Una iniciativa polèmica

Els Comuns i el PSC es culpen per la crisi del trasllat del Mercat de l’Estrella

El partit de Colau afirma que l'àrea de Mercats va triar els Jardins del Baix Guinardó per a la carpa provisional sense avisar Urbanisme ni el Districte de Gràcia, i els socialistes ho neguen

Els Comuns i el PSC es culpen per la crisi del trasllat del Mercat de l’Estrella

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Tot apunta que l’últim foc d’aquest segon mandat d’Ada Colau, o almenys un dels més visibles, serà el que ha generat el trasllat forçós i provisional del mercat de l'Estrella, que ha de deixar la seva seu, al carrer de Pi i Margall, perquè sigui remodelada. Com que pateix afectacions de consideració, el trasllat no es pot demorar gaire. També pel fet, assenyalen els paradistes, que fa molt que no s’inverteix en les parades, ja que els titulars tenen fetes les maletes des de fa temps.

La penúltima previsió era que s’instal·lessin a la carpa provisional que sol utilitzar-se en els casos de reformes de mercats el gener del 2024 als Jardins del Baix Guinardó, al costat del llac. Aquesta setmana s’ha conegut la destinació final: la carpa ocuparà l’espai del llac i la previsió és que hi sigui a l'estiu de 2024, mig any després. Entre un espai i l’altre, aquest desplaçament d'uns metres ha costat i costarà suor, enfrontaments i alguna llàgrima.

Els antecedents

L’àrea de Mercats, que dirigeix la regidora Montserrat Ballarín, del PSC, va analitzar quina podia ser la destinació temporal de la instal·lació, que haurà d’operar almenys durant 24 mesos en un altre lloc. Es van analitzar totes les opcions i es va arribar a la conclusió que l’única viable era als Jardins del Baix Guinardó, al costat del llac. Això suposava, per cert, instal·lar a Horta-Guinardó un mercat de Gràcia. Una cosa més o menys anecdòtica perquè és una zona de frontera entre els dos districtes. El març del 2022, es va donar a conèixer que aquest cop era la destinació triada.

Durant els mesos posteriors, va créixer la protesta veïnal, que a la tardor ja era intensa. Els veïns denunciaven que el pla els deixava sense parc i que implicava tallar arbres. La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va afrontar les agres queixes argumentat una vegada i una altra que no hi havia cap altra possibilitat.

Canvi de rumb

De forma inesperada, al novembre, l'alcaldessa Ada Colau va anunciar que la decisió quedava revocada. Que el mercat no aniria als jardins. Que les protestes eren prou eloqüents. El gest va suposar una desautorització en tota regla de les socialistes Ballarín i Alarcón. Va ser vist com un calbot al soci de govern.

Però els Comuns argumenten que ells no van ser qui van llançar la primera pedra. Asseguren fonts del partit que el problema ve perquè Mercats va prendre la decisió d’instal·lar la carpa als jardins sense informar-ne Urbanisme, que encapçala Janet Sanz, tinenta d’alcaldia de Barcelona en Comú, ni el districte de Gràcia. I que la mateixa Colau no ho va saber fins al novembre, quan va ordenar anul·lar aquesta destinació.

Institut de mercats

Per la seva banda, fonts socialistes repliquen que feia mesos que s’havia publicat que el mercat seria ressituat temporalment en aquest parc, per la qual cosa consideren increïble que no se sabés. Però a més sostenen que el Districte de Gràcia si que va ser informat, i que Urbanisme havia de conèixer la iniciativa perquè Parcs i Jardins va participar en l’avaluació de les actuacions que serien necessàries. Finalment, aquestes fonts remarquen que la decisió va passar pel consell rector de l’Institut Municipal de Mercats, en què els dos socis tenen representació.

D’aquesta forma, els dos socis del govern de la ciutat s’assenyalen per una operació que ha tornat a generar la protesta. Els veïns que no van acceptar la primera destinació de la carpa tampoc veuen amb bons ulls que el llac sigui la nova destinació triada. I no es pot descartar que si un nou govern dirigeix la ciutat al juny, els residents de la zona li facin saber la seva discrepància. Mentrestant, tampoc és que els paradistes estiguin contents per conèixer la seva destinació. S’han sentit maltractats per l’espera i el canvi de plans. I es mostren esgotats pels retards.

Els bombers

Notícies relacionades

No sempre és fàcil emprenyar totes les parts, però en aquest cas s’ha aconseguit. Tot i que al final els responsables de la decisió insisteixin que no hi ha cap més opció. Perquè totes les seus alternatives estudiades presenten algun problema. Alfons X, volguda pels veïns dels jardins, va ser rebutjada pels venedors per la dificultat d'accés dels compradors potencials. Altres solars es van descartar perquè hi havia equipaments planificats.

Una opció innovadora era instal·lar la carpa al mateix carrer on hi ha el mercat, Pi i Margall, i tallar-lo durant els dos anys. Les normes de seguretat dels bombers ho van impedir, perquè no quedava prou distància entre la carpa i els edificis limítrofs. Ara no li aniria malament un bomber a qui hagi d’anar a reunir-se amb els veïns per apagar el foc que ha causat el fet que el mercat acabi al llac dels Jardins del Baix Guinardó.