), la classificació del primer al 50è és més bondadosa amb els xefs nacionals.
Entre els 10 millors de la classificació de The World’s 50 Best Restaurants hi ha tres espanyols: Disfrutar (tercer, puja dos llocs respecte a l’any passat), Diverxo (quart, un bon salt des de la 20a posició anterior) i Etxebarri (sisè, cau tres posicions).
Elkano (manté el seu 16è lloc), Mugaritz (21è –va ser 14è–) i Quique Dacosta (salta del 74è al 42è) completen la llista d’espanyols entre els 50 millors del món.
Aquesta és la llista dels 50 millors restaurants del món de 2022 segons The World’s 50 Best Restaurants:
1. Geranium (Copenhaguen, millor restaurant d’Europa)
2. Central (Lima –millor restaurant de Sud-amèrica–)3. Disfrutar (Barcelona)
5. Pujol (Mèxic DF, millor restaurant d’Amèrica del Nord)
6. Asador Etxebarri (Atxondo)
7. A Casa do Porco (São Paulo)
8. Lido 84 (Gardone Riviera, Itàlia)
9. Quintonil (Mèxic DF)
10. Le Calandre (Rubano, Itàlia)
11. Maido (Lima)
12. Uliassi (Senigallia, Itàlia, nova entrada més alta)
13. Steirereck (Viena)
14. Don Julio (Buenos Aires)
15. Reale (Castel di Sangro)
17. Nobelhart & Schmutzig (Berlín, més pujada)
18. Alchemist (Copenhaguen, nova entrada)
19. Piazza Duomo (Alba, Itàlia)
20. Donin (Tòquio, millor restaurant d’Àsia)
22. Septime (París)
23. The Jane (Anvers)
24. The Chairman (Hong Kong)
25. Frantzén (Estocolm)
26. Tim Raue (Berlín)
27. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Bèlgica)
28. Le Clarence (París, nova entrada)
29. St. Hubertus (San Cassiano, Itàlia)
30. Florilège (Tòquio)
31. Arpège (París)
32. Mayta (Lima, nova entrada)
33. Atomix (Nova York, també guanyador del premi a l’hospitalitat)
34. Hisa Franko (Kobarid, Eslovènia)
35. The Clove Club (Londres)
36. Odette (Singapur)
37. Fyn (Ciutat del Cabo, de nova entrada i millor restaurant de l’Àfrica)
38. Jordnaer (Copenhaguen, nova entrada)
39. Sorn (Bangkok, nova entrada)
40. Scholl Schauenstein (Fürstenau)
41. La Cime (Osaka, nova entrada)
42. Quique Dacosta (Dénia, nova entrada)
43. Borago (Santiago de Xile)
44. Le Bernardin (Nova York)
45. Narisawa (Tòquio)
46. Belcanto (Lisboa)
47. Oteque (Rio de Janeiro, nova entrada)
48. Leo (Bogotà)
49. Ikoyi (Londres)
Notícies relacionades50. Singlethread (Healdsbur, Califòrnia, EUA)
Durant la gala s’han entregat altres premis. Són aquests:
Millor restaurant d’Europa: Geranium (Copenhaguen)
Millor restaurant de l’Amèrica del Nord: Pujol (Mèxic DF)
Millor restaurant de Sud-amèrica: Central (Lima)
Millor restaurant d’Àsia: Den (Tòquio)
Millor restaurant de l’Àfrica: Fyn (Ciutat del Cap)
Millor restaurant sostenible: Aponiente (El Puerto de Santa María)
Restaurant a tenir en compte: AM par Alexandre Mazzia (Marsella)
Millor pastisser: Rene Frank (Coda –Berlín–), premi entregat per Jordi Roca (va ser escollit el millor el 2014)
Millor sommelier: Josep Roca (El Celler de Can Roca).
Millor cuinera: Leonor Espinosa (Leo –Bogotà–)
Millor xef elegit per xefs: Jorge Vallejo (Quintonil, Mèxic DF)
Premi a l’hospitalitat: Atomix (Nova York)
Premi icona: Wa Wira Nijiru (Kenya)
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El número 2 d’Emergències valora ara deixar el Consell