Fitocuració

Les plantes medicinals al servei de la salut

L’èxit de l’efecte medicinal d’una planta rau a saber utilitzar-la

Les plantes medicinals al servei de la salut
1
Es llegeix en minuts

L’ús de les plantes amb finalitats medicinals és tan antic com la història de la Humanitat. Des de temps immemorials, homes i dones de totes les cultures han sabut aprofitar les propietats de les plantes, però és ara, gràcies a la investigació científica, quan s’ha pogut descobrir la seva complexa estructura orgànica i el seu veritable potencial curatiu. Avui es coneixen els principis actius de les plantes, les seves indicacions i els seus possibles efectes secundaris i s’ha pogut constatar que les propietats atribuïdes a aquestes espècies vegetals al llarg de la història no eren fruit de la superstició. 

Saber utilitzar les plantes

Saber utilitzar les plantesL’Organització Mundial de la Salut defineix la planta medicinal com «aquell vegetal que conté principis actius secundaris capaços de prevenir, pal·liar o curar una malaltia». Però l’èxit del poder medicinal d’una planta rau a saber utilitzar-la. Tot i que les plantes solen classificar-se en funció de les seves propietats (digestives, diürètiques, protectores de la funció hepàtica, etc.) una mateixa espècie, depenent de com la utilitzem, pot tenir diferents efectes sobre l’organisme

Un exemple és la farigola. Aquesta preuada aromàtica, molt present a les nostres cuines, posseeix una potent acció antimicrobiana quan es pren en forma d’infusió. Això és gràcies als efectes del seu oli essencial. No obstant, si la farigola bull durant uns minuts l’oli es perd i, amb això, les propietats antisèptiques de la planta.

El consell dels experts

El consell dels expertsTan important com saber utilitzar les plantes medicinals és ser conscient de les seves contraindicacions o efectes secundaris.

Notícies relacionades

Les plantes no sempre són innòcues; cada espècie vegetal té les seves particularitats, per això és important buscar sempre el consell d’un professional.

A Manantial de Salud són especialistes en fitoteràpia, coneixen les principals propietats de les plantes medicinals i saben assessorar el client sobre la millor manera de preparar-les. Des de 1923, l’empresa es dedica a l’estudi, la divulgació i la venda de plantes medicinals i s’ha convertit en un referent de l’herboristeria a Espanya. Segons els experts en plantes medicinals, la fitoteràpia i la medicina tradicional o al·lopàtica són perfectament complementàries. Totes dues poden actuar de manera conjunta amb un únic objectiu: la cura de la salut.