la recepta de la meva vida

Recepta de bacallà al pil-pil amb porros a la brasa

"Aquest plat agermana Euskadi, la meva terra (el bacallà al pil-pil) amb Catalunya (els calçots, porros, en aquest cas)", comenta Sergio Humada, xef del Via Veneto

videoviaveneto / periodico

1
Es llegeix en minuts
Sergio Humada (Via Veneto)

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

Per als porros

- 2 porros grossos

- Sal en escates

- 10 g d’oli d’oliva verge extra

Per a l’oli d’alls

- 5 g de bitxo

- 100 g de cabeces d’alls 

- 150 g d’oli gira-sol

- 100 g d’oli oliva verge extra arbequina

Per al bacallà al pil-pil

- 400 g de llom alt de bacallà dessalat

- Oli d’alls

- Julivert picat

ELABORACIÓ

Per als porros

1. Rostiu els porros sencers sobre una brasa viva, girant-los regularment fins que es rosteixin completament.

2. En cas de necessitar acabar la cocció, emboliqueu-los en paper de diari perquè s’acabin de fer amb la seva escalfor.

3. Retireu-ne les primeres capes amb les mans per treure la majoria de la part carbonitzada i passeu els porros a una safata neta.

4. Torneu a pelar-ne una capa més. Amb aquest pas, els porros ja haurien de ser nets.

5. Talleu els porros en bastons de formes rectes de 8 centímetres. Al tallar-los a la taula, observeu si tenen terra i retireu-la amb paper.

6. Conserveu els porros en oli d’oliva verge extra en un tàper. En cas de necessitar més cocció, poseu-los en un forn a 140º amb un 40% d’humitat i tapats amb paper d’alumini.

Per a l’oli d’alls

1. Traieu les primeres capes brutes de les cabeces d’alls. Partiu-les per la meitat i torreu-les en l’oli de gira-sol. Una vegada adquirida una tonalitat rossa, afegiu-hi l’oli d’oliva verge extra i el bitxo picat, i confiteu-ho suaument a uns 70-80 graus durant 3 hores.

2. Coleu-ho i reserveu-ho.

Per al bacallà

1. Confiteu, de 7 a 10 minuts, els lloms de bacallà en racions de 100 grams en l’oli d’alls, que prèviament estarà a uns 60 graus. Busquem els 48 graus al centre del llom.

FINAL I EMPLATAT

Notícies relacionades

1. Per muntar el pil-pil, retireu part de l’oli del confitat de bacallà i, a partir de l’aigua que deixa anar el bacallà, munteu-ho amb l’ajuda d’una batedora de barnilla incorporant-hi a poc a poc l’oli restant. Escalfeu els porros en una safata de forn.

2. Col·loqueu 4 bastons de porros rostits en un plat pla. A sobre, el bacallà acabat de confitar. Afegiu-hi el pil-pil i acabeu el plat amb julivert picat.