¡Atenció, gurmet!

El pa dels germans Torres, el Mundial del Panettone i altres notícies per estar al lloro de l’actualitat gastro

El pa dels germans Torres, el Mundial del Panettone i altres notícies per estar al lloro de l’actualitat gastro

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

El panorama gastronòmic és tan ric i variat com una recepta plena de gustosos ingredients. Sempre passen (moltes) coses que poden interessar qualsevol gurmet de pro. Com aquestes cinc notícies amb les quals podràs estar al lloro de tot el que passa en restaurants, cuines, cellers i més enllà.

Itàlia guanya el Mundial del Panettone; Espanya s’emporta 5 premis

Itàlia s’ha proclamat aquest dissabte campiona del món en el primer Campionat del Món de ‘panettones’ per equips, que s’ha disputat a Milà. El Japó hi ha sigut medalla de plata i l’Argentina, de bronze. Els participants havien d’elaborar un ‘panettone’ clàssic italià (de fruita confitada), un de xocolata i un altre de més salat i innovador (els espanyols n’han presentat un inspirat en el pa amb tomàquet i pernil).

L’equip espanyol s’ha emportat cinc premis especials: segon millor ‘panettone’ de xocolata (junt amb l’Argentina); tercer millor ‘panettone’ clàssic; millor treball en equip; millor taula, i millor dossier de presentació. Els titulars de la selecció han sigut Ton Cortés (Cloudstreet Bakery, Barcelona), Rafa Aguilera (Cal Jan, Torredembarra) i José Manuel Marcos Candela (Cruixent, Redován –Alacant–). Els dos primers es van proclamar guanyadors del concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya el 2020 i el 2021, respectivament, i Candela va ser subcampió del món de gelateria el 2018. Com a suplents hi havia Alfonso Quintero (Sevilla, Millor Panettone Ibèric 2022); Daniel Jordà (Barcelona, Millor Panettone d’Espanya 2022), i Miquel Saborit (elabora ‘panettones’ des del 2010).

Els germans Torres, amb el pa Catalina que es ven a Macxipa. /

El Periódico

El pa dels germans Torres, a la venda

Macxipa elaborarà diàriament als seus obradors el pa Catalina dels germans Torres. Aquest pa, distingit al gener com la primera edició del premi Madrid Fusió Aliments d’Espanya, amb el guardó a la millor elaboració de pa de restaurant, i que només es podia degustar als establiments dels cuiners barcelonins, es pot comprar ja als més de 200 punts de venda propis que Macxipa té en 41 municipis de Catalunya.

Catalina és una fogassa de 300 grams amb la massa mare de poma i raïm i té un procés de fermentació de 24 hores. De farina molta a la pedra, sègol i malt, l’escorça té una lleugera amargor i la molla és molt suau. Costa 1,80 € i pot mantenir-se fresca durant tres dies.

Alguns dels assistents al Cava Meeting, que tindrà lloc a Barcelona el 27 i 28 de novembre. /

El Periódico

Cava Meeting reunirà un centenar experts mundials a BCN

La DO Cava ha citat a Barcelona alguns dels més influents prescriptors mundials per participar al fòrum Cava Meeting. Se celebrarà a l’Espai de Transformació Creativa Casa Rius (Barcelona), els dies 27 i 28 de novembre, combinant tastos, ponències i visites a destacats elaboradors. S’anuncia com un «viatge a l’excel·lència del cava». Hi arribaran un centenar de convidats provinents del Japó, el Regne Unit, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos, Itàlia i Suïssa.

Entre els cellers participants hi ha Agustí Torelló Mata, Alta Alella, Cava Avinyó, Blancher, Bodegas Escudero, Can Suriol, Celler Carles Andreu, Cava Gatell, Giró del Gorner, Juvé & Camps, Parató Vinícola, Parés Baltà, Torné & Bel, Vins el Cep i Vins Familia Ferrer (Can Sala). Entre els noms propis que hi participaran hi ha Josep Roca (El Celler de Can Roca), Ferran Centelles (exsommelier d’El Bulli), Jordi Paronella (sommelier del grup de restaurants del xef José Andrés), Carme Ruscalleda, els ‘master of wine’ Pedro Ballesteros i Sarah Jane Evans (copresidenta dels Decanter World Wine Awards); Doug Frost (una de les tres persones al món que té simultàniament els títols de ‘master of wine’ i ‘master sommelier’, referent del sector del vi als Estats Units)...

Miguel Muñoz, xef de The One Barcelona, i Tiago Valente, de The One Palácio de Anunciada (Lisboa). /

El Periódico

Jornades del bacallà

L’Hotel The One Barcelona  (Provença, 277) posarà en marxa, del 26 d’octubre al 3 de desembre, les jornades gastronòmiques ‘Bacallà del Mediterrani a l’Atlàntic: una trobada gastronòmica entre Barcelona i Lisboa’. Miguel Muñoz, xef de l’establiment de la capital catalana, i Tiago Valente, de The One Palácio de Anunciada (Lisboa), han ideat diversos plats que homenatjaran aquest popular producte, tan popular a Espanya com a Portugal. La selecció de propostes conté: conserves naturals de bacallà fetes a casa, aperitius i plats de bacallà típics espanyols (xatonada, cocotxes de bacallà al pil-pil, bacallà amb cremós de mongetes, pesto de pèsols i salsa de cargols), receptes portugueses (‘bacalhau à bràs’, ‘bacalhau com todo’, ‘bacalhau lagareiro’)...


Els guanyadors de la tercera edició dels Premis Mercabarna contra el desaprofitament alimentari. /

El Periódico

Premis contra el desaprofitament alimentari

Notícies relacionades

Els Premis Mercabarna Paco Muñoz, creats per Mercabarna per promoure i reconèixer iniciatives que es porten a terme contra el desaprofitament alimentari, ja té guanyadors, que s’han emportat 5.000 €. El premi a la millor iniciativa de la categoria Prevenció del Desaprofitament Alimentari ha sigut per a Ametller Origen «pel seu projecte integral que aborda la problemàtica del malbaratament alimentari des de l’origen al camp, passant per la transformació i la distribució dels aliments, i que arriba fins i tot a la conscienciació dels seus treballadors i clients».

El premi a la millor iniciativa de la categoria d’Innovació Social ha sigut per a la Federació d’Entitats Calàbria 66, per ‘Aprofita’m’, dissenyada entre el teixit associatiu del barri de Sant Antoni de Barcelona; el Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Esquerra de l’Eixample, que depèn del Departament de Salut de la Generalitat i treballa amb malalts mentals; i l’oenagé De Veí a Veí (banc d’aliments del barri); dona menjar a persones amb risc d’exclusió social amb aliments descartats per estètica, problemes d’estoc o proximitat a la data de consum preferent en tres comerços col·laboradors del barri (FoodCoop, Molsa-Ceres Naturals i IdoniCoop) i els donatius rebuts per De Veí a Veí. La categoria d’Innovació Tecnològica contra el Desaprofitament ha quedat deserta.