Alta gastronomia

David Muñoz puja el menú a 365 €. ¿Quant costa menjar en un 3 estrelles?

  • El xef de DiverXO incrementa un 46% el preu del seu menú més llarg i es converteix en el triestrellat més car d’Espanya

David Muñoz puja el menú a 365 €. ¿Quant costa menjar en un 3 estrelles?
3
Es llegeix en minuts

La notícia que David Muñoz apuja el preu del menú del seu restaurant DiverXO (Madrid) de 250 a 365 euros, un augment entorn del 46%, ha revolucionat el galliner de l’alta cuina al nostre país. El xef ha argumentat que l’augment té per objectiu convertir el restaurant en un negoci sostenible i garantir unes condicions econòmiques dignes per als seus empleats. Aquest moviment el converteix en el restaurant més car de la seva categoria (tres estrelles Michelin) de tot Espanya. ¿En quin rang de preus es queden els altres?

Hem analitzat els preus de la resta de menús llargs –el de DiverXO ho és, i molt, i només existeix aquesta opció– dels altres 10 estrelles Michelin del nostre país i cap baixa dels 200 euros. El més econòmic és el de Quique Dacosta a Dénia (Alacant), que costa 210 euros, mentre que el que es posiciona com a segon després del de DiverXO és el de Martín Berasategui al seu restaurant de Lasarte-Oria (Sant Sebastià), que se situa en els 290 euros. Maridatges de begudes a part, òbviament.

El cert és que David Muñoz viu un moment especialment bo: al setembre va ser elegit com a millor xef del món a la gala de The Best Chef Awards 2021 i a l’octubre va escalar del lloc 75è al 20è en la llista 50Best, la gran competidora de la Guia Michelin respecte a l’alta gastronomia. A més de DiverXO, manté oberta la seva barra StreetXo, el seu ‘food truck’ i servei de ‘delivery’ El GoXo i enllesteix l’obertura d’un nou local a Madrid, RavioXO.

Uns 250 € de preu mitjà

Amb l’alça en els preus de DiverXO, el preu mitjà de menjar un menú llarg en un 3 estrelles Michelin al nostre país se situa en uns gens menyspreables 249 euros. S’ha de tenir en compte que a Espanya hi ha biestrellats com Coque (Madrid) amb preus en aquest mateix rang, 230 euros en el seu cas, o Atrio (Càceres), amb un menú de 195 euros.

No hi ha dubte que, en els últims anys, sobretot a ciutats com Madrid o Barcelona, el preu dels restaurants ha pujat notablement. Hi ha restaurants que obren amb fórmules de menú i encara sense haver aconseguit una estrella i que situen els preus en l’òrbita dels 100 euros. És el cas de Desde 1911, el nou projecte de Pescaderías Coruñesas acabat d’obrir a Madrid i amb menús que oscil·len entre els 120 i els 150 euros. N’és només un exemple.

Els menús de París, a més de 400 €

El preu del ‘nou’ DiverXO el situa en un rang de preu que mira cap als triestrellats d’altres grans capitals europees. A París, el restaurant de Guy Savoy és el més exclusiu, amb un menú de 530 euros. D’altres com Arpège, del xef Alain Passard, no va gaire endarrerit, amb un preu de 460 euros.

Notícies relacionades

¿Què passa a Londres? Doncs que Core de Clare Smyth segueix en unes més moderades 195 lliures (uns 230 euros), mentre que altres com el tres estrelles d’Alain Ducasse at The Dorchester està en 170 lliures (uns 200 euros). Això sí, són menús significativament més curts que els de Diverxo.

Sembla que, definitivament, David Muñoz ha triat mirar cap a França i apujar els preus en sintonia amb el nostre país veí. Només un apunt: revisant papers, hem recordat que elBulli, en la seva última temporada (2010-2011) oferia el seu menú per 250 euros, just el preu anterior que tenia DiverXO fins aquesta última alça dels preus. Ha passat una dècada i, si llavors Ferran Adrià era el referent quant a avantguarda, ara sens dubte ho és David Muñoz. A partir d’aquí, que cada un tregui les seves pròpies conclusions.