BÀSQUET

Brittney Griner, la peó de Putin

Brittney Griner, la peó de Putin
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Durant aquestes dates nadalenques, Brittney Griner ha instat la ciutadania a enviar missatges d’ànims a Paul Whelan, un empresari i ‘exmarine’ nord-americà retingut en una presó de Rússia des del 2018 sota la pesada acusació d’espionatge. Griner sap més bé que ningú les penúries que deu estar patint Whelan. Com ell, el règim de Putin la va convertir en un peó que va acabar intercanviant pel traficant d’armes més important del món, Viktor Bout. Gràcies a això, a aquestes pràctiques pròpies de períodes de guerra, va recobrar la llibertat que va perdre durant 10 mesos des que va ser detinguda en un aeroport moscovita acusada de possessió i tràfic d’estupefaents. Tot per dos vaporitzadors amb oli de cànnabis que portava a la maleta per prescripció mèdica als EUA. El cànnabis és il·legal a Rússia.

Griner, de 32 anys, és possiblement la millor jugadora de bàsquet del món, la Labron James o la Stephen Curry de la WNBA. Una atleta negra, de 2,06 i 51 de peu, molt implicada en la causa LGTBI. Ha guanyat dues vegades l’or olímpic. Ha sigut campiona de la lliga professional nord-americana. També de la lliga universitària. Ha guanyat els premis individuals més elevats. Ha sigut sis vegades ‘all-star’ i pot destrossar el cèrcol, un fet que costa de veure al bàsquet femení. Nike, a més, la va convertir en la primera esportista obertament lesbiana que patrocinava. 

Estar a la cúspide del seu esport no implica que sigui rica. El seu contracte amb les Phoenix Mercury dona per viure, però moltes jugadores opten a l’hivern per jugar en altres lligues i a Rússia, abans de la guerra, pagaven molt bé. Allà tornava Griner el 17 de febrer, just una setmana abans que esclatés la cínicament anomenada operació especial a Ucraïna, quan va ser detinguda i traslladada a una presó a 70 quilòmetres de Moscou. Joe Biden va demanar el seu alliberament immediat, però Putin tenia altres plans.

A l’agenda pública

Griner va desaparèixer de la mirada pública pràcticament fins a l’agost. Només podia parlar amb el seu advocat. I quan va reemergir va ser durant un judici amb un embolcall de farsa. Va ser condemnada a 9 anys de presó, però l’endemà el ministre d’Exteriors ja va posar damunt la taula la idea de l’intercanvi de presoners. Biden va voler incloure-hi Whelan i Putin va respondre traslladant Griner a una espècie de camp de concentració per tensar la negociació. Va perdre Whelan i Griner va ser alliberada el 8 de desembre.

Notícies relacionades

Durant el seu infern, la seva nòvia, Cherelle Watson, es va encarregar que el seu cas no desaparegués de l’agenda informativa. Va pressionar d’allò més l’Administració nord-americana i va trobar ressò. La WNBA mostrava en cada partit de la temporada passada les lletres BG (les inicials) i el número 42 que sempre porta. A la final de l’NBA, els jugadors dels Celtics i els Warriors van escalfar amb una samarreta amb el seu nom. Lebron James i altres esportistes van demanar a Biden actuar. També Hillary Clinton.

Després de diversos dies en un centre mèdic de Texas per avaluar el seu estat físic i mental, Griner va asseverar que vol tornar a jugar a Phoenix. De passada, va dir que desitja donar les gràcies a cada camp a tots els que van col·laborar pel seu alliberament. La seva causa ara és que també l’obtingui Whelan.