Sabor amb història
Aquesta és la recepta de l’hummus clàssic
Mariano Muñoz, xef del restaurant Fayer, us ensenya a fer aquest plat de l’Orient Mitjà de la manera més tradicional

L’hummus és un emblema de la gastronomia de l’Orient Mitjà. Es coneix el seu origen amb poca exactitud. Hi ha qui afirma que és un plat d’origen egipci i qui interpreta l’antic testament que els jueus el mengen des de temps bíblics. El que sí que se sap és que la paraula ‘hummus’ ve de l’àrab i significa ‘cigró’.
La seva enorme popularitat ha fet que n’existeixin moltes versions, estils i maneres de menjar-lo. A Israel, per exemple, és molt comú trobar-hi l’hummus clàssic com el que se serveix al restaurant Fayer, però també hummus ‘masabacha’ (els cigrons es mantenen complets), hummus de Jerusalem (té un ‘topping’ de carn especiada), hummus turc (conté mantega) i moltíssimes més versions que tenen ‘toppings’ com ara bolets, amanides, adobats, vegetals frescos...
Nosaltres us proposem aquí la recepta de l’hummus clàssic que es fa a Fayer. Si us en sobra, el podeu guardar, ben tapadet amb film, a la nevera durant tres o quatre dies.
Ingredients per a 10 persones
1 kg de cigrons cuits
200 g de ‘tahina’
Suc de mitja llimona (si és sucosa; si no, una llimona sencera)
4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
1 all
1 culleradeta de bicarbonat de sodi
Sal
Pebre
Notícies relacionades
Elaboració
Deixeu els cigrons hidratant-se la nit anterior en abundant aigua.
Passat aquest temps, retireu l’aigua.
Poseu els cigrons en una olla i afegiu-hi el bicarbonat de sodi.
Afegiu-hi el triple d’aigua que de cigrons i cuineu-ho a foc fort fins que estiguin molt tendres o gairebé trencats.
Poseu els cigrons al vas d’una batedora, afegiu-hi l’all, la sal, el pebre i el suc de llimona, i processeu tots els ingredients fins que la textura quedi superllisa i homogènia.
Poseu la massa resultant en un bol i, amb una batedora, incorporeu-hi la ‘tahina’ i l’oli d’oliva fins que quedin ben integrats. Reserveu en fred.
Si és necessari, utilitzeu una mica d’aigua de la cocció per obtenir la textura desitjada.
Presentació
Col·loqueu l’hummus en forma de volcà, deixant un espai al centre on es posarà la decoració que ens vingui de gust. A Fayer solen omplir-lo amb cigrons, oli d’oliva verge extra, ou cuit i, al voltant, julivert picat, ametlles, pebre vermell i ‘zaatar’ (barreja d’espècies).
- Laura Lobo, advocada experta en herències: “No s’ha de donar per fet que els nebots hereten del tiet solter i sense fills”
- Marc Márquez passa pel quiròfan i es complica la seva reaparició
- Doncs no va ser en directe
- Nou estadi L'adjudicació de les obres al Camp Nou sota sospita
- Solidaritat amb Palestina ¿La vaga del 15 d’octubre per Palestina segueix endavant després de l’acord de pau? Sí, i aquests són els serveis mínims
- El secret del lampista perquè el radiador escalfi al màxim rendiment: així es purga en uns minuts
- ACTUALITAT BLAUGRANA De Jong apunta a una dècada al Barça: «S’ha exagerat el que guanyo i això ha afectat com m’ha vist la gent»
- Sector bancari El món empresarial català conté la respiració davant el final de l’opa
- Tornada Amaia Montero torna a La Oreja de Van Gogh 18 anys després
- OSTEOPOROSI Les fractures òssies per fragilitat augmentaran un 30% en tan sols cinc anys i les dones són el grup més vulnerable