Noves recomanacions

El Govern central aconsella consumir llegums almenys quatre vegades a la setmana

  • L’Agència de Seguretat Alimentària adapta les seves recomanacions a l’impacte mediambiental i per reduir les emissions reclama menjar menys carn

El Govern central aconsella consumir llegums almenys quatre vegades a la setmana
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El comitè científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha actualitzat aquest dilluns les recomanacions dietètiques dirigides a la població espanyola, tenint en compte a l’hora de donar les pautes l’impacte sobre el medi ambient que generen certs aliments.

Després de revisar l’evidència científica, l’informe de l’AESAN titulat ‘Recomanacions dietètiques sostenibles i d’activitat física per a la població espanyola’ proposa augmentar de 2-4 a un mínim de quatre el nombre de racions setmanals de llegums, per així reduir la ingesta de proteïna animal, ja que la ramaderia és un dels sectors que produeix més gasos contaminants, per sobre del sector del transport.

És més, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària proposa «arribar progressivament a un consum diari» de llegums, al mateix temps que es redueix la ingesta de carn, que el comitè científic aconsella reduir de dues a quatre racions, que era la recomanació actual, a 0-3, prioritzant el consum d’aus i conill i minimitzant el consum de carn vermella i processada.

Lactis i peixos

Lactis i peixosEn la mateixa línia, reclama moderar la ingesta de lactis, passant de 2-4 racions al dia a 0-3 sense sucres afegits i alt contingut en sal. Alhora, aposta pel consum de tres racions d’hortalisses diàries i 2-3 peces de fruita, sense incloure els sucs i evitant les patates.

Quant als peixos i mariscos, la recomanació és consumir-ne, almenys, 3 racions a la setmana (majoritàriament, de peix blau). 

Així mateix, les noves pautes dietètiques de l’AESAN recomanen el consum de fins a 4 ous a la setmana i entre 3-6 racions al dia de cereals, prioritàriament aquells que són integrals i de gra sencer davant els refinats.

Fruita seca cada dia

El consum de fruita seca pot augmentar-se progressivament fins al punt d’arribar a una ingesta d’una ració diària sempre que siguin al natural, sense sal, greixos ni sucres afegits.

L’informe de l’AESAN també conté recomanacions sobre l’activitat física recomanada. Per a la població adulta, aconsella entre 150 i 300 minuts d’activitat aeròbica moderada a la setmana, com ara caminar, anar amb bicicleta, ballar i, si es fa una activitat vigorosa, es pot reduir a entre 75 i 150 minuts setmanals.

Activitat física

Notícies relacionades

Per a la població infantil i adolescent, l’Agència espanyola proposa un mínim de 60 minuts d’activitat aeròbica moderada al dia i, almenys, tres dies d’activitat física vigorosa a la setmana i un altre mínim de tres dies setmanals d’activitats que estimulin el creixement ossi (aquelles que tenen impacte o salts, jocs que requereixin carregar amb el mateix pes corporal total o parcial...).

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha destacat en la presentació de l’informe que les noves recomanacions «permetran una transició a sistemes alimentaris més sostenibles» i ajudaran a arribar a un bon estat de salut que permeti «disminuir el risc de malalties cròniques».