Novetats incessants

Barcelona bull: pren nota de 12 dels últims restaurants oberts a la ciutat

  • De xup-xup a bullir. Així d’efervescent és el panorama gastronòmic de la capital catalana aquestes últimes setmanes, que viu un frenesí d’obertures inaudit. Beneïda nova normalitat

Barcelona bull: pren nota de 12 dels últims restaurants oberts a la ciutat
6
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La nova normalitat gastronòmica ha agafat una tirada sideral. N’hi ha prou de fer un repàs superficial de 12 dels restaurants que han obert a Barcelona en les últimes setmanes per adonar-se del frenesí que viu la ciutat. Com si hi hagués pressa per recuperar el temps perdut. Millor encara: com si no hi hagués demà.

1. Enriqueta

El concepte de la cuina de l’àvia adaptat al segle XXI. Combinar «allò d’abans» amb «allò d’ara» i «allò d’aquí» amb «allò d’allà». ‘Slow food’ «sa i bufó», com ho resumeixen ells. Els ultraprocessats no hi tenen cabuda (la pasta, fresca i casolana; el gelat artesanal, elaborat per ells mateixos...), plats vegans, alternatives per a celíacs i intolerants a la lactosa, cafès, tes i sucs infusionats ecològics, vins ecològics...

Enriqueta. Enric Granados, 107.


2. Grosso Napoletano

Grosso Napoletano és un nom de referència a Espanya pel que fa a la pizza napolitana. Aquest 2021 la companyia, amb locals a Madrid i València, ha sigut reconeguda com una de les 10 millors cadenes de pizzeries artesanals del món segons el rànquing de 50 Top Pizza, que ja el 2020 la va situar al ‘top 10’ de les millors cadenes de pizzeries artesanals d’Europa i el 2019 va assenyalar el local de Santa Engracia, a Madrid, com la millor pizzeria napolitana d’Espanya. Acaba d’aterrar a Barcelona, al local on abans hi havia Casa Paloma, amb el seu forn de llenya a 500 graus, la seva massa mare sotmesa a una doble fermentació de fins a 48 hores, els seus ingredients frescos i de qualitat importats majoritàriament des d’Itàlia cada setmana, els seus ‘pizzaioli’, i els seus preus populars.

Grosso Napoletano. Casanova, 209.


3. Casa Luz

Tomàs Abellan sembla que no en té prou amb el Bar Alegria i acaba d’obrir Casa Luz, un nou projecte a l’àtic del bufó hotel de la plaça Universitat. Allà serveix esmorzars, menjars i sopars a base de platets de temporada que es poden acompanyar de bons còctels i que s’amenitzen amb música en viu.

Casa Luz. Ronda de la Universitat, 1.


4. Saona

Malgrat que és el nom d’una cala de Formentera, Saona és una marca reconeguda a València, on va néixer i va triomfar amb plats casolans, saludables i mediterranis, que obre el seu segon local a Barcelona, en aquest cas a l’Eixample (el primer va aterrar a La Maquinista fa poques setmanes). Amb un interiorisme inspirat en el Mediterrani, proposa plats elaborats amb ingredients frescos en què no falten tocs internacionals i noves tendències culinàries, amb bona relació qualitat-preu i un servei pròxim.

Saona. Aribau, 131.


5. Vicio

Una de les marques virtuals més exitoses del ‘delivery’ barceloní, especialitzada en hamburgueses, acaba d’obrir un restaurant a la Via Augusta. És un establiment especial, híbrid: compta amb l’opció de ‘take away’, l’opció d’entrega a domicili i un espai físic per consumir al mateix local. Aleix Puig, que va guanyar la setena edició de ‘Masterchef’, és el cap del negoci.

Vicio. Via Augusta, 21.


6. Chickoa

A finals de novembre va obrir el primer Chickoa al barri de Sant Antoni (Borrell, 85), però els seus pollastres a l’ast han agafat tanta volada que han arribat, fa unes setmanes, al costat del mercat de la Concepció (passatge del Mercat, 12) i al centre comercial Splau (avinguda del Baix Llobregat, s/n). ¿El secret de l’èxit? El pollastre de granja de l’Empordà fet al forn de carbó vegetal després de ser macerat durant 24 hores amb una barreja de 15 herbes fresques i vins amontillats, els ingredients de proximitat i l’assessoria de Paco Pérez (cinc estrelles Michelin).

Chickoa. Carrer del Comte Borrell, 85; passatge del Mercat, 12, i avinguda del Baix Llobregat, s/n (Cornellà de Llobregat).


7. Fat Barbies

El veneçolà Juan Martini s’especialitza en talls fumats i en el ritual de la barbacoa. I li va bé perquè ho fa molt bé. Tant que li ha agafat per obrir un segon Fat Barbies a la ciutat. Si el primer era a l’Eixample dret (carrer de Bailèn), el nou és a l’esquerra. Serveix els clàssics del primer establiment i «altres coses» que van en la línia gastronòmica que proposa.

Fat Barbies. Muntaner, 189.


8. El Mamón

El que va ser El Mama y la Papa, al barri de Sant Antoni, és ara El Mamón. De restaurant amb xous a restaurant sense més, amb música en directe com a única concessió a l’espectacle. Va obrir el setembre passat, però va haver de tancar de seguida per la pandèmia i no ha reobert fins fa unes setmanes. La seva carta és eclèctica: tant hi ha patates braves (lingots fullats amb allioli de moniato i salsa picant) i ‘fish and chips’ com nachos (amb formatge cheddar trufat i costella esgrunada) i arrossos (a la llauna amb calamar i bitxo d’Ibarra fregida, i de marisc amb escamarlà flamejat). Tot això es degusta en un espai enorme, de 700 metres quadrats més la terrassa. No hi falten els còctels, ja que El Mamón no tanca fins a les 3.00 de la matinada.

El Mamón. Passatge de Pere Calders, 2.


9. Vapiano

La cadena internacional de restaurants Vapiano ha obert a les Rambles el seu tercer restaurant a Barcelona. Cuina mediterrània, amb 10 tipus de pasta fresca elaborada cada dia, salses i postres artesanals, pizzes al forn i cruixents, i les seves amanides acolorides. Destaca també per la seva fórmula de restauració, en què els plats es poden crear d’acord amb els gustos personalitzats de cada client (a les taules hi ha plantes aromàtiques per si vols rematar-los). Una senya d’identitat ocupa el mateix local en què hi havia el bar-restaurant Cosmos, un clàssic durant diverses dècades. A més d’una façana vidrada, crida l’atenció per la seva zona ‘lounge’ per prendre-hi un còctel.

Vapiano. Les Rambles, 34.


10. B-One La Rambla 26

Aquest és un restaurant amb dos nivells i terrassa que, a peu de carrer, combina agenda cultural (exposicions, presentacions, esdeveniments musicals, concerts...) amb un barra on prendre alguna cosa i, a la planta superior, amb una oferta gastronòmica de tapes d’autor amb cuina en horari ininterromput. B-One ja té tres restaurants més a la ciutat: Palau del Mar, Gran Teatre del Liceu i la Barceloneta (al passeig de Joan de Borbó).

B-One Rambles. Les Rambles, 26.


11. Sal Mar

La platja de la Barceloneta té un nou inquilí: Sal Mar, de la família de Ca la Nuri. Bons arrossos (bravo pel de pop, calamar i allioli de pebre vermell fumat), horaris ininterromputs per prendre un vermut, picar alguna cosa, menjar, fer la sobretaula o sopar, i una carta informal amb plats amb un punt de fusió: guacamole amb nachos i ‘pico de gallo’, ‘tataki’ de salmó amb arròs salvatge i salsa ‘teriyaki’, ‘burger’ vegana (la ‘carn’ de la qual és Heura) preparada amb salsa de ‘miso’...

Sal Mar. Passeig Marítim de la Barceloneta, s/n.


12. Bar Mono

La pandèmia ha fet que el Bar Mono es pugui considerar una nova obertura malgrat que fa mesos que està oficialment en marxa. Entre tancaments i reobertures, en realitat fa unes quantes setmanes que serveixen tapes, platets, amanides, ‘street food’ o arrossos...

Arrels mediterrànies amb aires asiàtics, com el caneló d’alvocat, la tonyina vermella i mango amb salsa ‘gochujang’, el ‘bau’ d’ànec Pequín, salsa ‘hoisin’ i cacauet. 

Notícies relacionades

Molts vins en copes, la majoria catalans, i cocteleria amb mojitos, bloody marys i michelades completen l’oferta d’aquest local del Gòtic.

Bar Mono. Plaça de Sant Josep Oriol, 4.