Conflicte de convivència

Els veïns de la ronda de Sant Antoni alerten de la tornada dels sorolls i l’incivisme

Lamenten que després de les obres de retirada de la llosa i la reobertura com a espai ciutadà, aquest cap de setmana ja hi ha hagut ‘botellons’ i altres molèsties a l’eix. Es queixen del mal aspecte de la calçada fins que no s’iniciï la reurbanització de la discòrdia

A1-168811538.JPG

A1-168811538.JPG / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La setmana passada el barri de Sant Antoni es va alliberar per fi de sobre la controvertida llosa que seguia sobre la ronda des de fa quatre anys, quan es van eliminar les carpes del mercat provisional per al qual va ser construïda aquesta base de formigó. Es va convertir des d’aquell moment en un espai ‘cívic’ pacificat que ha protagonitzat moltes discussions sobre el seu destí final. L’última tensió s’ha viscut durant el cap de setmana passat, perquè amb la desaparició de les màquines i els operaris va tornar la hiperactivitat humana a aquest tram sense cotxes entre Urgell i Floridablanca. Un ús popular de l’espai públic que de nit es converteix en motiu de queixa per als residents més pròxims. Des de divendres han denunciat la presència de ‘botellons’ amb música, sorolls de partits de futbol en plena ronda que acaben a les tantes, prostitució i un record matutí en forma de llaunes i brutícia de bon matí.

El veïnat aplaudeix la retirada de la llosa després d’anys de reivindicar-ho, però alerta que mentre no es porti a terme la reurbanització definitiva (que manté oberts dos fronts d’opinió, a favor o en contra de la pacificació total que persegueixen els Comuns) és necessari garantir el control nocturn dels conflictes. «Durant el dia no hi ha problema que tingui usos lúdics i cívics, però a la nit ja hem vist com estem tornant a la situació que ja es va viure amb la llosa», apunta un membre de la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni.

Asseguren que tenien el compromís municipal d’un nou operatiu de Guàrdia Urbana, però que aquest cap de setmana no s’ha vist cap agent per la zona. Com a prova, l’espectacular robatori que va patir el Mediamarkt de la cantonada de Casanova dissabte a la nit. Tant divendres com dissabte, els veïns s’han queixat de diferents molèsties que afecten el seu descans. Des de les que provoquen els que juguen a futbol passades les deu de la nit, fins a gairebé mitjanit, com a mal menor; fins a la tensió veïnal que genera la presència de joves bevent alcohol i sentint música a tot volum de matinada. Els crits han tornat a revelar els veïns de ronda, que es queixen d’haver d’allotjar l’espai d’oci de persones que després dormen en altres barris.

Aspecte degradat

A més dels ajustos pendents (aquests dies faltaven papereres, critiquen), és cridaner el trist aspecte que ofereix el carrer a l’arrencar la llosa. Sobre la calçada pintada de blau que abans va acollir zona d’aparcaments, ara s’hi han instal·lat bancs. Els veïns demanen que tinguin agafadors al mig que ajudin a aixecar-se els més grans. Aquest format, òbviament, evita que es converteixin en barres improvisades o on ajeure’s a passar la nit.

Notícies relacionades

Però els afectats del mateix eix, que estudien mobilitzar-se si no es prenen mesures per evitar que la convivència a la zona entre residents i usuaris torni a complicar-se, es pregunten si la proposta presentada com a definitiva per l’àrea d’Urbanisme al febrer acabarà en un calaix en funció del resultat de les eleccions del maig. Creuen que el calendari és molt just per a la seva licitació abans dels comicis. Els plans municipals eren tenir llest el projecte executiu aquest març, per a la seva aprovació en comissió de govern, posterior licitació i adjudicació d’obres de cara a començar-les abans de l’estiu. Continuen drets, segons fonts municipals. Però és una contrarellotge que compta amb el problema afegit de la falta d’acord amb la resta de formacions polítiques.

Els socialistes s’han posicionat repetidament a favor d’un projecte previ del 2018, menys radical. I la pacificació prevista pels Comuns tampoc convenç els defensors d’una actuació encara més radical, la Plataforma pro pacificicació de la ronda de Sant Antoni, integrada per diferents entitats, però les demandes de la qual estan més reflectides al document defensat per la tinenta d’alcalde Janet Sanz. La plataforma contrària, que suma veïns a peu de ronda i entitats de comerç, confia que l’última paraula encara no estigui escrita i, segons qui guanyi les eleccions, es negociï un altre futur per a la ronda. Insisteixen que bloquejar l’accés amb cotxe dels veïns més grans o amb discapacitats (al no haver-hi carril de serveis) n’aïllarà els residents.