la recepta de la meva vida
Recepta d'orella de tonyina vermella amb cocotxes al pil-pil i salsa biscaïna
"És un dels plats que més m'emociona per les aromes de les elaboracions, la textura singular i la delicadesa gustativa de l'orella de tonyina vermella", afirma Ekatiz Apraitz, xef de Tunateca
INGREDIENTS PER A 5 PERSONES
Per a l’orella:
- 700 g d’orella de tonyina
- 3 g de sal fina
- 1,5 g de pebre molt
Per al brou de cocció:
- 200 g de ceba vermella
- 100 g de porro
- 100 g de pastanaga
- 100 g d’api
- 3 g de pebre
- 3 g de llorer
- 4 g de farigola
Per a les cocotxes al pil-pil:
- 250 g de cocotxes de bacallà
- 300 g d’oli d’oliva suau
- 8 g d’all
- 4 g de julivert
- 3 g de bitxo vermell sec
- Sal
Per a la salsa biscaïna:
- 1 kg de ceba vermella
- 100 g de polpa de pebrot de romesco
- 75 g de pa sec
- 100 g d’oli d’oliva verge extra
- 100 g de greix de pernil ibèric net
- 4 g de sal
PREELABORACIONS
El rul·lo d’orella:
1. Disposeu verdures i aromàtics en una marmita amb molta aigua i bulliu-ho. Introduïu-hi l’orella i manteniu un bull mitjà durant 15 minuts.
2. Retirau l’orella i, en calent, desosseu-la i netegeu-la. Salpebreu.
3. Esteneu diverses línies de paper film una sobre l’altra i disposeu-hi a sobre l’orella pressionant i embolicant-la amb el plàstic per donar forma de rul·lo. Refredeu-ho al frigorífic durant 24 hores.
Oli d’all:
1. Talleu els alls a làmines i el bitxo en anelles. Daureu-ho i coleu-ho. Reserveu l’oli, els alls i els bitxos.
Salsa biscaïna:
1. Talleu la ceba a juliana i poseu-la amb la sal, l’oli i el greix de pernil en una cassola a foc suau fins que estigui escalfat.
2. Retireu el greix de pernil que no s’hagi fos i afegiu-hi la polpa de pebrot de romesco cuinant-lo a foc mitjà durant 10 minuts.
3. Afegiu-hi el pa sec i ofegueu-ho tot durant 15 minuts més. Mulleu i cuinar la salsa durant una hora.
4. Tritureu-ho i passeu-ho per un colador xinès. Posar a punt de sal.
ELABORACIÓ
1. En una paella, disposeu l’oli d’all i les cocotxes que hem cuinat per expansió. Quan les cocotxes comencin a cuinar-se, separeu l’oli i deixeu-les a la paella fora del foc.
2. Deixeu refredar l’oli i aneu-lo afegint amb un raig fi a la paella amb les cocotxes mentre fem moviments circulars per integrar l’oli i formar el pil-pil.
3. Talleu un disc d’1,5 centímetres d’orella de tonyina i passeu-lo per la planxa pels dos costats.
4. Escalfeu la biscaïna en una reductora.
Notícies relacionades
EMPLATAT
1. Feu un botó de salsa biscaïna. Col·loqueu-hi a sobre l’orella (pressionant perquè se subjecti al plat), una cocotxa i napeu-la amb pil-pil. Poseu-hi julivert picat, una làmina d’all fregit i una anella de bitxo.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig