Una jugada mestra... a la cuina

¿Saps què són els ‘paparajotes’? Un homenatge a Carlos Alcaraz amb aquesta recepta murciana

  • La cuinera amb estrella Michelin María José Martínez (restaurant Lienzo, València) s’inspira en el seu paisà per a la seva versió d’aquest clàssic dolç

¿Saps què són els ‘paparajotes’? Un homenatge a Carlos Alcaraz amb aquesta recepta murciana

EP

2
Es llegeix en minuts

Carlos Alcaraz és un dels noms de l’any. El nom del tennista (d’El Palmar, Múrcia, 2003) va començar a sonar amb força a finals del 2020, quan va ser escollit com el millor debutant a l’ATP. Any i mig després, aquest jove de 19 anys pot presumir de ser el número 1 més jove de la història. Així de meteòrica ha sigut la seva carrera. No és estrany que siguin molts els que es fixin en ell per a, d’alguna manera, reconèixer el que ha aconseguit.

Entre els que han volgut reivindicar el que ha aconseguit Alcaraz hi ha la cuinera María José Martínez, amb una estrella Michelin al seu restaurant Lienzo (València) i que, a més, és paisana del tennista (Alhama de Múrcia, 1984).

En les últimes setmanes, Alcaraz s’ha encarregat de proclamar als quatre vents el seu amor per la pasta, el sushi, les hamburgueses, els kebabs o les pizzes... però li faltaven les postres. Per això, Martínez li dedica una recepta dolça de la seva terra –de la terra de tots dos– que, a més, té un dels noms més sonors de la gastronomia espanyola: el ‘paparajote’.

¿Què són els ‘paparajotes’? Doncs bàsicament fulles de llimoner cobertes amb una massa feta a base de farina i ou que es fregeixen i s’empolvoren amb sucre en pols i canyella. A més, és una de les poques postres amb llibre d’instruccions: se n’ha de menjar només la massa fregida i no mossegar la fulla de llimoner, que ha de sortir de la boca neta i sense tocar. Qui avisa no és traïdor.

Paparajotes

Notícies relacionades

Ingredients (per a 30 unitats)

  • 500 g de farina de rebosteria

  • 2 ous

  • 2 g de llevat

  • 30 g de sucre

  • Una mica de sal

  • Ratlladura de mitja llimona

  • 250 g de llet

  • 30 unitats de fulla de llimoner

  • Oli de gira-sol

  • Mel

  • Sucre

  • Canyella

Elaboració

  • Renteu bé les fulles i deixeu-les desinfectar amb una mica d’aigua i lleixiu alimentari.

  • Assequeu-les i reserveu-les.

  • Disposeu en un bol la farina al costat de la ratlladura, el sucre, el llevat i la sal.

  • Barrejeu-ho bé i afegiu-hi els ous batuts i, finalment, la llet.

  • Escalfeu abundant oli de gira-sol a 180 graus en una paella.

  • Amareu els fulls a la massa i, a continuació, fregiu-los a la paella per les dues cares fins que estiguin daurades.

  • Treieu-los i deixeu-los escórrer en paper absorbent.

  • Presentar amb un toc de mel o cobrir de sucre i canyella al gust com es fa a Múrcia tradicionalment.