Barcelona EntreTots

Les propostes dels lectors: lleis més dures contra la reincidència

  • Augmentar les plantilles dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana és una altra mesura que milloraria una tasca policial amb què es mostren comprensius malgrat considerar-la insuficient

Les propostes dels lectors: lleis més dures contra la reincidència

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lectors d’El Periódico proposen mesures per millorar la seguretat a la capital catalana a través de la plataforma de participació Barcelona EntreTots. En els seus escrits, la majoria es mostra comprensiva amb la tasca policial però molt crítica amb un marc legal que consideren insuficient per lluitar contra la delinqüència, en especial, contra els lladres violents més reincidents.

Coincideixen a elevar una petició unànime de condemnes més dures i, en conseqüència, més dissuasòries per als que infringeixen la llei i també mesures més efectives per evitar que els que cometen robatoris, furts o utilitzen la violència a la via pública, de manera recurrent, tornin al carrer hores després de ser arrestats tant pels Mossos d’Esquadra com per la Guàrdia Urbana de Barcelona. «Els delinqüents saben que per aquests delictes entren per una porta i surten per l’altra».

Els lectors, sobre els cossos policials, afirmen que tenen plantilles insuficients per a la demanda de seguretat que exigeix una ciutat com Barcelona, una de les principals capitals del turisme a Europa. Per aquest motiu, alguns sol·liciten l’Ajuntament de Barcelona i també a la Generalitat que augmentin els agents disponibles, tant del cos municipal com de l’autonòmic. Un lector, en concret, fins i tot es planteja si els papers que estan exercint cossos estatals com la Policia Nacional no s’haurien de sotmetre a revisió per treure més profit dels seus recursos.

A més de dotar-los de més recursos, els lectors demanen als responsables polítics que mostrin més suport a les actuacions dels agents, que consideren insuficient.

L’espinós debat de com actuar amb els delinqüents reincidents que són d’origen estranger ha sigut també abordat en alguna de les propostes. Expulsar-los de l’Estat en lloc de tractar-los com els espanyols que delinqueixen és una opció que les entitats humanitàries qualifiquen de discriminatòria però que alguns ciutadans defensen, especialment, per als delictes més greus, i citen: «Homicidis, violacions, pederàstia». En aquests casos, els delinqüents haurien de ser «deportats».

Notícies relacionades

Els lectors del diari han aportat altres propostes: com augmentar el nombre d’agents de paisà pels carrers i dotar els uniformats de vehicles com la bicicleta per acostar-los a la gent, una mesura que la Guàrdia Urbana utilitza per al litoral.

Els més conciliadors es resisteixen a l’anomenat ‘populisme punitiu’, i reclamen invertir més en educació per garantir que les conductes al marge de la llei desapareguin a llarg termini: «Les persones s’han de saber guanyar la vida, estudiar i després treballar. No robar».