LES 10 CARES DE L’ESPORT

Katie Ledecky, de nena prodigi a llegenda

  • La nedadora nord-americana és una icona i un talent extraordinari de l’esport. Amb 25 anys, suma 7 medalles d’or, 19 campionats del món i 16 rècords mundials.

Katie Ledecky, de nena prodigi a llegenda

EPC

3
Es llegeix en minuts

Katie Ledecky encarna un d’aquells casos inexplicables, és un talent extraordinari de l’esport. Als 25 anys, pot presumir d’un palmarès històric: 7 medalles d’or, 19 campionats del món i 16 rècords mundials. Ni tan sols el millor nedador de tots els temps va poder entendre al principi el talent de la nord-americana. «El que fa és absurd», va assegurar Michael Phelps després que, amb 15 anys, guanyés en els Jocs Olímpics de Londres la medalla d’or en els 800 lliures i amb la segona millor marca mundial.

El seu talent va ser xocant fins i tot per a Bruce Gemmell, el seu entrenador des del 2013 fins al 2019, que va necessitar demanar un examen físic per entendre la jove nedadora. Però ni així va trobar les respostes que buscava. «Em van entregar un dossier de 60 pàgines. No van trobar res. Fa 1,80, menys que la majoria. No té un gran tors. Les seves mans són petites i els seus peus estàndard», va afirmar. Però Ledecky va aconseguir desconcertar tot el planeta a Londres.

Quatre modalitats

La Katie no només va batre 12 rècords mundials abans de fer els 20 anys, sinó que es va convertir en la primera persona de la història que va guanyar proves en quatre modalitats diferents (200, 400, 800 i 1.000 lliures). Els primers anys de la Katie van ser descomunals. Un talent molt superior a la resta. Cap dona podia plantar-li cara. Del 2012 al 2017 no va perdre cap prova. Van ser 12 títols en 5 anys.

El seu potencial fins i tot li permetia acostar-se a alguns dels seus homòlegs masculins, sobretot en resistència: Conor Dwyer, guanyador de sis medalles d’or, va explicar: «He vist homes sortir plorant de la piscina perquè Ledecky els rebenta. Primer sembla que és fàcil, però com més llarg és el trajecte, més se t’acosta. Mai afluixa el ritme, clava els cronos com un metrònom. I quan et supera, perquè sempre ho acaba fent, molta gent s’enfonsa».

En el Mundial de natació del 2022 va fer els 800 metres en 8 minuts i 8,04 segons, una marca millor que la d’alguns dels competidors homes.

L’amenaça de Ledecky

Quan semblava que la Katie mai tindria rivals, després d’aconseguir cinc ors mundials en el Mundial del 2015 i quatre medalles d’or el 2019, va aparèixer la seva principal amenaça: Ariarne Titmus, que li va arrabassar alguns ors mundials i la va obligar a sortir de la seva zona de confort per descobrir una Ledecky encara millor. 

A Tòquio va veure que el seu talent no era inabastable per a tothom, almenys no ho era per a una històrica Titmus, que li va arrabassar dues medalles d’or en aquells Jocs. Ledecky va tornar als Estats Units amb dos ors i dues plates, però amb l’ego tocat. «La gent va dubtar de mi, i vaig haver de superar aquest dubte. Vaig fer tot el possible per eliminar judicis. I realment creure en mi», va afirmar. L’única cosa que li va tornar la confiança al Japó va ser aconseguir el seu segon millor temps en els 400 lliures. 

Notícies relacionades

La nedadora va canviar llavors la seva estratègia. Va canviar d’entrenador i d’universitat. A Florida va tenir i té l’oportunitat de compartir piscina amb medallistes com Bobby Finke, Kieran Smith i Caeleb Dressel, que li van ensenyar a competir a un nivell més enllà. Una esportista de l’exigència de Ledecky va intentar igualar-se el màxim possible en físic i tècnica als seus companys, que la van animar a aconseguir la seva millor versió, una cosa que continua intentant millorar de cara als Jocs Olímpics del 2024, on podria igualar Jenny Thompson com la nedadora amb més medalles olímpiques de la història.

Graduada en Psicologia el 2020, coneix bé la fortalesa emocional que ha de mantenir per batre la seva màxima rival. «No et pots rendir, no sempre surt bé tot a la primera. Les coses no sempre surten com esperes però has de continuar intentant-ho. Et veuràs treballant cada vegada més a prop de l’objectiu», va declarar. Aquest novembre, a la Copa del Món d’Indianapolis, va sumar un nou rècord del món en els 800 metres lliures, dos segons per sota de la marca de Mireia Belmonte.