Equipament en mal estat

El mercat de l’Estrella es traslladarà a una carpa per ser reparat

El recinte de Gràcia es mudarà als Jardins del Baix Guinardó abans d’un any per afrontar obres estructurals i de modernització

El mercat de l’Estrella es traslladarà a una carpa per ser reparat

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

No era a la llista de mercats amb reformes imminents, ni tan sols programada per als pròxims anys, però algunes deficiències estructurals detectades en els últims temps han fet que l’ajuntament opti per intervenir en el de l’Estrella, al barri del Camp del Grassot i Gràcia Nova. La intervenció no és urgent ni l’edifici està en risc, emfatitzen, però s’ha decidit afrontar alguns problemes estructurals abans que passin a ser més importants. Per poder arreglar-los serà imprescindible traslladar –-abans d’un any– l’activitat a una carpa provisional als Jardins del Baix Guinardó, a cinc minuts de distància a peu, però al districte veí d’Horta-Guinardó.

El gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Màxim López, remarca que algunes obres pròximes a l’actual recinte, datat el 1957 i amb entrada principal pel carrer de Pi i Margall, han confirmat «que les condicions de l’estructura no són les més adequades». Hi ha punts dels fonaments per arreglar i alguns problemes de filtracions, sense oblidar que fa dècades ja es va determinar presència de ciment aluminós (que va ser abordat), i que el sostre és de fibrociment. Així que a fi d’«anticipar» la solució al fet que els problemes es facin més greus, el consistori des de l’estiu passat que està analitzant la intervenció i el trasllat, que aquest dimecres es va confirmar a la junta directiva del mercat.

La intervenció estructural ha accelerat la posada al dia d’un equipament que des de fa més de 30 anys no afrontava millores importants. No estava en les prioritats municipals perquè malgrat estar unamica antiquat funciona bastant bé comercialment, defensa, en el sentit que després d’alguns tancaments en l’actualitat té una oferta consolidada de 36 parades de venda i una notable afluència al ser en una zona molt dinàmica.

Abast de les obres

A l’institut municipal se li planteja ara una disjuntiva. Pot abordar només la reparació, que serà important, però ha de pactar si alhora es modernitza tot el recinte, a l’estil de les grans reformes que s’estan portant a terme en altres mercats. Per decidir l’abast de la intervenció, el tema es debatrà en profunditat amb els paradistes, amb qui de moment s’està concretant el seu enclavament en la futura carpa. Es pot recordar que l’Estrella és un recinte una mica complex, al discórrer en dos nivells. «Quan estigui resolt el projecte tècnic, s’abordarà el comercial», destaca López.

Notícies relacionades

Aquesta decisió serà la segona part de la pel·lícula, perquè de moment la prioritat municipal és «no parar l’activitat i servei del mercat», mitjançant un trasllat com més suportable millor. Després d’estudiar diverses ubicacions el gerent assenyala que els tècnics consideren que els Jardins del Baix Guinardó per la seva proximitat i morfologia són l’opció més senzilla. En concret, la carpa temporal s’aixecarà sobre el que ara és l’estany del parc, per procedir a la mudança el primer trimestre del 2023. L’espai serà de 1.900 metres quadrats, davant els 2.200 que suma en aquests moments.

L’ajuntament destaca que resultarà accessible i còmode, sense provocar molèsties a edificis pròxims. El projecte bàsic ja s’ha presentat als operadors, però per davant queda concretar diversos aspectes, acabar el projecte executiu, licitar i construir la carpa, que tindrà un cost estimat de tres o quatre milions d’euros, avança. De cara al pròxim mandat s’haurà de dotar de pressupost el projecte final que es determini i el seu calendari.