De la barca a la carta

Menorca esgota les seves últimes reserves de llagosta vermella

  • El xef Joan Canals ofereix a l’hotel Villa Le Blanc Gran Meliá queixalades en cru de sabors marins que combinen amb còctels inspirats en la flora de l’illa

Menorca esgota les seves últimes reserves de llagosta vermella
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Prohibit pescar llagosta vermella fins al 1 d’abril. La menja per excel·lència de Menorca s’acaba als restaurants, que esgoten les reserves dels seus vivers per elaborar les tradicionals receptes d’aquesta calmada illa en la qual poc més de 50 quilòmetres separen la punta oriental de Maó de l’occidental de Ciutadella. A partir de l’octubre només hi haurà llagosta blanca, pescada per barques d’arrossegament i menys saborosa.

«Ha sigut un estiu intens en vendes de llagosta vermella», assegura el xef Joan Canals, artífex d’una de les cartes de l’hotel Villa Le Blanc, un ‘Gran Luxe’ de Meliá, on prepara queixalades en cru de sabors marins que combinen amb còctels inspirats en la flora de l’illa.

Canals omple les seves cambres de peixos i mariscos que captura el seu pare a la rocosa zona nord menorquina, paradís salí de la llagosta vermella que els illencs cuinen vives en diferents i saboroses versions, a més de la tradicional caldereta en cassola de fang, amb un bon sofregit i una picada amb les freses de la llagosta, all i julivert, galeta i ametlles.

Entre els turistes fa furor la llagosta fregida amb patates i ous. «Les servim també amb ceba, amb arròs, fregida amb pebrots o en amanida», afegeix Canals a Cru, la seva aposta gastronòmica a l’hotel de luxe de la platja de Sant Tomàs, a mig camí entre Maó i Ciutadella.

Elaboracions en cru de sorells, gambes blanques o pagres mariden amb tota mena de còctels preparats amb herbes aromàtiques de l’illa com el mill, la camamilla, el llorer, la menta i l’alfàbrega. De postres, els premiats formatges d’aquesta illa assolada per forts vents de Tramuntana que arrosseguen la sal del Mediterrani al camp on pasta plàcidament el bestiar.

Canals es desenvolupa magistralment a l’integrar la tradició als fogons amb execucions contemporànies. Molt recomanable, el sorell marinat amb llet de coco i sobrassada de porc negre i el moll de roca brasejat, caramel de les seves espines, salmorejo picant i allioli de llima.

El nou hotel de Gran Meliá rendeix homenatge al producte balear, amb una cuina centrada en l’excel·lència de la matèria primera de l’illa als seus diferents restaurants. 

El restaurant menorquí S’Amarador, un dels més visitats de Ciutadella, ha traslladat la seva essència a la planta baixa del Villa Le Blanc per enaltir la cuina balear i retre homenatge a aquelles fondes de pescadors que animaven la zona portuària del nord illenc. Conegut pel seu celler amb més de cent referències, S’Amarador defensa el millor producte local per donar forma als seus arrossos, calderetes i els peixos més frescos de la llotja.

Notícies relacionades

I per filar més molt prim, Joan Canals triomfa al seu restaurant Ulisses de Ciutadella amb un rap o un llobarro amb sobrassada i allioli de mel i romaní.

«Ha sigut el plat de l’estiu», celebra mentre dissenya una carta per a la tardor en què no faltarà una fornera de peix de temporada, una espècie de marmitako amb un sofregit, fumet i patata esqueixada del seu hort per demostrar que Menorca és més que la intensa i saborosa llagosta vermella que tornarà als plats a partir d’abril de l’any vinent.