HIGIENE FEMENINA

Tot sobre la copa menstrual

copa-menstrual-liebe-rosa-pequena-caja grande

copa-menstrual-liebe-rosa-pequena-caja grande

4
Es llegeix en minuts
Joana Comas

¿Per què de sobte la copa menstrual sembla que és una cosa tan innovadora i que si no la tens no estàs a la moda? ¿Què està passant? Resulta que aquest article d’higiene femenina té molts beneficis, més dels que ens pensem. I és que els tampons i compreses han eclipsat la copa menstrual durant molt temps. 

Però, curiosament, la primera copa menstrual es va inventar en la dècada dels anys 1930. Déu-n’hi-do. Per sort, ara les dones tenen una alternativa per bregar amb la regla molt més saludable, econòmica i responsable amb el medi ambient.

Estalvia diners amb la copa menstrual

Si t'ho pares a pensar, cada mes una dona pot arribar a gastar 1 paquet sencer de compreses o tampons que, a Espanya, té un cost d’entre 4 i 5 euros. Això suposa un cost de 48 euros a l’any. Mentre que una copa menstrual de qualitat pot arribar a costar 20 euros. La gran diferència entre el producte que ens ocupa i les compreses i tampons és que si se’n fa un ús correcte i higiènic, la copa menstrual pot utilitzar-se fins a 10 anys seguits. Això suposa 0,20 € al mes. Canvia, ¿no? En concret, durant 10 anys gastes 20 euros en comptes de 480 euros.

No produeix residus perjudicials per al medi ambient

Les compreses i els tampons són d’un sol ús. Amb la copa menstrual el mètode és més aviat així: utilitzar, netejar, utilitzar. D’aquesta manera, durant els 10 anysd’ús, no es generen residus més enllà de la sang i la caixa en què ve la copa. I és que si totes les dones es posessin d’acord o es reduís l’ús de compreses i tampons l’ecosistema en seria un dels principals beneficiats.

Parts de la copa menstrual

Abans de procedir a fer el pas a la copa menstrual, és important conèixer-ne les parts. Per començar, el motllo de la copa menstrual està dissenyat de manera que emula la forma natural de l’úter, i així és com la copa s’ajusta a les parets vaginals per evitar pèrdues de fluix. La segona i última part d’aquest producte és la cueta o tira que serveix per facilitar-ne l’extracció.

Com es posa i es treu la copa menstrual

La copa se situa dins de l’úter, al mateix lloc on es col·loca un tampó. La diferència principal entre els dos productes és que la copa menstrual recull el fluix menstrual en comptes d’absorbir-lo. Per introduir-la a la vagina és imprescindible doblegar la copa de manera que es redueixi la seva mida.

Una vegada a la vagina, recupera la seva forma natural, ja que deixes de prémer-la amb el dit i fa l’efecte de buit. Per extreure-la només has de fer el mateix moviment que per posar-te-la: estrènyer amb un dit ‘el cos’ de la copa i estirar-la cap avall.

Higiene de la copa menstrual

La vagina és una zona molt afí a contreure infeccions, per això és molt important mantenir neta la zona i tot el que pugui estar-hi en contacte. En aquest cas, per començar a utilitzar la copa menstrual, primer de tot s’ha de posar en aigua bullint per eliminar-ne qualsevol possible toxina.

A casa o en un lavabo públic, has d’extreure’t la copa com s’ha indicat anteriorment i abocar la sang a la pica. Per tornar a posar-te-la immediatament l’opció més ràpida i eficaç és rentar-la amb aigua i sabó neutre. Finalment, quan la regla s’ha acabat, és important assegurar-ne una bona higiene posant-la a bullir altre cop durant 3 minuts i guardar-la en una bossa o caixa estèril en què no pugui embrutar-se.

Tipus de copa menstrual

El principal indicador per triar el tipus de tampó és la quantitat de fluix. En el cas de la copa menstrual aquesta variable pot influir-hi, però no és la principal per decantar-se per una mida o una altra. Principalment, hi ha 2 tipus de copes menstruals determinades per la mida: la petita i la gran.

Es recomana la copa petita per a les dones de menys de 30 anys i que no hagin tingut fills. Pel contrari, la copa gran es recomana per a dones que han passat per un part i que tenen més de 30 anys. Tot i així sempre hi pot haver excepcions.

Notícies relacionades

D’altra banda, el material idoni que s’ha de tenir en compte a l’hora de triar quina copa menstrual compres és la silicona mèdica. Aquest material i la copa per si mateixa són garantia de salut i de prevenció de la síndrome de xoc tòxic, de la qual moltes dones han sigut diagnosticades amb relació a l’ús de tampons.

A més de tots aquests beneficis, amb la copa menstrual la regla ja no serà un impediment per tenir relacions sexuals perquè deixa via lliure per jugar amb l’estimulació externa, com el clítoris. ¡Tot són avantatges!