Festes assequibles
Un menú nadalenc superbarat per quedar de luxe
La xef Ada Parellada (Semproniana) proposa un aperitiu, un entrant, un principal i unes postres que valen molt pocs diners
Amb la inflació disparadíssima per molt que hagi baixat una mica i els sous congeladíssims per molt que diguin que no estem en plena crisi, l’arribada del Nadal pot suposar un petit daltabaix econòmic si volem fer un menú festiu com els d’abans.
Per això ens hem posat en mans d’una cuinera tan experta com avesada en la cuina de reaprofitament com Ada Parellada (Semproniana) perquè ens ajudi a preparar quatre plats (aperitiu, entrant, principal i postres) per quedar de luxe a preus realment baixos.
Precisament la cuinera acaba de publicar ‘Brous, escudelles i sopes fredes’ (Rosa dels Vents), un llibre que recull receptes de 50 sopes (calentes, fredes i fins i tot una de dolça) de tota la geografia catalana que surten del seu receptari i del d’amics seus més o menys coneguts. «És una obra molt senzilla perquè la sopa és humil per concepte, de quan no hi ha res i ho salva tot».
És a dir, en la línia d’aquest menú elaborat amb productes molt econòmics però molt gustosos i que resulta molt senzill de preparar. De fet, un de les propostes és una sopa.
«No crec que un plat festiu hagi de ser car perquè sigui bo. El secret és treure màxim partit a totes les parts del producte, que els ingredients siguin econòmics i no passar-nos amb la quantitat de plats que fem ni amb la quantitat de menjar a cada plat perquè al final acabarem tirant les sobres a les escombraries».
Així doncs, aquí hi ha el seu menú nadalenc superbarat per quedar de luxe. És per a quatre persones i costa 17,2 euros. Increïble però cert.
️ Aperitiu
Musclos amb crudités escabetxades (0,35 € per ració)
Ingredients
1 kg de musclos
50 ml de vinagre de vi blanc
Unes gotes de vinagre de xerès
200 ml d’oli d’oliva
Una fulla de llorer
Una branca de farigola
Mitja cabeça d’alls
Sal
Pebre negre molt
75 g de pastanaga
75 g de carbassó
100 g de ceballot
10 cogombrets adobats
Elaboració
En una cassola posem la mitja cabeça d’all, l’oli d’oliva, els vinagres i les herbes aromàtiques. Fem arrencar el bull un minut per fer un escabetx.
Mentrestant, tallem les verdures a daus molt petits, el màxim possible, i les barregem totes.
Aboquem aquestes verdures a l’escabetx i ho cuinem durant cinc minuts.
Fem els musclos al vapor: els posem en una olla i tapem. Deixem que s’obrin lentament, a foc lent.
Emplatat
Obrim els musclos, que es quedin amb una clova, i servim una mica de verdures escabetxades per sobre.
️ Entrant
Sopa torrada (0,50 € per ració)
Ingredients
3 alls
50 g d’avellanes
4 llesques generoses de pa
800 ml d’aigua
2 ous
100 ml d’oli d’oliva
200 g de formatge
200 ml de nata per cuinar
100 ml d’oli de julivert
Farigola fresca
Elaboració
Sofregim l’all tallat a làmines. Hi afegim les avellanes. Hi afegim les llesques de pa i donem a tot un parell de voltes. Ho salpebrem.
Hi afegim l’aigua i ho deixem coure durant 10 minuts més.
Ho triturem perfectament.
Hi afegim dos ous i ho tornem a batre.
Per fer la salsa de formatge fondrem el formatge amb la nata en una petita olla. Una vegada fosa la reservem. Hi podem afegir pebre o nou moscada al gust.
Per fer l’oli de julivert, triturarem amb una batedora un manat de julivert amb 100 mil·lilitres d’oli d’oliva suau.
Per acabar el plat servirem un cullerot de sopa, unes gotes de l’oli de julivert, un rajolí de la salsa de formatge i acabarem amb unes fulles de farigola fresca.
️ Principal
Conill a la catalana (3 € per ració)
Ingredients
1 conill sencer
3 pomes Golden
40 g de panses
1 ceba
1 porro
3 alls
Una mica de sal
Una mica de pebre negre molt
70 ml conyac
1 poma Granny Smith
Magrana
Farigola
Elaboració
Salpebrem i daurem el conill en una paella. Reservem.
Posem a remullar les panses.
Fem el sofregit amb la ceba, el porro i l’all.
Una vegada tinguem el sofregit, tirem un rajolí de conyac i deixem evaporar.
Tornem a afegir-hi el conill i el cobrim amb aigua i també l’aigua de remullar les panses. Hi afegim les panses i la poma Golden pelada i tallada a trossos irregulars.
Ho deixarem coure a foc baix durant una hora fins que el conill quedi tendre.
Emplatarem amb la magrana, la farigola i daus de poma Granny Smith.
️ Postres
Taronja amb crema catalana 70’s (0,45 € per ració)
Notícies relacionadesIngredients
6 rovells d’ou
750 ml de llet
75 g de sucre
Pela de llimona i taronja
1 branca de canyella
Una mica de sal
2 taronges
100 g de torró de Xixona
Elaboració
Fem una crema catalana: infusionem la llet amb els aromàtics i, d’altra banda, en un bol barregem els rovells amb el sucre. Escaldem els rovells amb la llet i ho barregem, després tornem a l’olla passant pel colador i espessim a foc baix. Deixem refredar tapada amb un paper film tocant la crema per evitar que faci una crosta.
Buidem mitja taronja i tallem els grills a daus.
Barregem els daus de taronja i la crema catalana, afegint-hi trossos de torró.
Omplim la mitja taronja amb la barreja anterior.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Col·lectius vulnerables a catalunya Els diagnòstics de discapacitat intel·lectual en nens es multipliquen
- Demora en el cotxe elèctric La Generalitat injectarà més ajudes a Chery pel retard de la producció
- Arribada a Torrejón de Ardoz Defensa repatria 244 persones en dos vols
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa
- D’ORIGEN XINÈS On menjar ‘gyozas’ d’alt nivell a Barcelona
- MOSTRA 165 anys de la festa major d’Hostafrancs