Informe pericial

La Generalitat va avalar davant la jutge la tramitació de la superilla de Consell de Cent

La Generalitat va avalar davant la jutge la tramitació de la superilla de Consell de Cent

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Un informe de la Generalitat de Catalunya va avalar la tramitació urbanística de la superilla de Consell de Cent feta per l’Ajuntament de Barcelona, pedra angular de la sentència coneguda aquest dijous i que ordena la desmantelació d’aquesta pacificació. A petició de la fiscalía, una especialista de la conselleria de Territori va elaborar una anàlisi a tall de prova pericial. El document, a què ha tingut accés aquest diari, avala que el govern d’Ada Colau prescindís de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per pacificar el carrer de Consell de Cent.

«No resultaria necessària la figura de la modificació del planejament urbanístic general per fer actuacions a les vies que formen part de la xarxa local, sempre que es garanteixi el manteniment de la seva funció», assenyala l’informe entregat al jutjat. «Tampoc resultaria necessària la figura de la modificació del planejament urbanístic general per fer actuacions a les vies [de la xarxa viària bàsica de la ciutat], sempre que d’aquestes actuacions i dels projectes aprovats no en resulti una modificació de la funcionalitat del sistema corresponent», afegeix.

El firma Marta Jové, cap del Servei Territorial d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i està datat el desembre del 2022. Aquesta àrea forma part dels Serveis Territorials del Departament de Territori a Barcelona, que el desembre del 2022 ja estava en mans d’ERC. Portaveus de Territori confirmen aquest divendres que la fiscalia els va demanar aquest informe a tall d’experts aliens al procés jurídic de la superilla, que se circumscriu a les competències municipals i no va passar ni havia de passar per cap òrgan supervisor de la Generalitat: «La fiscalía ens va demanar si vèiem necessària o no una modificació del PGM per fer aquesta obra i nosaltres vam dir que no, que vèiem bé la tramitació». Això no implica, matisen les mateixes fonts, un aval polític al projecte de les superilles ni a la seva gestió política, sinó únicament un aval al procediment urbanístic utilitzat per Barcelona.

Notícies relacionades

La petició de fiscalía no formava part del procés judicial iniciat pels comerciants de Barcelona Oberta, que ha desembocat en l’esmentada sentència d’aquesta setmana. Formava part de les diligències d’una denúncia a la superilla presentada el juliol del 2022 per l’exarquitecte en cap del consistori Josep Antoni Acebillo, dos mesos després de l’aprovació definitiva del projecte en el consistori.

Aquest dijous el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, es va posicionar a favor de recórrer «immediatament» la sentència i va considerar que «revertir canvis urbanístics consolidats» com aquestes obres seria un «error frívol». No obstant, va carregar contra el govern anterior per la seva gestió del projecte: «La sentència sobretot aixeca acta de com el govern Colau-Collboni no sabia prendre decisions comptant amb la ciutadania».