Les més llegides

Aquestes són les cinc receptes de més èxit de ‘Cata major’

  • Un pastís de formatge, un pa de pessic de taronja i un altre de iogurt, i els consells per encertar a l’hora de fer pa casolà i per no fallar al cuinar bolets

Aquestes són les cinc receptes de més èxit de ‘Cata major’
4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Acabat el 2021, ‘begut’ i ‘menjat’ l’any, païm el que hem publicat i repassem les receptes que més han agradat als lectors de ‘Cata major’, els ‘best sellers’ del canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO. I aquestes són les cinc receptes més populars, les que més s’han llegit (i, volem pensar, les que més s’han cuinat a casa vostra). Perquè parlem de desenes de milers de visites.

Un èxit així és senyal que funcionen. Per això les recuperem en aquest article. ¿Us animeu a fer-les o a tornar a fer-les?

Apreneu en 27 segons a fer el pastís de formatge de La Viña

El pastís de formatge és molt popular, pel seu gust i per la varietat de combinacions que permet. Potser el més cèlebre d’Espanya, i del món, és el del restaurant La Viña (Sant Sebastià), que ha sigut triat un dels millors sabors de l’any per ‘The New York Times’. Fa 28 anys que el restaurant donostiarra el prepara. Ara coneixem la recepta i per fi el podem preparar a casa sempre que ens vingui de gust. És un pastís molt senzill, només hem de barrejar cinc ingredients en un bol i enfornar. En només 30 segons, aquest vídeo de TikTok de David García (àlies siempre_hambriento en aquesta xarxa social) que veureu més avall us ho explica.


Set errors que cometei al preparar els bolets

Espanya és un país ‘setero’: això es nota especialment perquè els mercats i les fruiteries s’omplen de diferents varietats quan arriba la tardor, des del ‘boletus’ al rossinyol, passant pel bolet de card. Com a mostra dir que els anglosaxons disposen de només ua sola paraula –’mushroom’– per referir-se a tots els tipus, ja siguin bolets o xampinyons.

Però aquesta quantitat d’opcions no ens converteix automàticament en mestres a l’hora de cuinar-los. La cuinera María Luisa Banzo, que regenta el restaurant La Cocina de María Luisa a Madrid des del 2004, és una de les grans micòlogues del país. Ella ens assenyala els pitjors enemics a que ens enfrontem al cuinar bolets a casa. Sense pèls a la llengua, com és habitual.

Feu el millor pa de pessic de taronja en cinc minuts

Cuinar no té per què ser una cosa complicada. Tampoc la rebosteria. Hi ha moltes receptes ràpides i fàcils que en molt poc temps i amb molt pocs ingredients aconsegueixen un resultat deliciós i molt aparent. Aquí us expliquem com elaborar un deliciós i flonjo pa de pessic o coca de taronja en menys de cinc minuts, sense comptar el temps d’enfornar. Aquesta recepta a més té l’avantatge que no necessiteu electrodomèstics especials ni tampoc molta traça a la cuina per poder seguir tots els passos i aconseguir un deliciós pa de pessic com el de pastisseria. A més, tot el procés d’elaboració és molt ràpid i només necessitareu una batedora de mà i un recipient prou gran com perquè càpiga tota la barreja.

Aquests són els trucs per fer un pa casolà perfecte

Jordi Morera és un dels grans divulgadors del pa. El representant de la cinquena generació de L’Espiga d’Or, que va ser nomenat Forner Mundial 2017 per la Unió Internacional de Forners i Pastissers, acaba de publicar ‘Panadero por un día’ (Espasa), llibre que un s’afegeix als imprescindibles ‘Avui faràs pa’ (Ara Llibres), per a un públic més general, i ’La revolución del pan’ (Montagud), més tècnic. També fa cursos ‘online’ de pa casolà a través de Cursos con Miga. Nosaltres li hem demanat que ens xivi alguns trucs per fer un pa casolà perfecte. I ell ho fa encantat. Això sí, avisa que per fer un bon pa «s’ha de tenir paciència i temps, i organitzar-se bé». «A diferència d’altres àrees de la cuina, en aquest àmbit no es necessiten ni gaires ingredients ni molt estranys, sinó que l’important és el procés».

El pa de pessic de iogurt més esponjós i fàcil del món

La recepta de pa de pessic de iogurt és, sens dubte, una de les més fàcils de fer, no només per la senzilla elaboració sinó perquè pràcticament no haureu ni d’apuntar-vos la recepta. Així de senzilla és. El secret d’aquesta recepta del pa de pessic de iogurt, que sempre surt bé i boníssim, no és cap altre que les quantitats dels ingredients principals: farina, sucre i oli. I és molt fàcil tenir-les en compte. Per fer-ho només ens caldrà un dels recipients que farem servir: el vas del iogurt. Les altres coses, són qüestió de lògica. Heu de mesurar els ingredients amb aquest vas i anar incrementant la seva quantitat en ordre alfabètic. És a dir, heu d’utilitzar el vas de iogurt per posar una mesura d’oli, dues de sucre i tres de farina. És fàcil de recordar: oli, sucre i farina. Afegiu cada ingredient per ordre alfabètic i, cada cop, sumeu-hi una mesura més. Després, afegiu tres ous i una mica de llevat i ja tindreu el pa de pessic de iogurt a punt d’enfornar. Fàcil, ¿oi?