Referent gastronòmic

Catalunya i Galícia triomfen a la guia Michelin 2021

  • Cinc Sentits (Barcelona), Bo.TiC (Corçà, Girona) i Culler de Pau (O Grove, Pontevedra) passen d’una a dues estrelles en una edició sense nous ‘tri’
  • A més, tres catalans (Atempo, L’Aliança 1919 d’Anglès i Quatre Molins) i 3 gallecs (Sil·labari, Eirado i Miguel González) copen 6 dels 19 nous entorxats a Espanya
  • La ‘bíblia vermella’ estrena les estrelles verdes per assenyalar el compromís dels establiments amb la sostenibilitat mediambiental
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Aquest any no ha sigut un any normal. I per al món de la restauració, més aviat horrorós, tètric. Però Michelin no ha volgut fer un pas enrere i s’ha atrevit a llançar la guia, tan esperada sempre, i aquesta vegada amb més ànsies si és possible. Perquè el treball dels inspectors estava fet a mitges just abans de la declaració de l’estat d’alarma, i perquè després el van rematar, allargant jornades de treball amb ajuda d’inspectors d’altres països i posposant l’entrega a la impremta fins a l’octubre.

El resultat, que avui mateix està a la venda, és per celebrar-lo per partida doble: pels restaurants distingits (tres amb dues estrelles i 19 amb una a Espanya) i per la mateixa iniciativa de treure la guia contra vent, marea i pandèmia. «Les estrelles valen el mateix aquest any que els anteriors», afirmen des de Michelin.

Gala virtual celebrada a Madrid

En la nova edició de la ‘bíblia vermella’, presentada aquesta nit en una gala virtual a Madrid, Catalunya i Galícia copen els establiments amb millor nota. Cinc Sentits (Barcelona), Bo.TiC (Corçà, Girona) i Culler de Pau (O Grove, Pontevedra) han passat d’una a dues estrelles en una edició sense nous ‘tri’, que continuen sent 11Àbac i Lasarte (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Arzak, Martín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia), Aponiente (El Puerto de Santa María) i Cenador d’Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria).

És cridaner el cas de Cinc Sentits, que havia perdut l’estrella al traslladar el restaurant del carrer d’Aribau al d’Entença). Queda clar que el canvi li ha anat de fàbula, ja que l’any passat la va recuperar i ara acaba d’aconseguir la segona. Segons Micheiln, el xef «Jordi Artal proposa als seus clients una singular ruta per la història de la seva família, enaltint els sabors de la moderna cuina catalana amb l’ajuda de petits productors de confiança». 

Bo.TiC, «elaboracions creatives i nitidesa en cada sabor»

L’altre restaurant català amb dues estrelles és Bo.TiC, on Albert Sastregener «defensa unes elaboracions creatives d’enorme nivell tècnic, respectuoses amb la tradició però fidels, sobretot, a aconseguir nitidesa en cada sabor».

Culler de Pau també entra el club dels biestrellats (només n’hi ha 38 a tot Espanya) perquè «es bolca a través del xef Javier Olleros en una cuina km 0 dissenyada amb sentiment mediambiental; el seu objectiu no només és cuinar l’entorn, sinó recuperar-lo a través d’un diàleg continu amb els productors pròxims».

Jordi Cruz, hexaestrellat

En l’apartat d’una estrella, hi ha 21 novetats, 19 a Espanya i 2 a Portugal (Eneko Lisboa, del triestrellat Eneko Atxa –Azurmendi– n’és un). I de nou, amb Catalunya i Galícia al capdavant de les altres comunitats, amb tres establiments distingits cada una. Gràcies a aquesta nova llista, Jordi Cruz es converteix en xef hexaestrellat, ja que s’estrena amb Atempo, a Sant Julià de Ramis (Girona), l’estrella del qual s’afegeix a les tres d’Àbac i les dues d’Angle, tots dos a Barcelona. És el segon més premiat, després d’un inabastable Martín Berasategui, que té 12 entorxats.

L’Aliança 1919 d’Anglès (Anglès, Girona) i Quatre Molins (Cornudella de Montsant, Tarragona) són els altres dos restaurants catalans. A Galícia, brillen Silabario (Vigo), Eirado (Pontevedra) i Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense).

Noves estrelles verdes

A més dels nous 53 Bib Gourmand i 105 Plats Michelin, la firma de pneumàtics estrena les estrelles verdes, amb les quals els inspectors distingeixen els restaurants que aposten per la sostenibilitat mediambiental, que aquest any inaugural han sigut 21.

Donat que aquest 2020 ha sigut tan difícil, als restaurants que encara es mantenien amb la persiana abaixada quan la guia es va enviar a imprimir a l’octubre no se’ls retiren les estrelles sinó que s’indica que estan temporalment tancats. En l’‘app’ i a la web de la marca s’actualitzarà quan reobrin.

La llista de noves estrelles de la Guia Michelin 2021

DUES ESTRELLES MICHELIN

Cinc Sentits (Barcelona)

Bo.TiC (Corçà, Girona)

Culler de Pau (O Grove, Pontevedra)

UNA ESTRELLA MICHELIN

Ambivium (Peñafiel, Valladolid)

Amelia (Sant Sebastià), reestrena l’estrella en la seva nova ubicació 

Atempo (Sant Julià de Ramis, Girona)

Baeza & Rufete (Alacant)

Béns d’Avall (Sóller, Mallorca)

Callizo (Aïnsa, Osca)

DINS Santi Taura (Palma de Mallorca)

Eirado (Pontevedra)

En la Parra (Salamanca)

Espai N (Esquedas, Osca)

L’Aliança 1919 d’Anglès (Anglès, Girona)

La Saleta (València), reestrena l’estrella en la seva nova ubicació

Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense)

Mu•na (Ponferrada, Lleó)

Odiseo (Múrcia)

Quatre Molins (Cornudella de Montsant, Tarragona)

Raíces-Carlos Maldonado (Talavera de la Reina, Toledo)

Saddle (Madrid)

Silabario (Vigo)

Notícies relacionades

Eneko Lisboa (Lisboa)

100 Maneiras (Lisboa)