Estrena el 27 de desembre

José Andrés recorre l’Espanya gastronòmica amb les seves filles per a una sèrie d’HBO Max

  • El xef protagonitza un divertit i divulgatiu docusèrie de sis capítols d’HBO Max en la qual descobreix els secrets culinaris del país

  • «És el meu gra de sorra per donar una empenta a la indústria turística», explica el popular cuiner asturià establert als EUA

José Andrés recorre l’Espanya gastronòmica amb les seves filles per a una sèrie d’HBO Max

HBO Max

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Qui digui que no té temps per a res hauria de passar uns setmanes amb José Andrés, i si surt viu de l’experiència mai més tornaria amb la història aquesta que no arriba a tot. Perquè el xef asturià, instal·lat en l’èxit als Estats Units, és capaç de portar els seus innombrables negocis de restauració, viatjar a Ucraïna per donar menjar a les víctimes de la guerra a través de la seva oenagé World Central Kitchen i, alhora, rodar un docusèrie per a HBO Max en la qual recorre Espanya en clau gastronòmica acompanyat de les seves filles, Carlota (23 anys), Inés (21) i Lucía (18), nascudes als EUA, a les quals descobreix la riquesa del país. S’estrena el 27 de desembre.

José Andrés y su familia en España’ comença per Barcelona i Catalunya, on es va criar, ja que hi va arribar amb sis anyets i hi va aprendre l’ofici de què viu i disfruta abans de tocar el dos als Estats Units a buscar-se la vida. A la Ciutat Comtal, els Andrés visiten el mercat de la Boqueria i recalen al Pinotxo Bar, tasten els platillos de Tapas 24 del seu amic Carles Abellan, mengen calçots, beuen cava, visiten Ferran Adrià a El Bulli, tasten la crema catalana que els fa Christian Escribà, flipen amb la cuina tecnoemocional del Disfrutar... I així segueixen per altres racons d’Espanya durant sis capítols.

A Madrid es delecten amb plats clàssics com el xai a foc lent, els xurros i els dolços enfornats originalment per a la monarquia, a Andalusia disfruten amb la tonyina vermella tot acabada de pescar i a València descobreixen els secrets per fer la paella perfecta. Juntament amb el menjar, hi ha aventures, des de volar en parapent pel paisatge volcànic de Lanzarote fins a munyir cabres per aprendre com s’elabora el formatge especial a Astúries. I en cada etapa hi ha experts locals, cèlebres xefs i vells amics d’Andrés, que els revelen secrets i tradicions i cuinen plats exquisits.

I tot això, amb les seves filles. ¿El seu programa més personal? «Potser, sí perquè són molts dies gravant i al final t’oblides de les càmeres. Al final es converteix en un programa d’un pare amb les seves filles, d’una família tan meravellosa com qualsevol altra, que s’estima però que també s’enfada», explica el cuiner, que no tenia gaires ganes de posar-se davant de la càmera («m’agrada però em treu temps per a altres coses») fins que, durant la pandèmia, van descobrir com de còmodes estaven les seves filles participant en les receptes que feien en directe a les xarxes socials.

Així que quan va sortir l’oportunitat del ‘tour’ per Espanya amb elles, van acceptar. «Sol no ho hauria fet, però amb elles em motivo, i jo les motivo a elles, així que imagina’t la il·lusió com a pare que em diguessin que sí. A més, això em permet connectar amb un públic jove, però va ser molt dur per a elles perquè estaven estudiant a la universitat, així que estàvem 10 o 12 hores de rodatge i entre 4 i 6 estudiant. També vam estar amb la meva dona, que ens va acompanyar a tot arreu, així que malgrat el sacrifici hem disfrutat del fet d’estar tots junts», somriu Andrés.

Notícies relacionades

L’objectiu d’aquest docusèrie de to desenfadat però tot i així divulgativa per als menys entesos és «donar un cop de mà a la indústria turística espanyola i recordar que tornem a ser en un món obert, que es pot tornar a viatjar, però que no s’ha d’anar gaire lluny per disfrutar de llocs meravellosos com tenim al nostre país». El cuiner està satisfet amb la feina que ha realitzat en família.

«És el meu gra de sorra per donar una empenta a Espanya, per explicar-la a l’estranger. La tele és una manera meravellosa de connectar, així que amb poc esforç pots ajudar molt», comenta el premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia 2021. De fet, la repercussió ha sigut enorme, ja que ha sigut entrevistat amb les seves filles en xous de gran audiència com ‘The Late Show with Stephen Colbert’ (CBS) i ‘Today’ (NBC), a més d’aparèixer a la CNN i altres cadenes ‘top’.