Sabors amables

Little Andaman, un viatge a la cuina de la costa sud de l’Índia

Aquest nou restaurant de l’Eixample proposa plats per compartir menys potents i picants i amb més peix i marisc que els de la gastronomia hindú que coneixem

Little Andaman, un viatge a la cuina de la costa sud de l’Índia
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Poca gent haurà estat a les illes Andaman, un minúscul arxipèlag entre l’Índia i la costa de Birmània i Tailàndia. Però una visita al nou restaurant Little Andaman (Muntaner, 182) serveix per fer-se una idea de com és la cuina costanera del sud de l’Índia: més peix, més marisc, menys picant, altres espècies, més coco... El que s’estila a les províncies de Goa, Gujarat, Kerala, Andhra Pradesh... Res a veure amb la idea que es té de la gastronomia hindú, de sabors molt més potents. De fet, les illes Andaman són les que estan més lluny de l’Índia continental.

Trobaràs aquí plats amables que s’adapten bé al nostre paladar per la seva suavitat. Exotisme sense extremisme. Una filosofia que es trasllada a la decoració del local, sòbria, elegant i amb un aire tropical, però sense passar-se (fins i tot el verd de les parets és més aviat pàl·lid).

A Little Andaman, un projecte dels propietaris de Bembi (Consell de Cent, 377) i Rangoli (passeig de Joan de Borbó, 78, temporalment tancat per la pandèmia), s’aposta per plats per compartir, com els (mal)anomenats ‘nachos indis’, que recorden la icona del ‘tex-mex’ per aquelles xips d’arròs i de llenties que s’assemblen a la tortilla de blat de moro fregida i perquè pots acompanyar-les amb pico de gallo, a més de salses de iogurt i ‘chutneys’ de diversos gustos. Un bon aperitiu per atacar a continuació una altra proposta d’aspecte mexicà: un ‘wrap’, que sembla un taco, de xai entatxonat amb salsa de iogurt i de coriandre.

Però la cuina costanera del sud de l’Índia té personalitat pròpia, com el lluç al forn embolicat en una fulla de plàtan marinat amb salsa de tamarinde, gingebre i sucre de canya que té un irresistible punt dolç. En l’apartat mariner, també cal destacar la cassoleta amb peix blanc, musclos, calamars i gambes, amb una salseta de coco per sucar-hi arròs basmati (o pa ‘naan’), i els gambots al vapor amb sèsam, coriandre i xilis, que són com unes gambes amb allada asiàtiques.

Notícies relacionades

D’entre les carns, cal demanar el ‘sorpotel’, un potent estofat de cama de xai que es fa a Goa.

Per beure, a més de vins i cerveses, preparen refrescos casolans amb menta, llima, coriandre, gingebre, cúrcuma..., i còctels d’autor. A més de la carta, tenen tres menús degustació: dos de 25 euros (un dels quals, vegetarià) i un de 30. I menú de migdia laborable per 15,90 euros.