Nutrició

Llenties amb arròs i un rajolí de vinagre, la súper recepta de les àvies que ho té tot

  • Combina un cereal amb un llegum i aporta els aminoàcids essencials necessaris

  • El vinagre redueix el ferro que el nostre organisme no pot absorbir

Llenties amb arròs i un rajolí de vinagre, la súper recepta de les àvies que ho té tot
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

El Ministeri de Consum ha traslladat a les distribuïdores d’alimentació interessades en l’elaboració de cistelles d’aliments amb preus moderats una guia de productes essencials «nutricionalment de qualitat, saludable i sostenible». El Ministeri proposa una llista de la compra amb ous camperols, au, conill, vegetals i sense plats preparats, i aconsella cuinar al vapor, utilitzar l’olla i el microones per fomentar l’estalvi energètic a la cuina.

La proposta de productes essencials en la llista de la compra inclou recomanacions per als següents grups d’aliments: hortalisses, patates i altres tubercles i proteïnes. Dins d’aquest últim grup, s’inclouen els llegums, la fruita seca, el peix blau, els ous, preferiblement de gallines camperoles, i la carn preferiblement d’au i conill. Els plats preparats han de tenir una presència reduïda a la cistella de la compra i com a beguda l’aigua corrent.

El comitè científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha actualitzat aquest dilluns les recomanacions dietètiques dirigides a la població espanyola, tenint en compte a l’hora de donar les pautes l’impacte sobre el medi ambient que generen certs aliments.

Després de revisar l’evidència científica, l’informe de l’AESAN titulat ‘Recomanacions dietètiques sostenibles i d’activitat física per a la població espanyola’ proposa augmentar de 2-4 a un mínim de quatre el nombre de racions setmanals de llegums, per així reduir la ingesta de proteïna animal, ja que la ramaderia és un dels sectors que produeix més gasos contaminants, per sobre del sector del transport.

Una de les receptes que proposa el Ministeri de Consum és la de llenties amb arròs integral, una combinació que ja preparaven les nostres àvies sense la necessitat que aquest arròs fos integral perquè els llegums per si sols ja tenen prou fibra. Però, ¿per què és una recepta ideal per al nostre organisme?

«Les llenties amb arròs i un raig de vinagre que ens preparaven les nostres mares i àvies són per a mi l’aliment estrella perquè combina un cereal amb un llegum i aporta els aminoàcids essencials necessaris. El vinagre a més redueix el ferro que el nostre organisme no pot absorbir», explica la nutricionista Ángela Quintas (Madrid, 1972), llicenciada en Ciències Químiques i màster en Dietètica i Nutrició Humana.

Notícies relacionades

Quintas recomana menús fàcils i variats a ‘Las recetas de Adelgaza para siempre’ (Planeta), disfrutar anant al mercat per organitzar la cistella de la compra i planificar els àpats de la setmana com a primer pas al camí d’aconseguir una nutrició familiar sana i equilibrada que combina sempre hidrats de carboni i proteïnes. El seu plat estrella, insisteix, és un clàssic: llenties amb arròs i un rajolí de vinagre.

I, ¿quina és la combinació ideal? «L’ideal és combinar els hidrats amb les proteïnes. Barrejar el que neix de la terra amb la proteïna animal o vegetal», explica. La proteïna animal es troba en tot allò que corre, salta, vola, nada i té ulls, mentre que la vegetal es troba per exemple en el tofu i en els llegums que, malgrat ser hidrats contenen també proteïnes, conclou la nutricionista.