Sabors amables
Little Andaman, un viatge a la cuina de la costa sud de l’Índia
Aquest nou restaurant de l’Eixample proposa plats per compartir menys potents i picants i amb més peix i marisc que els de la gastronomia hindú que coneixem

Poca gent haurà estat a les illes Andaman, un minúscul arxipèlag entre l’Índia i la costa de Birmània i Tailàndia. Però una visita al nou restaurant Little Andaman (Muntaner, 182) serveix per fer-se una idea de com és la cuina costanera del sud de l’Índia: més peix, més marisc, menys picant, altres espècies, més coco... El que s’estila a les províncies de Goa, Gujarat, Kerala, Andhra Pradesh... Res a veure amb la idea que es té de la gastronomia hindú, de sabors molt més potents. De fet, les illes Andaman són les que estan més lluny de l’Índia continental.
Trobaràs aquí plats amables que s’adapten bé al nostre paladar per la seva suavitat. Exotisme sense extremisme. Una filosofia que es trasllada a la decoració del local, sòbria, elegant i amb un aire tropical, però sense passar-se (fins i tot el verd de les parets és més aviat pàl·lid).
A Little Andaman, un projecte dels propietaris de Bembi (Consell de Cent, 377) i Rangoli (passeig de Joan de Borbó, 78, temporalment tancat per la pandèmia), s’aposta per plats per compartir, com els (mal)anomenats ‘nachos indis’, que recorden la icona del ‘tex-mex’ per aquelles xips d’arròs i de llenties que s’assemblen a la tortilla de blat de moro fregida i perquè pots acompanyar-les amb pico de gallo, a més de salses de iogurt i ‘chutneys’ de diversos gustos. Un bon aperitiu per atacar a continuació una altra proposta d’aspecte mexicà: un ‘wrap’, que sembla un taco, de xai entatxonat amb salsa de iogurt i de coriandre.
Però la cuina costanera del sud de l’Índia té personalitat pròpia, com el lluç al forn embolicat en una fulla de plàtan marinat amb salsa de tamarinde, gingebre i sucre de canya que té un irresistible punt dolç. En l’apartat mariner, també cal destacar la cassoleta amb peix blanc, musclos, calamars i gambes, amb una salseta de coco per sucar-hi arròs basmati (o pa ‘naan’), i els gambots al vapor amb sèsam, coriandre i xilis, que són com unes gambes amb allada asiàtiques.
D’entre les carns, cal demanar el ‘sorpotel’, un potent estofat de cama de xai que es fa a Goa.
Per beure, a més de vins i cerveses, preparen refrescos casolans amb menta, llima, coriandre, gingebre, cúrcuma..., i còctels d’autor. A més de la carta, tenen tres menús degustació: dos de 25 euros (un dels quals, vegetarià) i un de 30. I menú de migdia laborable per 15,90 euros.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos