Distinció merescuda

Jordi Vilà, Premi Nacional de Gastronomia 2021

  • El xef d’Alkimia i Al Kostat obté la màxima distinció de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició

Jordi Vilà, Premi Nacional de Gastronomia 2021
4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Jordi Vilà ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de Gastronomia 2021 en un sobri acte realitzat al Palau de Pedralbes, que per la pandèmia no ha anat acompanyat amb un sopar en honor del cuiner i els altres premiats per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, com és tradició.

A més del xef d’Alkimia, han sigut guardonats Rafel Muria, xef del restaurant Quatre Molins (Cornudella de Montsant), amb el Premi Revelació; Javier Oliveira (Via Veneto), amb el Premi Cap de sala; i Assocome, l’associació sense ànim de lucre d’empreses Mercabarna, amb el Premi Especial de l’Acadèmia.

Excel·lència en la seva tasca i aportació a la cuina

Els guanyadors d’aquests premis nacionals són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics realitzen al llarg de l’any. L’ACGN selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i la gastronomia.

En aquest cas, Vilà ha sigut distingit amb el títol més important. Amb 15 anys va començar a treballar a la pastisseria Baixas, es va formar a l’escola Joviat de Manresa i va passar per les cuines de Casa Irene, Neichel, Joan Piqué i Jean Luc Figueras. El 1998, va obrir l’Abeurador al Paral·lel amb la seva dona, Sonia Profitós.

Una estrella Michelin des del 2004

I el 2002 van inaugurar Alkimia al carrer de la Indústria, que va aconseguir una estrella Michelin el 2004 que encara conserva. El 2016 van portar el restaurant a l’antiga fàbrica Moritz, on Vilà ja col·laborava des del 2011 com a director gastronòmic del grup. Aquest 2021 ha rebut tres sols Repsol.

Si Alkimia és la seva aposta més gastronòmica, en la qual exposa cap on s’ha de dirigir la cuina catalana, a la sala contigua té Al Kostat, amb una cuina de producte excel·lent per al dia a dia.

Premi Revelació 2021

El Premi Revelació ha recaigut en Rafel Muria, conegut com ‘el xef de la mel’ perquè va néixer en una família de llarga tradició abellaire i la mel defineix el seu imaginari més íntim amb un llenguatge absolutament personal i nou. Després de diplomar-se el 2012 a l’Escola Hofmann, va començar la seva carrera professional al restaurant Vila Retir de Xerta (amb una estrella Michelin). Després va recórrer restaurants de prestigi internacional com Michel Bras a Lagiole (França), amb tres estrelles, Vila Maiella, a Pescara (Itàlia), amb una, i L’Atelier de Joel Robuchon Saint-Germain, amb dues, on va arribar a ser el segon xef de l’exclusiu restaurant parisenc.

Amb 23 tres anys, aquest xef humil, senzill i tímid va arribar a Cornudella de Montsant per inaugurar una nova etapa del restaurant Quatre Molins. Des del primer moment va apostar per una cuina contemporània que dibuixa els paisatges amb els productes i varietats autòctones.

Muria va guanyar el Concurs Nacional de Gastronomia Tonyina Vermella Balfegó 2018 gràcies al seu ‘royal’ de ‘sangacho’ de tonyina vermella, que va rebre 100 punts de Martín Berasategui («mai de la vida havia donat aquesta puntuació en cap concurs a cap cuiner», va confessar el basc). També va ser candidat a Cuiner Revelació Madrid Fusió 2019 i aquest any ha obtingut la primera estrella Michelin, que també és la primera per a un restaurant del Priorat.

Premi Cap de sala 2021

Javier Oliveira, nascut a Ourense el 1976, es va incorporar a Via Veneto després del servei militar com a ajudant de cambrer i en poc temps es va convertir en cambrer, cosa que li va suposar el reconeixement com a millor cambrer de l’Institut Català de Cuina. Amb formació en cocteleria, formatges i enologia el 2004, va ser nomenat primer ‘maître’ del restaurant. Aquest apassionat de la seva feina té actualment a càrrec seu un equip de sala de 15 persones.

Premi Especial de l’Acadèmia 2021

Assocome és una organització sense ànim de lucre que opera des del 1999. Agrupa la majoria dels empresaris i els operadors que desenvolupen la seva activitat a Mercabarna, amb un total de 140 associats, a més dels gremis majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i Peix i Marisc (GMP). Sumen gairebé 600 empreses.

Durant els primers mesos d’estat d’alarma i encara avui, els majoristes i empleats de Mercabarna han exhibit solidaritat i voluntat. Ho van demostrar al no deixar de proveir a botigues, mercats o supermercats per garantir el subministrament. Mai van faltar verdures, fruites, peix, carn o aus a les llars gràcies a l’esforç del personal i de les empreses de Mercabarna, que generen 7.500 llocs de treballs directes, amb una facturació global afegida del conjunt empresarial que se situa per sobre dels 5.000 milions d’euros, cosa que el converteix en un dels mercats alimentaris més grans d’Europa.

Documental a TV-3

Vilà ha recollit la distinció de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del president de l’ACGN, Carles Vilarrubí. Segons aquest, «els premis van néixer per preservar la identitat de la nostra cultura gastronòmica i ajudar a reconèixer una dedicació tan noble i antiga com l’ofici de cuinar, produir, proveir o aconseguir l’harmonia entre el plat, el comensal i el lloc».

Notícies relacionades

Per reforçar aquest reconeixement, el dimarts 27 de juliol s’estrenarà a TV-3 ‘La sopa d’all i el món que ve’, un documental que convida a reflexionar sobre el moment crític i el punt d’inflexió que viuen el sector de la gastronomia i la indústria agroalimentària del país.

Al voltant d’una taula, set comensals –gastrònoms, cuiners i productors– disfruten d’un menjar i una conversa distesa sobre com de rica i saludable ha sigut i és la nostra gastronomia.