Barcelona EntreTots

Les propostes dels lectors: ‘coliving’ i incentius per fomentar el lloguer llarg

  • Perseguir els pisos buits i fomentar contractes de lloguer de llarga durada per evitar la turistificació, algunes de les propostes dels lectors

Les propostes dels lectors: ‘coliving’ i incentius per fomentar el lloguer llarg

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lectors d’EL PERIÓDICO proposen mesures per frenar la crisi de la vivenda a Barcelona, a través de la plataforma de participació Barcelona EntreTots. La majoria aposta per incentivar el mercat públic i garantir que els barris s’omplen de veïns que puguin pagar el lloguer abans que ho facin turistes vacacionals. D’altres opten per establir un vincle amb els propietaris i donar-los garanties, construir en locals petits o aplicar el ‘coworking’ a la vivenda dels joves són algunes de les propostes més destacables.

«Caldria incentivar les primeres residències a la ciutat per guanyar veïns de veritat en comptes de residents temporals, a favor de la vida de barri, el comerç de proximitat i el teixit associatiu i cultural», assumeix el Juanlu, lector d’aquest diari. Des del seu punt de vista, caldria aplicar penalitzacions fiscals a qui faci «contractes de lloguer molt curts de forma sistemàtica i als pisos que constin com a segona residència». Una altra reclamació és la de construir més vivenda social, especialment per als joves o els jubilats. Colau va crear una una reserva del 30% de lloguer social. Una lectora proposa que es faci afegint remuntes als edifici on sigui viable tècnicament, creixent en altura.

Pisos buits

Notícies relacionades

Moltes de les propostes van en la direcció d’aconseguir vivenda protegida a través dels bancs i els propietaris que no els lloguen i els mantenen buits. «Caldria fer una base de dades de pisos de bancs i si han estat més d’un any tancats o desocupats seran obligats a posar-los de lloguer social per un mínim de cinc anys: hem d’acabar amb la vivenda com a b´r especulatiu», diu Orwella. D’altres demanen ajudes perquè els propietaris tinguin rebaixes en les reformes o a les factures dels subministraments, mentre que d’altres proposen que cada propietari que posi tres pisos a la borsa de lloguer social li donin una llicència de pis turístic.

‘Coliving’ i vivendes ‘mini’

Caro creu que caldria potenciar el ‘coliving’ com una possibilitat d’accedir a la vivenda per als més joves. «Espais creatius arquitectònics que tinguin àrees privades i àrees comunes, gestionat i controlat per un organisme que garanteixi el compliment per part de tots els arrendataris de les normes convivencials», considera. La Violeta demana que es pugui convertir en vivendes les plantes baixes que compleixin requisits d’accessibilitat, ventilació i superfície, com a peces independents a la resta de l’edifici. I la Llum demana a l’ajuntament que construeixi «solucions habitacionals ‘mini’ (de 25 o 36 metres quadrats) per a joves amb zones compartides».