Reconeixement estel·lar

Joan Roca, primer nom del Passeig de les Estrelles de la Gastronomia

  • El xef d’El Celler de Can Roca rep la distinció a Huelva junt amb tres col·legues més: el de Huelva Xanty Elías, la dominicana Chef Tita i l’argentina Narda Narda Lepes

Joan Roca, primer nom del Passeig de les Estrelles de la Gastronomia

EFE/Julián Pérez

2
Es llegeix en minuts
EFE

Joan Roca ha descobert la primera placa del Passeig de les Estrelles de la Gastronomia, únic en el món, al qual s’han afegit tres més: les de la cuinera argentina Narda Lepes, la dominicana Inés Páez, coneguda com a Chef Tita, i el de Huelva Xanty Elías.

Ha sigut el colofó del segon congrés gastronòmic iberoamericà Binómico que aquest dimecres conclou a la capital de Huelva després de ponències, demostracions culinàries, tastos i tallers que han celebrat els llaços culinaris entre Espanya i Llatinoamèrica.

Al costat del Mercat del Carmen

Els quatre cuiners que compten ja amb les seves estrelles en aquest singular passeig, que s’anirà ampliant, les han descobert davant un nombrós públic congregat al costat del Mercat del Carmen, «el gran museu gastronòmic de Huelva», ha indicat durant l’acte el director de Binòmic, Alberto de Paz.

Joan Roca, del triestrellat El Celler de Can Roca (Girona), obre el passeig per ser «un referent mundial» i Xanty Elías (Finca Alfoliz) per ser «un defensor dels productes de la terra», exercir d’ambaixador de la gastronomia de Huelva i impulsar amb la Fundació Prenauta la inclusió de l’assignatura d’educació gastronòmica a les escoles espanyoles, ha argumentat l’alcalde de Huelva, Gabriel Cruz.

Narda Lepes per ser una de les millors representants de la gastronomia de l’Argentina –país convidat en aquesta edició del congrés– i Chef Tita pels mateixos motius a la República Dominicana, país convidat l’anterior edició.

«Modern, creatiu i interessant»

Roca ha lloat la iniciativa del Passeig de les Estrelles de la Gastronomia, perquè «és la primera vegada que es fa, és modern, creatiu i interessant» i demostra que la cuina suposa «una eina meravellosa per connectar cultures».

Elías ha animat que el passeig creixi «any rere any» i Inés Páez, Chef Tita, jurat de ‘MasterChef’ al seu país, ha agraït a Binómico que li permeti exercir d’ambaixadora de la República Dominicana a través de la cultura gastronòmica.

Vincles amb Llatinoamèrica

La també televisiva Narda Lepes ha donat les gràcies als cuiners espanyols que «generen vincles tan profunds i cada vegada més variats amb Llatinoamèrica», ha explicat que després d’una anàlisi d’ADN ha descobert que és «un 50% andalusa» i s’ha enorgullit que el seu nom estigui en una estrella al costat d’un mercat, espais que l’apassionen.

Notícies relacionades

L’alcalde ha conclòs l’acte destacant que Binómico és «un somni que es consolida per a Huelva» que serveix d’«aparador de la seva riquesa gastronòmica i de la seva vocació intercultural iberoamericana».

Un ‘asado’ argentí popular a la plaça de les Monjas, on durant diversos dies s’han instal·lat gastronetes de diferents països llatinoamericans i s’han celebrat tallers, ha posat fi a aquesta segona edició del congrés.