repte fallit en una jornada de castells

Els Verds no poden coronar el millor any amb l'inèdit 4 de 10

Els Castellers de Vilafranca fallen en el seu intent d'aixecar una torre mai vista

Igualen els Minyons de Terrassa al sumar aquest any el seu segon 3 de 10

Intent de 4 de 10 dels Castellers de Vilafranca, ahir.

Intent de 4 de 10 dels Castellers de Vilafranca, ahir. / XAVI MOLINER

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Els Castellers de Vilafranca van fallar en el seu repte de tancar la temporada amb un castell inèdit. Van sonar gralles i van escalar fins al setè pis, però no van arribar a carregar el 4 de 10 amb folre i manilles, una torre humana que no s'havia construït mai i que només s'havia intentat una vegada abans. Va ser el 1996 i a càrrec de la mateixa colla de Vila-

franca del Penedès, però la posada en escena de llavors no va arribar a convertir-se ni en intent oficial. Malgrat tot, els Verds van acomiadar de forma brillant la que probablement és la millor temporada de tots els temps. Van protagonitzar la segona millor actuació d'aquest any (després de la de Sant Fèlix) i van descarregar per segona vegada el també gegant 3 de 10 amb folre i manilles.

L'expectació per veure el resultat de l'impressionant programa que havia anunciat el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Pere Almirall, va omplir la plaça de la Vila de la capital de l'Alt Penedès des d'una hora abans de l'inici de l'actuació, prevista per a les 12 del migdia. El balcó de l'ajuntament també lluïa amb un ple d'autoritats i convidats, amb Gerard Quintana entre ells. El vocalista de Sopa de Cabra, vestit amb una camisa verda després de ser nomenat soci d'honor dels Castellers de Vilafranca, no es va perdre cap detall de l'actuació, que va durar fins a les 16.30 hores.

INICI PROMETEDOR / Els Verds van aprovar amb la màxima nota la primera part de l'actuació. Van descarregar amb solvència el 5 de 9 amb folre, un castell de màxima dificultat que no feien des del 2011. El següent pas havia de calibrar les possibilitats de la colla per intentar el màxim objectiu. Si tornaven a sortir indemnes de l'immens 3 de 10, afrontarien el castell que no s'havia fet mai.

Per completar el 3 de 10 van suar i van lluitar més que en la diada de Sant Fèlix del 30 d'agost passat, la millor de la història (3 de 10, 4 de 9 amb agulla i folre4 de 9 sense folre i el pilar de 8 amb folre i manilles), però ho van aconseguir. Després de completar llavors una construcció per la qual lluitaven des de feia 15 anys (només els Minyons de Terrassa l'havien completat el 1998 i el 2002), ahir van demostrar que s'han tret de sobre totalment els complexos que tenien amb el 3 de 10.

El silenci es va fer a la plaça quan els de Vilafranca van donar per bona la pinya del 4 de 10. És una estructura en creu que es converteix en circular quan es completa amb els entre 450 i 500 castellers que calen per sostenir un tronc de 32 castellers i 13 metres d'altura, a més de les més de 100 persones que formen el folre i les manilles per sobre de la pinya.

Notícies relacionades

TEMPORADA DE SOMNI / L'estructura va anar agafant altura, van sonar gralles (l'indicador que l'intent és vàlid) i els quatre castellers del setè pis van arribar a la seva posició just abans que el castell s'ensorrés. «Ens hem adonat d'alguns detalls que s'han d'arreglar», va explicar Almirall. «Ja tenim objectiu per a l'any que ve», va sentenciar amb ànim recuperat el cap de colla després de destacar «els registres impressionants» aconseguits aquesta temporada. En lloc del 4 de 10 van descarregar el 4 de 9 amb folre i van finalitzar amb un altre gamma extra com el pilar de 8 amb folre i manilles

En la diada també van actuar els Xiquets de Tarragona (que van fallar davant el 5 de 9 amb folre), els Castellers de Sants (que van completar la seva millor actuació) i els Capgrossos de Mataró, que no van estar a l'altura del seu historial.