remodelació

La Fira invertirà 255 milions en la reforma dels pavellons

L’àmbit més rellevant acollirà un gran pavelló de 30.000 metres quadrats

La reforma s’executarà per fases per mantenir la celebració de les fires

El dia 15 s’obrirà el concurs arquitectònic per reformar i crear tres grans espais a Maria Cristina, que han d’estar acabats el 2029, coincidint amb els 100 anys de la gran fira de 1929.

La Fira invertirà 255 milions en la reforma dels pavellons

toni sust

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Comissió del Centenari de l’Exposició Internacional de 1929 va anunciar ahir que el pròxim 15 de maig obrirà concurs arquitectònic per reformar i crear tres grans espais de Fira de Barcelona, que han d’estar acabats el 2029, coincidint amb la celebració del segle transcorregut des de l’organització d’una cita que va donar a la ciutat repercussió internacional i que va servir de crossa perquè la muntanya de Montjuïc agafés forma i protagonisme. La comissió, que va fer la primera reunió, està integrada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i Fira de Barcelona.

La Fira invertirà 255 milions en la reforma dels pavellons /

La nova Fira implica la transformació de quatre espais, segons es va informar al desembre, però no tot es pot afrontar alhora. El concurs internacional d’arquitectura que s’obrirà el dia 15 està obert a projectes per transformar tres dels quatre àmbits. Les obres començaran el 2026, amb tres anys com a màxim de període d’execució, i el pressupost serà de 255 milions, si bé faltarà una part de la nova Fira que per ara no s’inclou en el concurs, l’actual Palau de la Metal·lúrgia.

El concurs constarà de tres lots, un per espai, i hi haurà un únic jurat, dirigit per Josep Lluís Mateo i amb cinc membres, que decidirà sobre els tres espais. "Això ens garanteix una mirada única", va precisar l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, que va explicar que el consistori, la Fira i el Col·legi d’Arquitectes estan ultimant els detalls del concurs.

Un dels tres àmbits, probablement el més rellevant, és el que allotjarà un gran pavelló multifuncional de més de 30.000 metres quadrats, que s’erigirà on ara està el Palau de Congressos, que serà demolit. Aquest àmbit de transformació inclou la remodelació del palau 1, l’actual Palau de les Comunicacions, que serà modernitzat i ampliat.

Però la part del Palau de les Comunicacions, que sí que formarà part del projecte del lot del pavelló multifuncional que ara serà aprovat, no s’executarà fins al 2029, perquè d’una altra manera, amb els dos espais en transformació simultània, va remarcar el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, seria inviable celebrar fires.

Entre el nou pavelló multifuncional i el Palau de les Comunicacions, la creació i la reforma del qual, respectivament, afectarà una part de la plaça de l’Univers, discorrerà un nou vial que travessarà l’avinguda de la Reina Maria Cristina i seguirà en sentit l’Hospitalet, partint en dos l’antic palau 8.

El nou Palau de Congressos

El segon espai, que es correspondrà amb un altre lot en el concurs del 15 de maig, és el nou Palau de Congressos, que estarà situat on ara està el palau d’Alfons XIII, que no es pot utilitzar en l’actualitat, i comptarà amb un auditori de gran capacitat. Els lots del pavelló multifuncional i el nou Palau de Congressos comportaran una inversió total conjunta de més de 215 milions, que assumirà Fira 2000.

El tercer lot es correspon amb la part que limita amb la Gran Via del pavelló 8, el que és més a prop de l’Hospitalet, a l’altre costat de Maria Cristina, que quedarà partit pel nou vial. Aquesta part inferior acull ara el Palau del Vestit i per remodelar-lo es preveu una inversió de 40 milions d’euros.

Notícies relacionades

La part superior del pavelló 8, el palau de la Metal·lúrgia, haurà d’esperar una mica per veure’s remodelat. És una cosa que es farà a partir del 2029, igual com la reforma del Palau de Comunicacions, tot i que en el cas del de la Metal·lúrgia serà necessari un altre concurs, al seu dia.

Tot i que la comissió no ha avançat encara sobre la naturalesa de la commemoració de l’Exposició de 1929, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va afirmar que consistirà en "un gran esdeveniment" i va donar per fet que hi haurà "un fil conductor" entre l’Exposició Internacional de 1888, que es va centrar en la ciència, la de 1929, en la qual l’electricitat va ser l’estrella, i qüestions del present. L’exregidora d’ERC Gemma Sendra, experta en gestió cultural, encapçalarà un grup de treball sobre la commemoració i, segons va afirmar Collboni, ja ha posat sobre la taula el canvi climàtic com un element per destacar.