Menjar amb els ulls

10 llibres de cuina per enriquir la teva biblioteca

  • Una selecció de receptaris i assajos per obrir la ment, els fogons i la prestatgeria de les begudes

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Platos con firma’

D.a. Planeta Gastro. 45 €

Un treball de gran complexitat. La publicació original és de Phaidon i en anglès, i no està exempt d’errors, com afirmar que l’ensaladilla russa és obra del francès (¿o belga o rus?) Lucien Olivier o que la reina Margarida va provar el 1889 la pizza que després va portar el seu nom (no hi ha cap documentació que ho sustenti). No obstant, és un plaer llegir les historietes de la creació de plats emblemàtics, tot i que, en diversos casos, es basin en llegendes o dades poc fiables. 

‘Gipsy Chef’

Pablo Albuerne. Cúpula. 39 €

El subtítol és ‘Mi mundo en 40 recetas bestiales’, i podria haver sigut 40 receptes bestials del món. Perquè Albuerne reinterpreta les icones amb intrepidesa, morro i nervi, característiques d’aquest xef nòmada amb campament a La Zorra, a Sitges.

‘La vuelta al mundo en 80 bebidas’

A. Grant Smith i J. Gaubert-Turpin. Cincotintas. 29,95 €

En temps de micropisos, un atles de 33,5 x 25,3 cm. Coneixement que entra per ulls i boca (i que cal degustar amb un whisky), amb mapes i il·lustracions i informacions com aquesta: La Xina va camí de ser «el primer productor mundial de vi». Compte amb el mètode ‘chinoise’. També té errors de substància: al capítol del sake es parla del «mestre destil·lador». El sake no es destil·la.

‘Els llegums, l’arròs, la pasta’

Vicent Marqués. Edicions Sidillà. 30 €

El savi de la cuina catalanooccitana segueix amb la seva obra magna: és ja el tercer volum, amb 900 pàgines. Monografies i receptes per saber-ho tot-tot d’aquests bàsics del rebost. Marqués és el Carlemany del món gastro: la seva tasca és gegant.

‘Cocina sin vergüenza’

David de Jorge i Martín Berasategui. Debate. 25,90 €

En el pròleg, l’editor Miguel Aguilar encunya el terme ‘dejorgisme’ per referir-se a la cuina sense tonteries. Un totxo amb plats desvergonyits com la ‘pintxopizza’, el paté de pollastre fàcil i la pasta carbonara ¡amb nata! (atenció, italians, sé l’adreça dels dos). I monuments com el llamàntol a l’americana. 

‘Ciudades hambrientas’

Carolyn Steel. Capitán Swing. 25 €

Llibre capital que explica la desconnexió entre el ciutadà i el que menja. La gestió del menjar ha deixat d’estar al centre de la ciutat (mercats d’animals i escorxadors) per ocultar-la als voltants. De la ciutat Estat a la ciutat estómac. 

‘Voraz’

Jeff Gordinier. Planeta Gastro. 18,95 €

Un llibre tan ben escrit com confús en les seves intencions: el periodista Jeff Gordinier acompanya René Redzepi, el xef de Noma, per Mèxic, Austràlia i Copenhaguen en un moment clau per al danès: la destrucció del seu restaurant per construir-lo d’una altra manera, i reconstruir-se. Gordinier, massa protagonista, també es refunda.

‘¡Ramen!’

Hugh Amano i Sarah Becan. Cúpula. 21,50 €

Un còmic per xarrupar, com aquests fideus d’origen xinès i popularitzats al Japó que s’han estès fins a enredar el món. Bols ubèrrims amb brous densos i ardents i llavis greixosos i sorollosos. Receptes, recerca, informació, nutrició: treball completíssim amb què recrear la vista i preparar l’estómac per a l’acció.

‘China’

Kei Lum Chan i Diora Fong Chan. Phaidon. 42,75 €

La cuina xinesa és múltiple i complexa, inabordable, però aquest llibre de 720 pàgines intenta contenir-la. Shandong és salat; Anhui, Jiangsu i Zhejiang, amargs; Cantón i Fujian, dolços, i Sichuan i Hunan, picants. I hi ha altres regions més petites amb particularitats. Obra monumental, com el país que explica, del qual amb prou feines sabem res.

‘La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona’

Notícies relacionades

Jaume Fàbrega. Viena 26,50 €

Fàbrega és un prodigi: no és una enciclopèdia culinària, sinó diverses. Ha publicat més de 70 llibres i ara aborda el territori sentimental amb el coneixement i rigor característics. 200 plats per explicar una de les cuines més riques i singulars d’Europa i, per què no, del món. Un lloc on el mar penetra a la terra.