Mos potent

Menjar-se una birria està de moda

  • El picant guisat mexicà a base de carn de be, cabra o vedella, triomfa a Los Angeles i ja ha arribat a Barcelona

Menjar-se una birria està de moda

Instagram

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Per obra i gràcia de les xarxes socials, la birria s’ha convertit en el plat mexicà de moda als Estats Units. Aquest guisat que pot ser de be, cabrit, vedella, porc o gall dindi s’ha fet popular, sobretot en Los Angeles, on fa lustres que els immigrants mexicans en mengen. Però s’ha convertit en viral a partir de les publicacions que han fet algunes birrieries de Los Angeles a Instagram i TikTok, que apliquen l’estofat en tacos, burritos, pizzes... Només faltava que la sèrie de Netflix ‘Las crónicas del taco’ hi dediqués un capítol complet i que ‘The New York Times’ i el portal Eater.com, un extens reportatge. Fins i tot apareix en cançons de hip-hop.

I no, la birria no és, en aquest cas, en castellà, això que la RAE, en les seves tres primeres accepcions com a «persona o cosa de poc valor o importància», «persona o cosa d’aspecte lamentable» i, a Colòmbia i Panamà, «afició excessiva a algun joc, passatemps o esport. És la quarta accepció, que se circumscriu a Mèxic: «Barbacoa de xai o de segall».

Ha arribat a l’alta cuina

Però siguem més concrets: ¿què és la birria? És un guisat picant originalment de cabrit i de Jalisco i Nayarit, que porta salsa de xili i el caldo més o menys espès del qual, diuen, és oli en un llum per a les ressaques. També porta espècies càlides, coriandre i tomàquets enllaunats. Ja el 1946 va aparèixer a ‘Platillos regionales de la república mexicana’, de Josefina Velázquez de León.

Actualment és més habitual la birria de carn de boví, que s’adoba i es cou al vapor i es daura al forn o a la graella. La que més ha triomfat a les xarxes és la de bou estil Tijuana, que es consumeix dins de tacos dauradets o ‘quesabirrias’.

Però es tenia com un plat tradicional, gairebé de gent gran. Fins que van arribar empresaris com Teddy Vasques, que va muntar Teddy’s Red Tacos després de treballar a Birrieria El Paisa de Tijuana.

Allà va descobrir que el podia convertir en un mos modern si li donava format de taco. I des d’allà demanava als seus clients que fessin difusió de les seves creacions a les xarxes socials. Un exit similar han tingut els amos de Birriería González.

‘Quesabirrias’, ‘birriamen’, pizzes de birria...

En els últims mesos, la popularitat de la birria n’ha inspirat innombrables versions. ‘Quesabirrias’ (quesadillas de birria), pizzes de birria, ‘birriamen’ (‘ramen’ de birria), ‘waffles’ amb birria, patates fregides amb birria, tortel·lini amb birria, tacos de birria (el que més està triomfant), ‘noodles’ de birria, sopa ‘pho’ de birria... Fins i tot en el seu format tradicional es pot acompanyar amb una tortilla de blat de moro per anar sucant-la i omplint-la.

Tal és l’auge de la birria que ha sigut la taula de salvació de molts negocis durant la pandèmia, tal com recull ‘The New York Times’ en el seu reportatge. Pots veure moltes birries a Instagram i a TikTok, on els usuaris mostren com les preparen.

A Barcelona ja han tret el cap les primeres birries. A La Citi de La Maquinista, per exemple, pots tastar-les perquè un dels quioscos de menjar és la birrieria Dos Coyotes, que fins i tot ha impartit uns tallers per descobrir-ne els seus secrets. Allà pots tastar la birria en tacos, burritos, ‘noodles’ i fins i tot pizza. I al setembre obrirà un local a Gràcia.

Notícies relacionades

Els seus responsables són Juan Lattuf (Chivuo’s) i Miguel Ron (ex de Machete), i no és casualitat que el primer estigués als Estats Units fa anys i ja conegués la birria. «Vam entendre que havia d’arribar a Espanya, i per això fa uns mesos ens vam posar a treballar per posar en marxa Dos Coyotes».

Estan convençuts que la primera birrieria d’Espanya té molt recorregut: «Si la birria ha triomfat a Califòrnia és perquè ha demostrat ser molt versàtil: et permet experimentar i tastar-la de diferents maneres, i no només la tradicional».