Excés d’èxit

Veïns i comerciants de Sant Antoni demanen traslladar el punt d’intercanvi i venda de cromos

  • La ronda de Sant Antoni recupera les activitats lúdiques després de retirar la llosa de formigó

  • Els llibreters de Sant Antoni s’avancen al Sant Jordi amb un mercat de quatre dies

Veïns i comerciants de Sant Antoni demanen traslladar el punt d’intercanvi i venda de cromos

EL PERIÓDICO

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Feia setmanes que el Francesc invertia un dineral en cromos d’Adrenalyn (Momentum Oro) a la recerca de l’únic que li faltava al seu fill Max, fins que va optar per desemborsar 20 euros pel retrat de Benzema que culminava l’àlbum. Li sortia més barat que continuar comprant sobres amb exemplars repetits. Com ell, centenars de progenitors peregrinen al mercat dominical de Sant Antoni i donen continuïtat a una activitat d’intercanvi entranyable i històrica, però que des de fa mesos viu pics de massificació que converteixen en intransitable l’eix d’Urgell amb Tamarit, on s’ha multiplicat el negoci paral·lel de la venda no reglada. Fins al punt que veïns i comerciants clamen pel trasllat d’aquesta activitat a la part de la ronda de Sant Antoni (ja sense llosa), que és espaiosa mentre espera la seva reurbanització. El districte de l’Eixample no té previstos canvis imminents, més enllà d’ajustos per facilitar l’accés a una floristeria de l’eix aquest diumenge i vetllar per la mobilitat amb suport de la Guàrdia Urbana.

El mercat dominical de llibres i col·leccionisme que alberga el perímetre guarit del mercat integra quatre parades de cromos (antics i actuals), amb la seva corresponent llicència i concessió municipal del lloc de venda. Però, des de fa dècades, en ple carrer es desenvolupa un mercat ambulant paral·lel d’intercanvi de cromos entre usuaris (gairebé sempre famílies), que s’acompanya cada vegada més de venedors que setmanalment acudeixen a fer negoci a la zona, en un parell de voreres. Solen desplegar una tauleta, o fer-ho més discretament. No tenen llicència, però, sí, molt èxit entre els desesperats pares disposats a completar les col·leccions infantils. Fonts veïnals reclamen també que l’ajuntament posi límit a aquesta activitat, que alguns veuen com a ‘mafiosa’ i arriba a disparar els preus sense passar per cap filtre fiscal ni control.

Des de l’àrea de Prevenció i Seguretat del consistori assenyalen que la Guàrdia Urbana fa batudes periòdiques contra tota mena d’activitat no permesa a la via pública, com la venda ambulant, sense especificar les que se centren en aquest punt. També per facilitar la mobilitat. Però les queixes han arribat ja a la Sindicatura de Greuges de Barcelona.

Ara bé, més enllà de l’auge d’aquestes vendes alienes al mercat, el que preocupa comerciants i veïns d’aquesta confluència són les aglomeracions que es reprodueixen sobretot des del Mundial de futbol, quan algunes col·leccions de cromos van desfermar passions i van avivar aquest mercadeig. No tots els diumenges són iguals, però alguns despunten amb autèntics col·lapses a les voreres. A Borrell-Manso, amb voreres més amples, no hi ha problemes. Però a Tamarit-Urgell és on es crea l’embut. L’associació de comerciants Som Comerç ha reclamat a l’ajuntament que prengui mesures tan simples com el trasllat de l’activitat (espontània però arrelada en aquest punt) uns metres més enllà, per exemple, a la ronda de Sant Antoni. Aquest eix, ara sense la llosa i que espera la seva polèmica reurbanització, ofereix un espai més ampli i sense interferències amb comerços oberts en diumenge, apunta la seva presidenta, Lidia Núñez.

Posen com a exemple la situació viscuda per un basar que va haver de tancar un diumenge de vendes nadalenques perquè era impossible accedir-hi. O el tancament ‘forçós’ d’una floristeria cada diumenge, davant la dificultat de moure’s per la vorera. Amb la diada de Sant Jordi i el Dia de la Mare els pròxims dos diumenges, la propietat vol poder treballar, però la resposta municipal de col·locar tanques que creïn una protecció d’accés o de muntar una parada allunyada de la porta no satisfan els seus titulars, que no poden contractar personal per a això ni volen ser en una trinxera. En una situació similar està una fruiteria que sí que obre, però els seus clients han de tenir molta moral per travessar la gentada i creuar la seva porta. També veuen insegur l’accés al pàrquing d’aquesta confluència, ja que està ple de gent.

Consens en les reivindicacions

L’associació Sant Antoni Comerç, l’altra patronal del barri, subscriu la petició i recorda que en temps de problemes de mobilitat per obres la mateixa entitat ja va contractar personal que espongés les zones més freqüentades perquè fluïssin. Ells plantegen que, si no es ressitua aquest punt de cromos, almenys que hi hagi agents cívics enviats pel consistori, relata el seu president, Jordi Arias.

I a l’Associació de Veïns de Sant Antoni, Pep Sala s’afegeix a la resta de veus, sabent que «hi ha veïns que gairebé ni poden sortir de casa seva» quan es tapen les voreres. Tot i que puntualitza que el transvasament cap a la ronda cal fer-lo amb mediació del districte de l’Eixample, ja que el fenomen no és organitzat i cal canalitzar-lo en ordre.

El col·lectiu veïnal i de comerciants alineat amb la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni també està reclamant el mateix i per diferents vies. Com la resta, volen que la tradició històrica de l’intercanvi es preservi, però sense que generi disfuncions en la dinàmica del barri. El lloc que va deixar la llosa ofereix espai de sobra al centre i sense afectar les entrades de veïns, remarca un portaveu. En aquest sentit, Fuensanta García Duarte, presidenta del Mercat Dominical, aclareix que l’activitat a les voreres de fora del mercat no té res a veure amb ells, tot i que discorri en paral·lel des de fa dècades. La comerciant indica que la popularitat d’aquest punt de venda ha crescut des de després de la pandèmia, amb més públic que abans. Però veu amb bons ulls desplaçar l’intercanvi de Tamarit-Urgell per no afectar el comerç dels seus portals.

«Estudiar» una alternativa

Notícies relacionades

Fonts del districte emfatitzen que no s’ha de perdre de vista que es tracta d’una activitat popular «arrelada» i que «per fer qualsevol canvi», que podrien «estudiar», caldria tenir en compte «condicionants com futures obres, opinió dels paradistes del Dominical» i altres aspectes. Aquests canvis s’haurien de fer «bé, coordinats, amb informació i preservant altres activitats», assenyalen a aquest diari.

De moment, han ofert facilitar amb tanques de protecció l’accés a la floristeria aquest diumenge. I vetllar amb la Guàrdia Urbana per «fer compatible l’activitat veïnal i del comerç amb la de l’intercanvi de cromos».