La Diada del Mercadal no acaba de collir tots els fruits

Ajuntament de Reus

3
Es llegeix en minuts

Feia gairebé quatre anys que no se celebrava la Diada del Mercadal. És veritat que el 2021 es va fer, d’una forma simbòlica, i amb mesures de seguretat per evitar la propagació de la covid-19, però aquest any s’ha pogut portar a terme amb total normalitat. Es tracta, d’una actuació organitzada pels Xiquets de Reus, cada dos anys, quan no hi ha concurs de castells. Reuneix colles que poden fer construccions de màxima dificultat; els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, i els Capgrossos de Mataró, i és una cita que s’ha convertit en imprescindible per als amants dels castells.

El sorteig per a l’ordre d’actuació va determinar que la Colla Jove era l’encarregada d’obrir plaça. Els de la camisa lila arribaven amb bon gust de boca després de Santa Tecla a Tarragona, i tenien ganes de perpetuar el seu bon estat de forma. Així doncs, la falta de membres els feia renunciar a poder fer algun gamma extra, i apostaven per la Tripleta Màgica: el 3d9f, el 4d9f i el 5d8. A més repetien el pd6, que descarregaven per segona vegada aquest any. Un fet que té mèrit, ja que és tot nou respecte a l’altre que tenien.

Els seguien els Xiquets de Reus, que tenien la clara intenció d’entrar en el grup de colles que han aconseguit fer castells de 9 pisos. Precisament, els últims que havien fet havien sigut a Reus, en la mateixa actuació del 2019. Per això primer apostaven pel 2d8f, una estructura que dominaven molt bé, i que els feia agafar confiança. En segona ronda era el moment de provar el castell de 9 pisos. Pujava amb una mica de tremolor, i quan els nens ja es col·locaven, acabava caient pels pisos de dalt. Per tant, els objectius quedaven sense haver-se pogut realitzar. Per acabar l’actuació es decidien pel 4d7 i el 4d7a. El seu cap de colla, Oriol Ciurana, es mostrava enfadat, i reconeixia que els castells «no acaben de sortir a la plaça, tot i que es veu que els tenim, però només ens queda continuar treballant». Per això animava els seus membres a anar en massa als últims assajos que els queden, per poder acabar la temporada amb bon gust de boca.

Els Castellers de Vilafranca volien estrenar el 4d9sf, un castell molt difícil, abans de Tots Sants –l’1 de novembre– a casa. S’especulava que la Diada del Mercadal podia ser el lloc, però els de la camisa verda ho descartaven, i es decidien pel 2d9fm, la tercera vegada que el completaven aquest 2023, i el 5d9f, el primer cop que ho feien aquest any. I acabaven amb el 4d9f, demostrant un bon estat de forma, i valorant molt positivament la seva actuació, i l’haver pogut fer el 5d9f.

La Colla Vella es volia treure l’espina d’haver deixat a mitges el 2d8sf, que havien carregat per Sant Fèlix. Començaven amb el 4d9fa, un castell que tenen dominat, però que els quedava a mitges. Després arribava el moment del 2d8sf, que una altra vegada també quedava a mitges. I acabaven amb el 4d9f. Per tant sortien amb un sabor agredolç, tot i que contents. Tot i així feien un pilar de mèrit, tornant a descarregar el pd7f.

Notícies relacionades

I els Capgrossos de Mataró havien treballat molt per portar moltes camises a Reus, i poder intentar els castells de màxima dificultat, de gamma extra, cosa que no han pogut aconseguir des del 2019, quan van carregar el pd8fm. El nombre de persones que eren els feia aparcar aquests objectius i apostaven per la Tripleta Màgica: 4d9f, 3d9f, i 5d8, el segon de la temporada. Això feia explotar de joia els membres de la colla que quan van acabar ho van celebrar amb càntics de «Capgrossos de Mataró». Els del Maresme demostraven que segueixen amb l’idil·li amb la Diada del Mercadal i que la plaça de Reus els val per poder fer actuacions de molt bon nivell.

S’havia especulat molt amb els castells que es podien veure en aquesta actuació i al final s’ha pogut disfrutar de quatre gamma extres, i de diferents castells de 9 pisos. Tot s’allargava més de tres hores i mitja, una actuació ràpida pel nombre de colles que hi havia i tots els intents que es van fer. 

Temes:

Castellers Reus