Prejecte solidari

‘Menú circular’: quan el restaurant pot ser una alternativa al menjador social

  • La iniciativa pretén unir restaurants, proveïdors i entitats socials en una ‘app’ els usuaris de la qual seran persones en risc d’exclusió social, que podran menjar a preus de cost

‘Menú circular’: quan el restaurant pot ser una alternativa al menjador social

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Quan s’entra a Gastronomic Forum Barcelona, el sentit de l’olfacte s’activa de manera extraordinària. Els fogons estan en marxa als estands, i allà hi ha cada expositor a la seva, mirant de seduir els visitants a través dels nassos. Aquest dimarts, poc després de les 12.30 hores, des de l’auditori del pavelló 8 de la Fira de Montjuïc, arribaven aromes de musclos al vapor i escudella. Mmmmm. Calia seguir els efluvis per veure què s’hi coïa. I sí, eren aromes de les bones, però enriquides amb solidaritat.

Perquè els qui cuinaven aquests plats davant una platea de gurmets eren les xefs Ada Parellada (Semproniana) i Cristina Roig (xef i professora), amb el recolzament de dues persones discapacitades, la Montse, cega, i l’Andreu, amb síndrome de Down). A la rereguarda, la consultora gastronòmica Annette Abstoss i l’experta en producte alimentari Dámaris Rojas. Totes quatre presentaven ‘Menú circular’, un ambiciós projecte que pretén donar accés als restaurants a persones discapacitades o en situació de vulnerabilitat.

Aquesta iniciativa de compromís social, que hauria d’estar en marxa d'aquí a unes quatre o cinc setmanes, recull d’alguna manera aquells moviments espontanis que hi va haver durant el més dur de la pandèmia, quan els restaurants estaven tancats i els xefs es van dedicar, per exemple, a preparar menjar per als sanitaris. Va ser el cas de Parellada. Ara que el virus sembla sota control, la mediàtica cuinera, Roig, Abstoss i Rojas han volgut fer un pas més enllà amb ‘Menú circular’. «Volem estructurar i donar continuïtat permanent a totes aquelles accions».

Gairebé a preu de cost

I la manera és la següent: els restaurants s’apunten a l’‘app’ d’aquesta iniciativa oferint menús a preus gairebé de cost, que a més estaran subvencionats per administracions públiques i entitats socials. També hi ha lloc per als proveïdors. Els que es podran beneficiar seran persones acreditades per les mateixes organitzacions que posen diners en el projecte: persones amb qualsevol tipus de dependència derivada de les seves minusvalideses físiques o psíquiques, persones en risc d’exclusió social, persones grans que viuen soles i amb dificultats econòmiques...

«Qui mengi en aquests restaurants gràcies a ‘Menú circular’ haurà de pagar, com a mínim, un euro, perquè si fos gratis no es valoraria la feina que hi ha darrere, i el restaurant s’emporta una petita quantitat per poder remunerar el seu esforç», comenta Abstoss. Aquests menús costen 7,90 euros, però amb la subvenció màxima (6,90) quedarien en un sol euro. «D’aquesta manera no excloem ningú en un restaurant». Les impulsores remarquen que és una projecte que «ajuda a dignificar i a desestigmatitzar aquests col·lectius».

Més enllà dels menjadors socials

Notícies relacionades

«Això va més enllà dels menjadors socials; en realitat es tracta d’una alternativa àgil i flexible, perquè hi ha restaurants a tot arreu, dels quals s’aprofita la infraestuctura i capil·laritat al territori, mentre que només hi ha uns quants menjadors socials».

¿I quins menús trobaran aquestes persones quan vagin al restaurant? «Una cosa semblant a un plat combinat, però molt complet i equilibrat nutricionalment, amb productes de temporada i de proximitat, sempre amb vegetals. Seran propostes saboroses, senzilles i saludables», explica Roig, codirectora de l’Hotel Golf-Spa Can Rafel, professora de cuina a l’Escola Superior d’Hoteleria i Turisme Sant Ignasi de Sarrià i assessora gastronòmica del Parc Agrari del Baix Llobregat. Abstoss ho resumeix amb un missatge inapel·lable: «A aquestes persones, com a qualsevol de nosaltres, també els ve de gust anar a menjar a un restaurant, i tenen tot el dret. ‘Menú circular’ és l’eina perquè puguin exercir-lo».