Els socis del PSOE volen mantenir la legislatura amb Sánchez o sense

Dirigents socialistes de la Moncloa i del partit esperen la decisió del president i es conjuren, en cas que dimiteixi, per fer que el Govern pugui tirar endavant sense necessitat d’eleccions

Els socis del PSOE volen mantenir la legislatura amb Sánchez o sense

Iván gil

5
Es llegeix en minuts
Iván gil

El compàs d’espera arriba a la seva fi. Pedro Sánchez anunciarà avui la decisió sobre si dimiteix o segueix endavant després d’agafar-se cinc dies per meditar-ho, arran de la investigació judicial oberta contra la seva dona, Begoña Gómez. El clima de pessimisme s’ha anat apoderant durant els últims dies de les files socialistes i la Moncloa, que es preparen per a una renúncia que generaria una situació orgànica i institucional de conseqüències impredictibles. El pitjor dels escenaris, que la dimissió posés fi a la legislatura. Davant això, s’està conjurant el nucli dur de Ferraz i Moncloa, que no dubten en el marge parlamentari per fer que el Govern pugui tirar endavant sense haver d’anticipar unes eleccions. La majoria de socis d’investidura, a excepció dels dubtes de Junts, estan traslladant la seva disposició perquè l’Executiu segueixi endavant si finalment es produeix una dimissió.

A la cúpula del PSOE no volen abordar cap escenari fins després de la compareixença de Sánchez. Aquesta va ser la decisió dels principals col·laboradors de Sánchez en la seva reunió d’urgència a Moncloa dimecres passat quan el president va difondre la seva carta. Des d’aleshores, cap d’ells ha pogut analitzar la situació amb el mateix president del Govern i secretari general del PSOE. Aquest cap de setmana esperaven que "sonessin els telèfons" per saber la decisió abans de fer-se pública i, només llavors, pensar en les següents pantalles. "Si s’ha d’obrir una altra pantalla s’obrirà com es pugui, però ara concentrats en aquesta", deia un dels ministres del nucli dur del cap de l’Executiu després de la celebració del Comitè Federal del PSOE aquest dissabte. Ahir es mantenia el zel per no anticipar escenaris, però ja amb la màxima de sostenir la legislatura.

Una dimissió acompanyada d’un avançament és l’escenari que causa més vertigen. A més, els socialistes entenen que enviaria un missatge derrotista segons el qual les "campanyes d’assetjament i demolició" funcionen. Per això s’imposa la hipòtesi d’una nova investidura davant una qüestió de confiança. En cas de celebrar-se una investidura, no seria abans de les eleccions catalanes, cosa que clarificaria la posició de Junts, l’única formació que genera dubtes sobre la reedició del seu suport. Tots els escenaris són "complexos", segons reconeixen els socialistes, però els pocs que s’atreveixen a pensar en noves eleccions vaticinen que no n’hi hauria prou de revolucionar tot el votant progressista. Amb una candidatura exprés i tres mesos al davant, amb eleccions catalanes i posteriorment europees, en els quals intueixen que la pressió s’incrementarà.

Les Corts Generals no poden dissoldre’s fins al 29 de maig per convocar eleccions. Des d’aleshores, les eleccions se celebrarien en un termini de 54 dies. No se celebrarien, per tant, abans de finals de juliol i el Govern entraria en funcions, amb la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, com a presidenta en funcions.

Els socis d’investidura han incrementat la pressió durant les últimes hores, primer perquè Sánchez continuï i, en cas contrari, per evitar que una hipotètica dimissió del president del Govern comporti un avançament electoral. Sumar va estendre la tesi que Sánchez continuarà a la Presidència després de sotmetre’s a una qüestió de confiança. Un mecanisme que ningú encoratja en la part socialista del Govern. Amb tot, els socis de coalició tampoc descartaven la hipòtesi que Sánchez delegui el càrrec en un altre dirigent, que hauria de ser votat en una nova sessió d’investidura. En un comunicat, després de convocar un comitè de crisi per abordar la situació, Sumar va dir: "El nostre espai coincideix en la necessitat de defensar la democràcia". A més, va fer una crida al Govern a "continuar avançant".

El PNB marca el pas

El president de l’executiva del PNB, Andoni Ortuzar, va ser un dels més clars aquest diumenge al plantejar que, en cas de dimissió, els partits que sostenen el Govern estarien d’acord a "prolongar la vida d’aquest Govern el temps necessari per fer les eleccions, si calgués fer-les, en un temps polític més propici que finals de juliol". En una entrevista amb Deia , el president de l’Euskadi Buro Batzar es referia a celebrar eleccions "quan hagin de ser" o fins i tot consumar la legislatura si el Govern aconsegueix tirar endavant els Pressupostos.

Aquest camí suposaria per al PSOE una transició més tranquil·la i amb temps per preparar-se, sense l’agitació interna que implicaria obrir un procés d’aquest tipus de forma abrupta. Alhora, Sánchez comptaria amb més garanties per conduir la seva successió.

Des d’ERC, EH Bildu i Podem s’han succeït les mostres de suport, que donen sentit al fet que Ortuzar faci la seva anàlisi, referint-se en plural als partits que estan "sostenint" l’Executiu. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va manifestar en el míting central del seu partit celebrat a Ginebra (Suïssa), on es troba fugida de la justícia, que "no convé que [a Sánchez] li fallin les cames".

Última crida al president a Madrid perquè no dimiteixi

L’últim intent a Madrid de diversos milers de persones de convèncer Pedro Sánchez perquè resisteixi i no dimiteixi va ser més una mobilització en favor de la democràcia que una lloa al president, com la que es va viure dissabte a la seu socialista de Ferraz.

Tot i així, no hi van faltar els crits de «Pedro, queda’t» i «Pedro Sánchez, no dimiteixis» o les pancartes de «¡No et rendeixis!». Tot a poques hores que el cap de l’Executiu anunciï si seguirà en el càrrec després de cinc jornades de reflexió.

Notícies relacionades

Una bona part de les consignes, com ara «Fora feixistes de la judicatura» o «S’acabarà la màfia judicial», van estar centrades en la necessitat d’acabar amb el lawfare i en la defensa del Govern de coalició en el seu conjunt.

A la concentració d’ahir hi van ser presents diversos dirigents de Sumar. «Vull enviar tot el nostre suport i empatia al president del Govern», va dir la ministra de Sanitat, Mónica García.