FET A CASA

Receptes per a la resistència: amanida Cèsar (sense l''ave')

Plats senzills, saborosos i eficaços per fer més suportable el confinament

zentauroepp52862709 receta pau200320113540

zentauroepp52862709 receta pau200320113540

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

QUÈ

Enciam

Llauna d’anxoves

Parmesà ratllat

Mostassa

Maionesa

Perrins

Pa de motllo

All en pols

Oli d’oliva

COM

Per a l’enciam: separar les fulles més boniques. Aquesta és una amanida de mà. A cada mos, et menges sencer el Cèsar. Després veurem qui és el tal Cèsar amb nom imperial.

Per a la llauna: tallar les anxoves i reservar l’oli. Fins aquí, més senzill que un puzle d’una peça. ¡Si fins i tot la llauna era obrefàcil!

Per a la salsa: apartat amb truc. En un pot, la maionesa, la mostassa, la Perrins i l’oli de la llauna. Tapar i sacsejar. ¡Mambo! Una salsa emulsionada en un no res.

Per al pa de motllo: tallar a daus, ensalgar amb l’all, saltejar en oli. Si no tens el bulb en pols, sofregeix un all i, en aquest oli, torra el pa.

Emplatat: sobre cada fulla d’enciam reparteix els trossos d’anxova, el pa torrat i la salsa per sobre. Acaba amb el parmesà ratllat.

PER QUÈ

Cèsar, almenys, en la versió «original» recollida per Diana Kennedy, no porta ‘ave’. Perdó per l’acudit: pollastre. Ni mostassa ni maionesa. Sí que té anxova, parmesà, oli, salsa Worcestershire (Perrins), all, pa, suc de llimona i ou (no n’utilitzo ni l’un ni l’altre, ni tampoc sal). I l’enciam adequat és el romà (o llarg), tot i que per a aquesta recepta he fet servir el meravella, que era el que tenia a mà. Amigues i amics: si us falta algun ingredient, substituïu-lo per un altre. O per res. Aquesta és una idea que cal modelar al gust.

La Cèsar és famosa pels supermercats, potser l’amanida més cèlebre del món. Per desgràcia, si no fos per la quarta gamma, molts joves no la coneixerien. Tan fàcil que és de fer, ¿per què no preparar-la al moment?

Notícies relacionades

Pregunta de Quiz: ¿on es va crear? Al restaurant Caesar’s, a Tijuana, Mèxic. Plat fronterer i, per tant, barrejadissa. Any: 1924, 1925 o 1926. Autor, ¿o autors? Dubtes sobre la paternitat entre els cuiners (i immigrants) César Cardini, Álex Cardini i Livio Santini.

Si no queda clar qui la va fer ni tan sols l’any, ¿per què no hem d’acceptar la bastardia de les versions? En la meva proposta, l’anxova està trossejada i l’oli de la llauna forma part de la salsa. Combino els elements a la meva manera. Un altre dia posaré el parmesà en daus. Afegeix pollastre si així ho desitges.