La Colla Vella exhibeix múscul descarregant el 4 de 9 sense folre a Tarragona

ACN

4
Es llegeix en minuts

El Primer Domingo de Fiestas és una actuació que es fa a Tarragona abans de la seva Festa Major, Santa Tecla, el 23 de setembre. Va néixer el 2005, ja que volien que es tornessin a veure grans castells a la ciutat. Durant el segle XIX, la Festa de Santa Tecla, juntament amb la Mercè, havia vist grans castells, com els  ’4 de 9 sense folre’ (4d9sf)- un castell de màxima dificultat– descarregat el 1881 per la Colla Vella Xiquets de Valls davant la Catedral. Així doncs, volien que Tarragona fos una ciutat on veure grans construccions, i per aquesta raó es va impulsar aquesta actuació. 

Actualment, els protagonistes són els Xiquets de Tarragona,  la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella Xiquets de Valls. Les quatre ‘colles’ tenien molta ambició i ganes d’ensenyar els seus millors castells a la ciutat. Les dues primeres perquè actuaven a casa, i en Festa Major, i les dues segones perquè sempre han volgut a la plaça de la Font

Així doncs, els Castellers de Vilafranca van fer una crida a través de les xarxes socials per tenir gent en els assajos i poder fer el castell de deu pisos per segona vegada aquesta temporada; el 3 de 10 amb folre i manilles (3d10fm). És un castell que requereix moltes persones, i molt difícil d’aconseguir. De fet, aquest any només s’havia fet una vegada –i per ells– a San Fèlix.

Repetir la gesta

L’objectiu era repetir la fita. Així doncs, començaven amb un altre castell de màxima dificultat, i que també havien descarregat una vegada aquest any; el 2 de 9 amb folre i manilles (2d9fm). Una fórmula per agafar confiança per afrontar el gran objectiu.

En segona ronda era el moment del 3 de 10 amb folre i manilles (3d10fm). El castell pujava amb certes dificultats, i quan l’’enxaneta’ traspassava l’’acotxador’, i el carregava, acabava cedint i caient. Decidien no arriscar més del compte, i posaven punt final a la ronda de castells amb un bo 4 de 9 amb folre (4d9f).

No molt lluny se’l mirava la Jove de Tarragona, que també vol fer els 10 pisos aquest any. En cas de fer-ho, s’hauria convertit en la segona colla, aquest any 2023, a l’aconseguir aquesta fita. Així doncs, obria amb el ‘3 de 9 amb folre’ (3d9f), un castell que aquest any els fa molta confiança. En segona ronda provava també un castell molt complicat, i que aquest any només havien pogut coronar; el ‘2 de 9 amb folre i manilles’ (2d9fm). Aquest diumenge era el dia, i el descarregaven.

Aposta arriscada

Amb la dosi de moral alta apostaven per una de les seves estructures insígnies; el ‘5 de 9 amb folre’ (5d9f). Un castell de màxima dificultat i que havien arribat a descarregar fins i tot en 14 ocasions consecutives. Però amb el pis de sisens col·locats no donava molta confiança, i decidien enderrocar-lo. Finalment, acabaven amb un bo ‘4 de 9 amb folre’ (4d9f), i amb el ‘pilar de 6’ (pd6) carregat.

La Colla Vella Xiquets de Valls venia de recuperar sensacions després de la caiguda del ‘2 de 8 sense folre’ (2d8sf) en San Fèlix, que els va deixar tocats. Els de la camisa rosada tenien ganes de tornar a fer gamma extra, castells molt difícils, i apostaven per obrir l’actuació amb el ‘4 de 9 amb folre i agulla’ (4d9fa). Una estructura que sempre els ha fet molta confiança. En segona ronda donaven un cop d’autoritat descarregant el primer ‘4 de 9 sense folre’ (4d9sf) de la temporada. Un castell molt complicat i que només havia aconseguit la Colla Joves Xiquets de Valls. Això va fer que regnés l’eufòria entre els de la camisa rosada, que ho celebraven ja sobre la pinya. Acabava amb un 3 de 9 amb folre (3d9f).

El cap de colla, Manel Urbano, es mostrava molt content i assegurava que «el 4d9sf mostrava tot el treball dels assajos». També valorava molt positivament els canvis que havien hagut de fer en el tronc del castell –la gent que puja– i deia que, de cara al 7 d’octubre, podria tornar a arribar el pilar de 8 amb folre i manilles (pd8fm). Acabaven amb un bon pilar de 7 amb folre (pd7f).

Dos de bàsics

Notícies relacionades

Finalment, els Xiquets de Tarragona necessitaven tornar a descarregar els dos castells bàsics de 9: el ‘3 de 9 amb folre’ (3d9f), el 4d9f. Ho havien aconseguit per San Magí, el 19 d’agost, i ho havien fet amb seguretat, però les dues últimes actuacions no havien acabat de ser bones per als ‘matalassers’.

Tot i així, van ressorgir descarregant un molt bo 3d9f en primera ronda. En segona ronda, el 4d9f quedava en intent de desmuntat, per indecisió dels nens, però ho aconseguien descarregar en la tercera. No podien acabar amb un tercer castell, perquè els nens decidia baixar del ‘7 de 8’ (7d8) en dues ocasions, i també quedava en intent de desmuntat.