Barcelona perd potència gastro

Adeu al restaurant Tickets i al grup El Barri

  • La societat que agrupa Tickets, Pakta, Enigma, Hoja Santa i Bodega 1900, propietat dels germans Iglesias i Albert Adrià, abaixa la persiana

  • Albert Adrià es planteja si vol seguir a l’alta cuina: Ara faré balanç i decidiré si em compensa o no tenir un restaurant».

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El Barri tanca definitivament», és la frase amb què un portaveu del Grupo Iglesias, que es troba en concurs de creditors, passa el forrellat a una història d’èxit, una pàgina d’or de la gastronomia barcelonina. El Barri és, o era, una societat dels germans Iglesias, Juan Carlos, Borja i Pedro, amb Albert Adrià i agrupava els restaurants Tickets,Pakta,Enigma,Hoja Santa –tots quatre amb estrella Michelin– ila Bodega 1900.

El final de la història fa que Albert Adrià es plantegi si vol continuar sent pilot de l’alta cuina: Ara faré balanç i decidiré si em compensa o no tenir un restaurant».

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

Des de fa una dècada, Tickets, Pakta, Enigma, Hoja Santa i Bodega 1900 són una atracció internacional per als gurmets il·lustrats. Amb la baixada de persiana d’aquests llocs, que van ocupar posicions de privilegi a les llistes dels millors restaurants del món, Barcelona s’empetiteix com a referent gastro.

Cauen en el dòmino cinc grans cases, que sumen dol als ja coneguts casos de Senyor Parellada, Cal Pinxo, Can Soteras o Agut.

¿La raó de l’adeu? «Hem estat un any perdent diners amb els restaurants tancats. Funcionaven perfectament, però la pandèmia ha fet que els tanquem. Estaven enfocats per a la nit. No els podem mantenir. El Grupo Iglesias ha presentat un concurs de creditors amb una voluntat de continuïtat. Hem intentat trobar inversors i hem parlat amb sis o set grups, de Madrid, de Barcelona i un de França. Actualment ho continuem intentant», diuen els responsables. El març del 2020, El Barri tenia 230 treballadors.

Els Iglesias voldrien continuar amb algun dels establiments: «Però no sabem ni com ni quan». ¿Mateix equip i nou nom? Ja es veurà, expliquen, quan tot això es comenci a escampar o hi hagi una llum, un clar, un respir.

Segueixen en marxa la marisqueria –i estendard de la família– Rías de Galicia/Espai Kru i la casa de tapes Cañota. La responsabilitat gastronòmica d’aquests locals recau ara en Robert Gelonch. L’anterior xef executiu, Ever Cubilla, acaba d’obrir Claris 118.

Per la seva banda, Albert Adrià prefereix no pronunciar-se fins a asseure’s amb els Iglesias: «Ho farem la setmana que ve. No sé quines són les intencions ni què farem, però és veritat: El Barri ha tancat».

Enigma, per exemple, pertany a Adrià i només ell en pot decidir el futur. «Enigma estarà al servei d’El Bulli i del que necessiti el meu germà Ferran», amb referència a la nova etapa del llegendari espai de Cala Montjoi, reconvertit en centre d’estudi i expositiu. Enigma estava destinat a ser el millor restaurant del món i és, ara, una paret de gel.

Bodega 1900, la versió més popular del conglomerat, també sembla tenir un destinatari: «Hi ha intenció de traspassar-la, però encara no està firmat».

Notícies relacionades

Sobre el mexicà, Hoja Santa, de moment prefereix callar. La reflexió d’Albert Adrià va més enllà: «Amb tot el que ha passat tinc una nova vida, amb negocis diferents. Ara faré balanç i decidiré si em compensa o no tenir un restaurant». No és la primera vegada que Adrià es planteja deixar l’acció, l’alta cuina: ja ho va fer el 2008, quan se’n va anar d’El Bulli en la seva esplendor. Va retornar amb Inòpia, que va traspassar, i després Tickets i...

Tickets va ser l’embrió i tres dels seus artífexs tenen nous llocs de treball: Xavi Alba, l’excap de sala, va inaugurar Bodega Pasaje 1986, i Fran Agudo i Jaume Marambio, els caps de cuina, van ser fitxats per Mont Bar. Grans jugadors, nous clubs.