cacera de plats

El suquet que Ferran Adrià va aprendre quan començava a cuinar

El xef, auxiliat per Rafa Zafra, recupera un plat fondo que comparteix amb Pau Arenós

220420 adria 16 9 elperiodico / periodico

2
Es llegeix en minuts
ON BARCELONA

El segon capítol de la tercera temporada de ‘Cata Mayor’, que patrocina Aigua Vilajuïga, revela una intimitat, que el cuiner Ferran Adrià explica al periodista Pau Arenós, presentador de l’espai. ¿Quin va ser el primer plat que va aprendre en una cuina professional? Un suquet, i és la mateixa cassola de pescadors que li va ensenyar el seu mestre Miquel Moy la que ha elegit per als espectadors de la websèrie. Un plat, doncs, amb un gran calat emotiu i nostàlgic.

El primer problema a l’hora de plantejar l’episodi és que Adrià no té restaurant des que va tancar El Bulli, així que va proposar gravar amb l’equip de Zeta Media Lab al restaurant Estimar de Rafa Zafra i Anna Gotanegra, una referència en el tractament del peix i el marisc i amb establiments a Madrid i Barcelona. Les gambes i els escamarlans que aconsegueixen a la llotja de Roses són de la mida del braç d’un nen petit.

Rafa acompanya Adrià durant tot el procés, a més de tenir a punt les preparacions necessàries per portar la recepta a bon port.

Notícies relacionades

Feia molt temps que Adrià no cuinava davant d’unes càmeres professionals, cosa que dona a l’episodi un caràcter excepcional. Les patates i l’escórpora són el cor d’aquest ranxo, en el qual l’aigua de mar resulta recomanable, però que pot ser substituïda per aigua amb sal. ¿El resultat? Un tros de Mediterrani en cada cullerada.

La tercera temporada de Cata Mayoramb la recepta de calamars a la romana de Montserrat Fontané, la mare dels germans Roca. Joan Roca havia d’assistir-la però la cuinera, amb mig segle d’experiència, va prendre velocitat i ‘va passar’ del seu ajudant. Això sí, li va permetre assistir a la degustació. 

tercera temporada

Classes magistrals de Josep Monje i del cuiner David Andrés.

La xef recupera i actualitza el mos que li va ensenyar a preparar la seva àvia.

La fornera mostra els passos per transformar la farina en una saborosa peça amb fruita seca.

El cuiner descobreix un recurs après a les cuines d’El Bulli.

El geni de les postres ensenya com aconseguir una massa lleugera.

El pastisser descobreix el secret perquè la massa quedi aèria i deliciosa.

Els bessons conviden Pau Arenós a dinar un arròs cuinat a casa d’un d’ells.

El cuiner basc dona instruccions a Pau Arenós per elaborar unes cocotxes i el millor pilpil.

El xef, auxiliat per Rafa Zafra, recupera un plat fondo que comparteix amb Pau Arenós.

La mare dels germans Roca elabora un dels plats estrella de Can Roca, el bar i restaurant familiar.

Temporades anteriors

Dels canelons de Carme Ruscalleda al pastís de formatge d’Oriol Balaguer, els millors xefs revelen els secrets de plats icònics en un viatge gastronòmic de 10 episodis.

10 vídeos per cuinar com un gran xef. Cuiners amb estrella expliquen a ‘Cata Mayor’ com preparar macarrons, truita o amanida.

I també pots veure tots els vídeos de ‘Cata mayor’ al nostre canal de Youtube