Al costat de cementiris

MAPA | Barcelona limita a sis àrees l’obertura de nous tanatoris

Manifestació a Sants contra la construcció d’un tanatori al costat de l’estació

El futur tanatori de Sant Andreu es construirà finalment a Potosí

Áltima obre un nou tanatori al costat del cementiri de Sant Andreu

MAPA | Barcelona limita a sis àrees l’obertura de nous tanatoris

Áltima

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El nou govern municipal de Jaume Collboni ha anunciat un pla per regular els nous tanatoris després de les polèmiques sorgides pels projectes a Sants i a Sant Andreu. La comissió de govern va aprovar la setmana passada un pla urbanístic que imposa dues condicions a qualsevol nou tanatori: haurà de tenir entre dues i sis sales i situar-se a les proximitats dels vuit cementiris locals (Montjuïc, Sants, les Corts, Sarrià, Sant Gervasi, Horta, Sant Andreu i Poblenou).

L’ajuntament ha difós aquest dissabte la decisió amb un mapa on s’assenyala la zona d’influència assignada a cada cementiri. El radi establert és la distància equivalent en cada cas a 10 minuts a peu des de la porta del cementiri. En dos casos en què hi ha petits cementiris a poca distància –els de Sarrià i Sant Gervasi i els de Sants i les Corts– s’ha establert un perímetre compartit.

«La norma persegueix minimitzar l’impacte d’aquests equipaments en el dia a dia de la ciutat», argumenta en un comunicat difós aquest dissabte. A més, recorda que els actuals cementiris estan ubicats al costat d’artèries viàries de la capital per «permetre un accés ràpid des de fora i evitar la circulació de vehicles» pels barris.

També hauran d’ocupar parcel·les de 800 metres quadrats com a mínim i 1.600 com a màxim i hauran d’estar qualificades d’equipament; a més, els edificis només podran estar destinats a aquest ús. «A més, s’estableix un radi d’incompatibilitat, de manera que no hi podrà haver dos tanatoris a menys de 300 metres de distància», afegeix la nota.

En cas que entrin en vigor tots aquests requisits, el consistori calcula que podrien arribar a obrir «entre un i tres nous tanatoris per cada cementiri».

A la recerca de socis

La mesura ha de rebre llum verda al plenari, que obligarà el nou executiu a buscar suports entre l’oposició per aconseguir majoria. Per donar cobertura jurídica a aquest tràmit, el govern municipal ha prorrogat la suspensió de noves llicències que ja estaven en vigor amb l’objectiu d’aixecar-les abans d’un any mitjançant l’aprovació definitiva d’aquesta nova regulació.

Polèmiques

Notícies relacionades

Durant l’alcaldia d’Ada Colau, el consistori va estimular noves obertures per introduir més competència en el mercat funerari després de fracassar la funerària pública inicialment prevista. No obstant, els tanatoris que van sorgir a Sants –en una antiga fàbrica reconvertida en ludoteca– i a Sant Andreu –als terrenys de les casernes de Torras i Bages– van suscitar fortes mobilitzacions veïnals de rebuig.

El tanatori de Sants ha demostrat que compleix la regulació municipal, malgrat que el consistori va reconèixer que tampoc li agradava l’emplaçament, mentre que el de Casernes es va ressituar després d’un acord entre el districte i l’empresa promotora. En canvi, un tanatori projectat al costat del cementiri de Sant Andreu, en territori de Nou Barris, ha tirat endavant sense conflictivitat.